250 tys. podpisów przeciw ustawie dezubekizacyjnej

[2018-01-11 22:00:29]

Ustawa dezubekizacyjna to skandaliczny przykład psucia prawa, stosowania odpowiedzialności zbiorowej i arbitralnego karania ludzi za to, że budowali ustrój Polski Ludowej. Ustawa odbiera świadczenia między innymi byłym pracownikom szpitala przy MSW i biblioteki garnizonowej czy sportowcom z klubów podlegających MSW. Uderza więc w osoby, które miały nikły związek z aparatem represji PRL-u. Zarazem ustawa świetnie wpisuje się w antykomunistyczną paranoję władzy – osoby, które działały dla kraju w minionym ustroju, mają zostać zepchnięte na margines życia publicznego. Jednocześnie ustawa zakłada wyjątki. Każdy, kto sprzyja władzy, może zostać wyłączony z rozwiązań przewidzianych w ustawie przez szefa MSWiA. Piotrowicz więc nie ma się czego bać. Wszak ostatecznie w walce z komuną chodzi o eliminowanie wrogów obozu rządzącego.

Piotr Szumlewicz

Komitet Inicjatywy Ustawodawczej Federacji Stowarzyszeń Służb Mundurowych RP złożył 250 tys. podpisów pod projektem inicjatywy obywatelskiej, której celem jest likwidacja wszystkich zmian wprowadzonych tzw. ustawą dezubekizacyjną.

W grudniu ubiegłego roku Prawo i Sprawiedliwość przeforsowało radykalne obniżenie emerytur pracowników służb mundurowych PRL-u. Zgodnie z ustawą od października 2017 r. emerytury i renty mundurowe byłych funkcjonariuszy SB, następnie pracujących po 1990 roku w formacjach mundurowych, nie mogą być wyższe od średniego świadczenia wypłacanego przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych (czyli emerytury maksimum 2,1 tys. zł brutto, a renty 1,6 tys. zł).

Zgodnie z ustawą przeforsowaną przez PiS i podpisaną przez prezydenta wystarczy jeden dzień pracy w służbach bezpieczeństwa w okresie PRL, aby emerytura mundurowa została obniżona.

W zbieraniu podpisów pod projektem sprzeciwiającym się ustawie dezubekizacyjnej ważną rolę odegrał Sojusz Lewicy Demokratycznej, a pełnomocnikiem inicjatywy z ramienia SLD był Andrzej Rozenek.

Rozenek podkreślił, że w wyniku ustawy śmierć poniosło już 31 osób. Poinformował też, iż odbyło się ponad 60 spotkań związanych z inicjatywą, w których udział wzięło ponad 10 tys. osób. Inicjatorzy akcji wskazali też, że ustawa dezubekizacyjna zakłada odpowiedzialność zbiorową oraz odebrała części obywateli prawa nabyte. Politycy SLD, Bogusław Liberadzki oraz Janusz Zemke, stawiali też kwestie emerytur mundurowych na forum Parlamentu Europejskiego. Po złożeniu podpisów w Kancelarii Sejmu, przed gmachem parlamentu odbyła się kilkutysięczna demonstracja poparcia dla obywatelskiego projektu ustawy.

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław
29 września (sobota)

17 września:

1858 - Zmarł Dred Scott, amerykański niewolnik, który przed Sądem Najwyższym Stanów Zjednoczonych dochodził prawa do wolności.

1918 - Zakończył się XIV zjazd PPS; wysunięto postulat utworzenia Rzeczpospolitej Ludowej i powołania rządu będącego sojuszem socjalistów, ludowców, peowiaków i inteligencji demokratycznej.

1922 - Urodził się Agostinho Neto, współzałożyciel Ludowego Ruchu Wyzwolenia Angoli (MPLA), pierwszy prezydent niepodległej Angoli (1975-79), poeta.

1938 - W moskiewskim więzieniu został zabity Bruno Jasieński, poeta futurystyczny związany z radykalną lewicą.

1948 - Żydowscy terroryści z Lehi zamordowali specjalnego wysłannika ONZ do Palestyny, szwedzkiego dyplomatę Folke Bernadotte.

1948 - Żydowscy terroryści z organizacji Lechi zamordowali specjalnego wysłannika ONZ do Palestyny, szwedzkiego dyplomatę Folke Bernadotte.

1963 - Iran: W wyborach parlamentarnych po raz pierwszy uczestniczyły kobiety.

1980 - Powstał NSZZ „Solidarność”.

1986 - Czesław Kiszczak zapowiedział zwolnienie ostatnich 225 osób więzionych za działalność opozycyjna - Polska stała się pierwszym krajem Układu Warszawskiego bez więźniów politycznych.

2005 - Nowa Zelandia: Wybory parlamentarne wygrała Partia Pracy zdobywając 40,74% głosów i 50 mandatów ze 122.

2011 - W Zuccotti Park w Nowym Jorku rozpoczęła się pierwsza z serii demonstracji o charakterze okupacyjnym "Occupy Wall Street".

2014 - "Marsz Głodnych" z Sosnowca.