Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-01-27 21:40:11]

Czwarte w tym roku wydanie "Tygodnika Faktycznie" przynosi trzy bardzo ważne społecznie tematy. W dwóch tekstach znajdziemy analizę kryzysu pracowniczego, który dotyka Pocztę Polską – wyzysk, absurdalny styl zarządzania, przymuszanie pracowników do sprzedaży gadżetów, zarzucenie urzędów dewocjonaliami i literaturą pseudopatriotyczną pokazują przygnębiający obraz wielkiej firmy, w której jak w soczewce skupiają się społeczne, gospodarcze i światopoglądowe patologie. Ponadto tygodnik podejmuje sprawę wyzysku osób pracujących w usługach gastronomicznych oraz problem lekceważenia przez władze przemocy domowej.

Ponadto tygodnik podejmuje problem baz amerykańskich w Polsce oraz pisze o atmosferze wokół prezydentury Donalda Trumpa w USA. Czasopismo publikuje także obszerny reportaż na temat sytuacji w Zjednoczonych Emiratach Arabskich.

W raporcie specjalnym tygodnik omawia nominację abp Jędraszewskiego na jedno z najważniejszych polskich biskupstw. Ten najbliższy współpracownik arcybiskupa Juliusza Paetza zasłynął ze zdumiewających wypowiedzi, które czynią z niego jednego z głównych kościelnych promotorów „dobrej zmiany”. Teraz obejmie arcybiskupstwo krakowskie, co stawia ponownie w dziwnym świetle politykę personalną papieża Franciszka, który nie po raz pierwszy awansuje zapiekłego konserwatystę o budzącej wątpliwości drodze życiowej.

Tygodnik w dziale opinii publikuje tekst Kuby Puchana pt. „Co po kaczyźmie?” podejmuje pojawiający się na łamach czasopisma od pewnego czasu temat potrzeby ustanowienia V Rzeczpospolitej – pomysłu na państwo zrywającego z antyspołecznymi patologiami III i IV RP.

Kościół jako najstarsza korporacja świata – taki temat podejmuje na łamach tygodnika Radosław S. Czarnecki. W dziale historycznym znajdziemy natomiast między innymi tekst o operacji Odessa, czyli ewakuowaniu hitlerowców – z pomocą Kościoła rzymskokatolickiego – do Ameryki Łacińskiej. W tym samym dziale także temat religioznawczy – czym jest buddyzm.

Piotr Szumlewicz

Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy Świat 72
do 20.10.2017
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

19 września:

1893 - Urodził się Mieczysław Niedziałkowski, działacz PPS, najmłodszy poseł w pierwszym sejmie II RP, 1927-39 redaktor naczelny "Robotnika".

1893 - Nowa Zelandia, jako pierwszy kraj na świecie, przyznała kobietom prawa wyborcze.

1938 - Hiszpania: Początek ciężkich walk XIII Brygady Międzynarodowej nad Ebro.

1946 - Islandia: Amerykańskie wojska okupacyjne opuściły wyspę.

1976 - Szwecja: Po 44 latach nieprzerwanego sprawowania rządów socjaldemokraci (SAP) przegrali wybory parlamentarne.

1982 - Szwecja: Socjaldemokraci powrócili do władzy.

1985 - Zmarł Italo Calvino, jeden z najważniejszych włoskich pisarzy i eseistów XX wieku; 1945-56 dziennikarz komunistycznego dziennika "L'Unita".

1993 - W wyborach parlamentarnych w Polsce SLD uzyskało 20,4% głosów (171 mandatów), PSL - 15,4% (132), UD - 10,6% (74), UP - 7,28% (41).

2004 - Niemcy: Wybory do Landtagu Brandenburgii wygrała SPD przed PDS.