Eurostat: Niższe bezrobocie w UE

[2018-03-04 12:57:49]

Eurostat przedstawił dane na temat bezrobocia w Unii Europejskiej w styczniu bieżącego roku. Zgodnie z nimi bezrobocie w UE-28 spadło z 8,1% w styczniu 2017 roku do 7,3% w styczniu 2018 roku.

W grudniu ubiegłego roku stopa bezrobocia również wynosiła 7,3%. W strefie euro poziom bezrobocia w styczniu 2018 roku wynosił 8,6%, a rok wcześniej 9,6%.

Najniższe bezrobocie zanotowano w Czechach – 2,4%, w Niemczech – 3,5% i na Malcie – 3,6%. Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w Grecji – 20,9% (dane z listopada ubiegłego roku), w Hiszpanii – 16,3% i we Włoszech – 11,1%.

W okresie styczeń 2017 – styczeń 2018 we wszystkich krajach UE odnotowano spadek stopy bezrobocia. Największy spadek bezrobocia odnotowano na Cyprze (z 12,6% do 9,8%), w Grecji (z 23,3% w listopadzie 2016 r. do 20,9% w listopadzie 2017 r.), w Chorwacji (z 12,2% do 9,8%) i w Portugalii (z 10,1% do 7,9%).

Bezrobocie w Polsce spadło z 5,3% w styczniu 2017 roku do 4,5% w styczniu 2018 roku.

Wśród osób poniżej 25 roku życia bezrobocie w omawianym czasie spadło z 17,6% do 16,1%. Najmniej bezrobotnych w tej kategorii wiekowej było w Czechach – 5,8%, w Estonii – 6,5% (w grudniu 2017 r.) i w Niemczech – 6,6% oraz w Holandii – 9,7%. Najwięcej bezrobotnych poniżej 25 roku życia było w Grecji – 43,7% (w listopadzie), w Hiszpanii – 36,0% oraz we Włoszech – 31,5%.

Bezrobocie wśród mężczyzn w UE w okresie od stycznia 2017 roku do stycznia 2018 roku spadło z 7,9% do 7,0%, a wśród kobiet zmniejszyło się z 8,3% do 7,5%.

Eurostat podał też dane o stopie bezrobocia w USA. W styczniu bieżącego roku bezrobocie w USA wyniosło 4,1% (rok wcześniej 4,8%).

Piotr Szumlewicz

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

23 kwietnia:

1902 - Urodził się Halldor Laxness, pisarz islandzki o poglądach lewicowych, laureat literackiej Nagrody Nobla w 1955.

1910 - W Tomaszowie Maz. urodził się Emanuel Mink, pseud. Mundek, działacz komunistyczny, stolarz, uczestnik hiszpańskiej wojny domowej oraz francuskiego ruchu oporu w czasie II wojny światowej. Honorowy obywatel demokratycznej Hiszpanii.

1919 - W Krakowie rozpoczęły się: XVI Zjazd PPS, XV Kongres PPSD, XVI Zjazd PPS zaboru pruskiego. Zjazdy podjęły decyzję o połączeniu się w jednolitą Polską Partię Socjalistyczną; przyjęto zasadę parlamentarnej drogi do socjalizmu.

1941 - Urodził się Paavo Lipponen, polityk fiński, dziennikarz, działacz Fińskiej Partii Socjaldemokratycznej, 1995-2003 premier, od 2003 przewodniczący parlamentu.

1942 - Urodził się Étienne Balibar, francuski filozof marksistowski, profesor filozofii politycznej i moralnej na Uniwersytecie Paris X w Nanterre.

1983 - Feministyczna Lista Kobiet zdobyła trzy mandaty w swym pierwszym starcie w wyborach parlamentarnych na Islandii.

1999 - 16 osób zginęło w ataku lotnictwa NATO na stację radiowo-telewizyjną w Belgradzie.

2006 - Na Węgrzech odbyła się II tura wyborów parlamentarnych, w których zwyciężyła Węgierska Partia Socjalistyczna.