Duże różnice poziomu płacy minimalnej w UE

[2018-02-23 15:03:43]

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat płacy minimalnej w Unii Europejskiej na początku bieżącego roku. Wynika z nich, że państwa UE są bardzo zróżnicowane odnośnie wysokości minimalnego wynagrodzenia. Na początku bieżącego roku 22 z 28 krajów UE miało ustawowo określoną płacę minimalną. Nie mają jej Dania, Austria, Włochy, Szwecja, Finlandia i Cypr, które w większości przypadków ustalają płace minimalne na poziomie branżowym.

Najniższą płacę minimalną mają: Bułgaria – 261 euro, Litwa – 400, Rumunia – 408 i Łotwa – 430. Najwyższe minimalne wynagrodzenie mają Luksemburg – 1999 euro, Irlandia – 1614, Holandia – 1578, Belgia – 1563. Eurostat podał również, że federalna płaca minimalna w USA w styczniu bieżącego roku wynosiła 1048 euro. W Polsce na początku bieżącego roku minimalne wynagrodzenie wynosiło 503 euro.

Eurostat podał też dane dotyczące proporcji minimalnego wynagrodzenia do mediany miesięcznych zarobków brutto. W 2014 roku płace minimalne w stosunku do mediany najwyższe były w Portugalii – 64%, we Francji i Słowenii – po 62%, w Bułgarii – 57% oraz w Holandii i Luksemburgu - po 56%, a najniższe w Czechach – 39%, w Estonii – 40%, w Hiszpanii i Irlandii – po 45% oraz na Słowacji - 46%. W Polsce proporcja wynosiła 52%.

W porównaniu ze styczniem 2008 r. w ciągu ostatnich 10 lat płace minimalne (wyrażone w euro) wzrosły we wszystkich krajach poza Grecją, w której nastąpił spadek o 14%. Najszybciej rosła płaca minimalna w Rumunii – 11,4% rocznie, w Bułgarii – 8,8% i na Słowacji – o 7,1%.

Eurostat przedstawił też dane dotyczącego minimalnego wynagrodzenia w parytecie siły nabywczej (z uwzględnieniem różnic w cenach). Luka w minimalnych stawkach płac między państwami członkowskimi UE przy uwzględnieniu zróżnicowania cen zmniejszył się z proporcji blisko 1:8 do prawie 1:3. Najwyższa płaca minimalna tak liczona jest w Luksemburgu – 1597, a najniższa w Bułgarii – 546.

Piotr Szumlewicz

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

23 kwietnia:

1902 - Urodził się Halldor Laxness, pisarz islandzki o poglądach lewicowych, laureat literackiej Nagrody Nobla w 1955.

1910 - W Tomaszowie Maz. urodził się Emanuel Mink, pseud. Mundek, działacz komunistyczny, stolarz, uczestnik hiszpańskiej wojny domowej oraz francuskiego ruchu oporu w czasie II wojny światowej. Honorowy obywatel demokratycznej Hiszpanii.

1919 - W Krakowie rozpoczęły się: XVI Zjazd PPS, XV Kongres PPSD, XVI Zjazd PPS zaboru pruskiego. Zjazdy podjęły decyzję o połączeniu się w jednolitą Polską Partię Socjalistyczną; przyjęto zasadę parlamentarnej drogi do socjalizmu.

1941 - Urodził się Paavo Lipponen, polityk fiński, dziennikarz, działacz Fińskiej Partii Socjaldemokratycznej, 1995-2003 premier, od 2003 przewodniczący parlamentu.

1942 - Urodził się Étienne Balibar, francuski filozof marksistowski, profesor filozofii politycznej i moralnej na Uniwersytecie Paris X w Nanterre.

1983 - Feministyczna Lista Kobiet zdobyła trzy mandaty w swym pierwszym starcie w wyborach parlamentarnych na Islandii.

1999 - 16 osób zginęło w ataku lotnictwa NATO na stację radiowo-telewizyjną w Belgradzie.

2006 - Na Węgrzech odbyła się II tura wyborów parlamentarnych, w których zwyciężyła Węgierska Partia Socjalistyczna.