Norwegia: Ruch BDS nominowany do Pokojowej Nagrody Nobla

[2018-02-13 16:54:22]

Ruch Bojkotu, Wycofania Inwestycji oraz Sankcji (BDS) został nominowany do Pokojowej Nagrody Nobla w 2018 roku. Formalną nominację zgłosił norweski parlamentarzysta, lider lewicowej partii Rødt Bjørnar Moxness.

Wyjaśniając swoją nominację grupa parlamentarna, w skład której wchodzi kilka partii lewicowych, oświadczyła, że BDS to pokojowy ruch na rzecz wolności, równości i sprawiedliwego pokoju dla narodu palestyńskiego.

Bjørnar Moxness stwierdził: Przyznanie tegorocznej Pokojowej Nagrody Nobla ruchowi BDS byłoby silnym sygnałem, podkreślającym zobowiązanie społeczności międzynarodowej do wsparcia sprawiedliwego pokoju dla narodu palestyńskiego, a przez to dla narodu izraelskiego i wszystkich ludzi na Bliskim Wschodzie, a także na całym świecie.

WCh

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

21 sierpnia:

1791 - Na Haiti wybuchło powstanie niewolników.

1831 - W Wirginii wybuchło powstanie niewolników pod wodzą Nata Turnera.

1859 - Urodził się Ludwik Krzywicki, jeden z wybitniejszych polskich myślicieli marksistowskich, socjolog i ekonomista, pedagog, działacz społeczny, polityk. Twórca polskiej socjologii.

1892 - We Lwowie urodził się Adam Próchnik, wybitny działacz socjalistyczny i oświatowy, historyk, poseł PPS.

1925 - Na stokach warszawskiej Cytadeli rozstrzelano komunistów: Władysława Hibnera, Władysława Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego, sprawców nieudanego zamachu na policyjnego prowokatora.

1940 - W Meksyku zmarł ciężko ranny Lew Trocki, jeden z przywódców rewolucji październikowej, zamordowany na rozkaz Stalina.

1942 - W obozie KL Auschwitz zmarł Stanisław Dubois jeden z przywódców lewego skrzydła PPS, współtwórca Czerwonego Harcerstwa.

2006 - W przeprowadzonym przez rosyjskich nacjonalistów zamachu bombowym na moskiewskim Bazarze Czerkizowskim zginęło 14 osób, gł. azjatyckich handlarzy.

2010 - Australia: W wyborach parlamentarnych zwyciężyła centrolewicowa Australijska Partia Pracy.