Demonstracja pierwszomajowa w Warszawie

[2017-05-04 11:38:34]

Kilkaset osób przeszło 1 maja ulicami Warszawy w demonstracji zorganizowanej przez środowiska lewicowe. Odbyła się ona pod hasłem walki z wyzyskiem ludzi pracy oraz lokatorów. Pojawili się przedstawiciele Ruchu Sprawiedliwości Społecznej, Komunistycznej Partii Polski, Partii Socjaliści, Warszawskiego Stowarzyszenia Lokatorów i innych grup.
Piotr Ikonowicz z Ruchu Sprawiedliwości Społecznej mówił o tym, że główne partie polityczne reprezentują wielki biznes. Przypomniał o przykładach łamania praw pracowniczych, w tym sytuacji w fabryce Amica Wronki, gdzie poddana mobbingowi pracownica popełniła samobójstwo. Mówił również o przykładach obchodzenia płacy minimalnej poprzez zmuszanie pracowników do zakupu na przykład odzieży roboczej.
Wypowiadali się przedstawiciele lokatorów z Torunia i Gdyni. W obu przypadkach władze lokalne wraz z deweloperami chcą doprowadzić do wysiedlenia wieloletnich mieszkańców atrakcyjnie położonych terenów. Lokatorzy przypomnieli, że aby stworzyć społeczne przyzwolenie na to, władze samorządowe przedstawiają ich jako patologię.
Piotr Ciszewski z Warszawskiego Stowarzyszenia Lokatorów przypomniał, że reprywatyzacja czy łamanie praw pracowniczych to przykłady wojny toczonej przez panujących przeciwko ludziom pracy. Zwrócił uwagę, że prawo do strajku czy zrzeszania się w związkach zawodowych pozostają jedynie na papierze.
Filip Ilkowski z Pracowniczej Demokracji p[odkreślił znaczenie wspólnej walki w obronie praw pracowniczych oraz o zmianę systemu.

Podczas wiecu doszło do drobnego incydentu, gdy został z niego usunięty prawicowy prowokator Piotr Strzembosz, członek Prawicy RP donoszący co roku na policję o symbolach uważanych przez niego za „totalitarne”, a używanych przez uczestników zgromadzenia. Prowokator został odciągnięty i spisany przez policję po sprzeczce z uczestniczką demonstracji, która nie chciała być przez niego fotografowana.

Po wiecu zebrani przeszli pod Kancelarię Prezesa Rady Ministrów. Przemarszowi towarzyszyła rewolucyjna muzyka oraz skandowanie „PiS PO jedno zło”.
Pod KPRM odbyła się druga część wiecu. Przemawiała między innymi obrończyni praw osób przewlekle chorych, opowiadająca o warunkach panujących w niektórych hospicjach.
Andrzej Smosarski opowiedział o sposobie zatrudniania pracowników w supermarketach TESCO, korzystających z agencji pośrednictwa pracy. Polega on na stosowaniu wyśrubowanych norm oraz płaceniu jak najniższych wynagrodzeń.

(fot. M.I.)

>Michał Warecki

Chwała Supermanom - ideologia a popkultura
Częstochowa, pin Ukryj mapę Latające Centrum Promocji Młodych ul. Dąbrowskiego 1
21 listopada (wtorek), godz. 19.00 - 21.00
DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

20 listopada:

1901 - Urodził się Nazım Hikmet, turecki poeta o polskich korzeniach, dramaturg i komunista, członek Komunistycznej Partii Turcji. Jeden z najlepiej znanych poza granicami swojego kraju tureckich pisarzy.

1923 - Urodziła się Nadine Gordimer, pisarka południowoafrykańska, laureatka literackiej Nagrody Nobla. Zaangażowana w zwalczanie apartheidu, członkini Afrykańskiego Kongresu Narodowego.

1925 - W Warszawie zmarł Stefan Żeromski, wybitny polski pisarz.

1936 - Podczas hiszpańskiej wojny domowej zginął w niejasnych okolicznosciach Buenaventura Durruti, hiszpański anarchista, działacz polityczny i związkowy, lider CNT-FAI (Krajowej Konfederacji Pracy - Iberyjskiej Federacji Anarchistycznej).

1955 - Na emigracji w Londynie zmarł Tomasz Arciszewski, czołowy działacz PPS, założyciel Robotniczego Towarzystwa Przyjaciół Dzieci; premier rządu RP na uchodźstwie.

1959 - Zgromadzenie Ogólne ONZ uchwaliło Deklarację Praw Dziecka.

1969 - Dziennikarz Seymour Hersh ujawnił w amerykańskiej prasie prawdę o masakrze dokanej przez US Army w wietnamskiej wiosce My Lai.

1985 - Zmarł Jerzy Ziętek, działacz państwowy, uczestnik powstań śląskich, członek PPR, potem PZPR, od 1945 wojewoda śląski, poseł na Sejm.

1992 - W Warszawie odbyły się obchody 100-lecia PPS.