Dwudziesty dziewiąty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-01-20 00:26:01]

W trzecim tegorocznym numerze "Tygodnika Faktycznie" można znaleźć informacje o planowanym na 25 stycznia ogólnopolskim proteście studentów przeciwko nadużyciom władzy, których dopuszcza się PiS. To pierwszy większy protest zorganizowany przez młodsze pokolenie!

Piotr Szumlewicz wyjaśnia, czym prawicowa, konserwatywna polityka społeczna różni się od jej wersji socjaldemokratycznej. Tematykę dominacji korporacji nad państwami znajdziemy natomiast w drugiej części wywiadu z prof. Leokadią Oręziak, specjalistką od finansów międzynarodowych.

W tym wydaniu także o nękaniu dziennikarki z Wielkopolski przez proboszcza, który – choć dowiedziono mu winę – nie zaprzestaje sądowej kampanii zastraszania mediów.

Jak wiadomo Łódź już od 2-3 pokoleń jest stolicą polskiej sztuki awangardowej. W tym numerze, w dziale promującym wydarzenia "ze środka Polski", tygodnik przybliża postać i dokonania progresywnej artystki Anny Leśniak.

Dwa teksty o Polakach "najgorszego sortu" w dziale historycznym zaprowadzą czytelników w świat postaci, które prawica usiłuje usunąć z pamięci społecznej. To Tadeusz Boy-Żeleński i pochodząca z Zamościa jedna z najsłynniejszych Polek w historii – Róża Luksemburg. W tym samym dziale tekst o przyczynach rewolucji antykoncepcyjnej sprzed stulecia i reakcji nań Kościoła rzymskokatolickiego.

W dziale światopoglądowym znajdziemy tekst – pisany z chrześcijańskich pozycji – o doniosłości reformacji i jej rocznicy, którą w Polsce chce się przykryć obchodami maryjnymi.
W tym wydaniu także ważny poradnik, dla wszystkich korzystających z dzierżawy wieczystej gruntu (np. mieszkańcy wielu spółdzielni i wspólnot mieszkaniowych) – jak uniknąć gwałtownych podwyżek opłat za ich użytkowanie.

Piotr Szumlewicz

Browarny i Zandberg – spotkanie otwarte
Wrocław, księgarnia Tajne Komplety, ul. Przejście Garncarskie 2
30 kwietnia (niedziela), godz. 16.00
“Ziemia i Wolność”. Druga fala dekomunizacji.
Gdańsk, Krytyka Polityczna - świetlica w Trójmieście, ul. Nowe Ogrody 35 (II p.)
27 kwietnia (czwartek), godz. 18.00 - 21.00
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

28 kwietnia:

1900 - Urodził się Maurice Thorez, francuski polityk komunistyczny, wieloletni lider Francuskiej Partii Komunistycznej (PCF) .

1943 - Z inicjatywy nacjonalistycznych środowisk ukraińskich we Lwowie sformowana została składająca się z ukraińskich ochotników 14. Dywizja Grenadierów SS (tzw. dywizja SS-Galizien).

1946 - Reaktywowano związany z PPS Związek Niezależnej Młodzieży Socjalistycznej.

1960 - W Wageningen zmarł Anton Pannekoek, holenderski astrofizyk, światowej sławy astronom, teoretyk marksistowski.