Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-01-27 21:40:11]

Czwarte w tym roku wydanie "Tygodnika Faktycznie" przynosi trzy bardzo ważne społecznie tematy. W dwóch tekstach znajdziemy analizę kryzysu pracowniczego, który dotyka Pocztę Polską – wyzysk, absurdalny styl zarządzania, przymuszanie pracowników do sprzedaży gadżetów, zarzucenie urzędów dewocjonaliami i literaturą pseudopatriotyczną pokazują przygnębiający obraz wielkiej firmy, w której jak w soczewce skupiają się społeczne, gospodarcze i światopoglądowe patologie. Ponadto tygodnik podejmuje sprawę wyzysku osób pracujących w usługach gastronomicznych oraz problem lekceważenia przez władze przemocy domowej.

Ponadto tygodnik podejmuje problem baz amerykańskich w Polsce oraz pisze o atmosferze wokół prezydentury Donalda Trumpa w USA. Czasopismo publikuje także obszerny reportaż na temat sytuacji w Zjednoczonych Emiratach Arabskich.

W raporcie specjalnym tygodnik omawia nominację abp Jędraszewskiego na jedno z najważniejszych polskich biskupstw. Ten najbliższy współpracownik arcybiskupa Juliusza Paetza zasłynął ze zdumiewających wypowiedzi, które czynią z niego jednego z głównych kościelnych promotorów „dobrej zmiany”. Teraz obejmie arcybiskupstwo krakowskie, co stawia ponownie w dziwnym świetle politykę personalną papieża Franciszka, który nie po raz pierwszy awansuje zapiekłego konserwatystę o budzącej wątpliwości drodze życiowej.

Tygodnik w dziale opinii publikuje tekst Kuby Puchana pt. „Co po kaczyźmie?” podejmuje pojawiający się na łamach czasopisma od pewnego czasu temat potrzeby ustanowienia V Rzeczpospolitej – pomysłu na państwo zrywającego z antyspołecznymi patologiami III i IV RP.

Kościół jako najstarsza korporacja świata – taki temat podejmuje na łamach tygodnika Radosław S. Czarnecki. W dziale historycznym znajdziemy natomiast między innymi tekst o operacji Odessa, czyli ewakuowaniu hitlerowców – z pomocą Kościoła rzymskokatolickiego – do Ameryki Łacińskiej. W tym samym dziale także temat religioznawczy – czym jest buddyzm.

Piotr Szumlewicz

Aktywiści miejscy - czyli kto?
Katowice, ul. Andrzeja 13/1
1 czerwca (czwartek), godz. 18.00-20.00
Nowa Lewica, nowa nadzieja?
Warszawa, państwomiasto, ul. Andersa 29
29 maja (pon.), godz. 18.00-20.30
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

26 maja:

1911 - Powstanie Brytyjskiej Partii Socjalistycznej.

1918 - Powstała Demokratyczna Republika Gruzji, rządzona przez mienszewików.

1980 - Brytyjska interwencja zbrojna na zbuntowanej wyspie Tanna w archipelagu Nowe Hebrydy (obecnie Vanuatu).

2010 - Kamla Persad-Bissessar z centrolewicowej partii UNC została pierwszą kobietą-premierem Trynidadu i Tobago.