Norwegia: Ruch BDS nominowany do Pokojowej Nagrody Nobla

[2018-02-13 16:54:22]

Ruch Bojkotu, Wycofania Inwestycji oraz Sankcji (BDS) został nominowany do Pokojowej Nagrody Nobla w 2018 roku. Formalną nominację zgłosił norweski parlamentarzysta, lider lewicowej partii Rødt Bjørnar Moxness.

Wyjaśniając swoją nominację grupa parlamentarna, w skład której wchodzi kilka partii lewicowych, oświadczyła, że BDS to pokojowy ruch na rzecz wolności, równości i sprawiedliwego pokoju dla narodu palestyńskiego.

Bjørnar Moxness stwierdził: Przyznanie tegorocznej Pokojowej Nagrody Nobla ruchowi BDS byłoby silnym sygnałem, podkreślającym zobowiązanie społeczności międzynarodowej do wsparcia sprawiedliwego pokoju dla narodu palestyńskiego, a przez to dla narodu izraelskiego i wszystkich ludzi na Bliskim Wschodzie, a także na całym świecie.

WCh

PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

15 grudnia:

1886 - Urodziła się Wanda Krahelska, działaczka PPS, członkini Organizacji Bojowej PPS, współtwórczyni Rady Pomocy Żydom „Żegota”, plastyczka i wydawca

1916 - Urodził się Miguel Arraes, polityk brazylijski, parlamentarzysta. W latach 1993-2005 przewodniczący Brazyliskiej Partii Socjalistycznej. Trzykrotnie wybrany na stanowisko gubernatora stanu Pernambuco.

1935 - Centralny Komitet Wykonawczy podjał decyzję o rozwiązaniu Organizacji Młodzieżowej TUR; młodzi socjaliści zostali oskarżeni przez zachowawcze kierownictwo partii o zbytni radykalizm i sympatie jednolitofrontowe.

1937 - W Hiszpanii siły republikańskie przeszły pod Teruelem do ofensywy w celu odepchnięcia frankistów od Madrytu.

1948 - Początek kongresu zjednoczeniowego PPR i PPS, na ktorym powstała PZPR.

1983 - W Argentynie wydano Dekret o powołaniu Narodowej Komisji ds. Osób Zaginionych (CONADEP). Badała gwałcenie praw człowieka w czasach prawicowej dyktatury wojskowej w latach 1976-83. Udokumentowała 8.960 przypadków "zaginięć".