Demonstracja pierwszomajowa w Warszawie

[2017-05-04 11:38:34]

Kilkaset osób przeszło 1 maja ulicami Warszawy w demonstracji zorganizowanej przez środowiska lewicowe. Odbyła się ona pod hasłem walki z wyzyskiem ludzi pracy oraz lokatorów. Pojawili się przedstawiciele Ruchu Sprawiedliwości Społecznej, Komunistycznej Partii Polski, Partii Socjaliści, Warszawskiego Stowarzyszenia Lokatorów i innych grup.
Piotr Ikonowicz z Ruchu Sprawiedliwości Społecznej mówił o tym, że główne partie polityczne reprezentują wielki biznes. Przypomniał o przykładach łamania praw pracowniczych, w tym sytuacji w fabryce Amica Wronki, gdzie poddana mobbingowi pracownica popełniła samobójstwo. Mówił również o przykładach obchodzenia płacy minimalnej poprzez zmuszanie pracowników do zakupu na przykład odzieży roboczej.
Wypowiadali się przedstawiciele lokatorów z Torunia i Gdyni. W obu przypadkach władze lokalne wraz z deweloperami chcą doprowadzić do wysiedlenia wieloletnich mieszkańców atrakcyjnie położonych terenów. Lokatorzy przypomnieli, że aby stworzyć społeczne przyzwolenie na to, władze samorządowe przedstawiają ich jako patologię.
Piotr Ciszewski z Warszawskiego Stowarzyszenia Lokatorów przypomniał, że reprywatyzacja czy łamanie praw pracowniczych to przykłady wojny toczonej przez panujących przeciwko ludziom pracy. Zwrócił uwagę, że prawo do strajku czy zrzeszania się w związkach zawodowych pozostają jedynie na papierze.
Filip Ilkowski z Pracowniczej Demokracji p[odkreślił znaczenie wspólnej walki w obronie praw pracowniczych oraz o zmianę systemu.

Podczas wiecu doszło do drobnego incydentu, gdy został z niego usunięty prawicowy prowokator Piotr Strzembosz, członek Prawicy RP donoszący co roku na policję o symbolach uważanych przez niego za „totalitarne”, a używanych przez uczestników zgromadzenia. Prowokator został odciągnięty i spisany przez policję po sprzeczce z uczestniczką demonstracji, która nie chciała być przez niego fotografowana.

Po wiecu zebrani przeszli pod Kancelarię Prezesa Rady Ministrów. Przemarszowi towarzyszyła rewolucyjna muzyka oraz skandowanie „PiS PO jedno zło”.
Pod KPRM odbyła się druga część wiecu. Przemawiała między innymi obrończyni praw osób przewlekle chorych, opowiadająca o warunkach panujących w niektórych hospicjach.
Andrzej Smosarski opowiedział o sposobie zatrudniania pracowników w supermarketach TESCO, korzystających z agencji pośrednictwa pracy. Polega on na stosowaniu wyśrubowanych norm oraz płaceniu jak najniższych wynagrodzeń.

(fot. M.I.)

>Michał Warecki

Aktywiści miejscy - czyli kto?
Katowice, ul. Andrzeja 13/1
1 czerwca (czwartek), godz. 18.00-20.00
Nowa Lewica, nowa nadzieja?
Warszawa, państwomiasto, ul. Andersa 29
29 maja (pon.), godz. 18.00-20.30
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

27 maja:

1525 - Po torturach ścięto Thomasa Münzera, przywódcę powstania chłopskiego w Niemczech, przez Marksa nazywanego "prekursorem komunizmu".

1797 - Zginął François Babeuf, radykalny polityk francuski z okresu Wielkiej Rewolucji Francuskiej, teoretyk wczesnego komunizmu.

1906 - Urodził się Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

1919 - M. Niedziałkowski zgłosił w Sejmie w imieniu Związku Polskich Posłów Socjalistycznych projekt konstytucji, określający reformy ustrojowe, mające umożliwić przejście od kapitalizmu do socjalizmu drogą parlamentarną.

1964 - Zmarł Jawaharlal Nehru, indyjski mąż stanu, przywódca socjalistycznego skrzydła Indyjskiego Kongresu Narodowego w okresie walki o niepodległość, premier Indii.

1989 - W Lublinie utworzono Tymczasowy Komitet Krajowy PPS z Grzegorzem Ilką na czele.

2002 - Péter Medgyessy z Węgierskiej Partii Socjalistycznej został premierem Węgier.