Wielka Brytania: Konserwatyści zwyciężają, ale tracą większość (akt.)

[2017-06-09 00:13:22]

W wyborach parlamentarnych w Wielkiej Brytanii zwyciężyli konserwatyści, lecz nie będą w stanie samodzielnie rządzić.

Rządząca Partia Konserwatywna uzyskała poparcie 42,4 proc. wyborców i obejmie 318 na 650 mandatów poselskich w Izbie Gmin (14 mniej niż w ostatnich wyborach). Partia Pracy Jeremy'ego Corbyna zdobyła 40 proc. poparcia i 262 mandaty (30 mandatów więcej). Na trzecim miejscu, z 35 mandatami, uplasowała się socjaldemokratyczna Szkocka Partia Narodowa Nicoli Sturgeon (21 mandaty mniej). Na czwartym miejscu znaleźli się Liberalni Demokraci Tima Farrona z 7,4 proc. głosów i 12 mandatami (4 więcej). Pozostałe partie zdobyły łącznie 22 mandaty.

Komentatorzy zwracają uwagę, że rozpisanie przedterminowych wyborów z inicjatywy premier Theresy May okazało się katastrofalnym błędem politycznym. Torysi zamiast zyskać więcej mandatów, co miało wzmocnić ich pozycję w negocjacjach ws. Brexitu, stracili samodzielną większość w parlamencie.

Waldemar Chamala

6 czerwca:

1880 - W Sieciechowie koło Radomia urodził się Norbert Barlicki, czołowy działacz PPS, poseł, wielotni przewodniczący CKW; zmarł w obozie KL Auschwitz.

1920 - Zjazd chłopski w Warszawie zorganizowany przez PSL "Wyzwolenie" wysunął postulaty reformy rolnej, nowych wyborów do sejmu i pokoju z bolszewicką Rosją.

1945 - 196 ukraińskich mieszkańców wsi Wierzchowiny na Lubelszczyźnie zostało zamordowanych przez zgrupowanie PAS NSZ pod dowództwem Mieczysława Pazderskiego ps. "Szary".

1982 - Liban: Do kraju wkroczyło 11 pancernych dywizji i 11 brygad piechoty izraelskiej, wspieranych przez 600 bojowych samolotów. Pierwszym celem były obozy uchodźców palestyńskich w strefie przygranicznej.

1993 - Hiszpania: w wyborach parlamentarnych ponownie zwyciężyła rządząca partia socjalistyczna (PSOE).

1994 - RPA przyjęto do Organizacji Jedności Afrykańskiej (OJA).