Norwegia: Ruch BDS nominowany do Pokojowej Nagrody Nobla

[2018-02-13 16:54:22]

Ruch Bojkotu, Wycofania Inwestycji oraz Sankcji (BDS) został nominowany do Pokojowej Nagrody Nobla w 2018 roku. Formalną nominację zgłosił norweski parlamentarzysta, lider lewicowej partii Rødt Bjørnar Moxness.

Wyjaśniając swoją nominację grupa parlamentarna, w skład której wchodzi kilka partii lewicowych, oświadczyła, że BDS to pokojowy ruch na rzecz wolności, równości i sprawiedliwego pokoju dla narodu palestyńskiego.

Bjørnar Moxness stwierdził: Przyznanie tegorocznej Pokojowej Nagrody Nobla ruchowi BDS byłoby silnym sygnałem, podkreślającym zobowiązanie społeczności międzynarodowej do wsparcia sprawiedliwego pokoju dla narodu palestyńskiego, a przez to dla narodu izraelskiego i wszystkich ludzi na Bliskim Wschodzie, a także na całym świecie.

WCh

Europejska Wiosna: Razem dla solidarnej Europy!
Warszawa, Kino Wisła, pl. Wilsona
23 czerwca (sobota), godz. 12.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

19 czerwca:

1782 - Urodził się Hugues-Félicité-Robert de Lamennais, francuski filozof, pisarz polityczny, ksiądz; rzecznik odnowy Kościoła katolickiego, teoretyk socjalizmu chrześcijańskiego, zwolennik rewolucji społecznej, 1841 zerwał z Kościołem i poświęcił się polityce.

1790 - Zniesienie tytułów i dziedzicznego szlachectwa we Francji

1935 - Początek masowych strajków protestacyjnych przeciwko narzuconej przez sanacyjną większość sejmową nowej ordynacji wyborczej do parlamentu. Akcję prowadziły PPS, KCZZ, KPP i partie socjalistyczne mniejszości narodowych.

1937 - Julian Leszczyński-Leński, sekretarz generalny KPP, członek prezydium Komitetu Wykonawczego Międzynarodówki Komunistycznej, uczestnik rewolucji październikowej na wezwanie Stalina przybywa z Paryża do Moskwy, niebawem aresztowany i zabity.

1957 - Urodziła się Anna Lindt, szwedzka polityk socjaldemokratyczna. Minister środowiska w latach 1994–1998 i minister spraw zagranicznych w rządzie Görana Perssona w latach 1998-2003. Zamordowana.

1988 - Zmarł Giuseppe Saragat, włoski polityk socjaldemokratyczny, ekonomista, minister spraw zagranicznych Republiki Włoskiej (1963-1964), prezydent Włoch (1964-1971).

1993 - Zakończył się dwutygodniowy strajk górników ukraińskich, który objął ponad 1 mln pracowników w 214 kopalniach węgla.

2007 - Pielęgniarki rozpoczęły protest pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów. Cztery z nich zaczęły okupować budynek, co doprowadziło do powstania Białego Miasteczka.