Eurostat: Niższe bezrobocie w UE

[2018-03-04 12:57:49]

Eurostat przedstawił dane na temat bezrobocia w Unii Europejskiej w styczniu bieżącego roku. Zgodnie z nimi bezrobocie w UE-28 spadło z 8,1% w styczniu 2017 roku do 7,3% w styczniu 2018 roku.

W grudniu ubiegłego roku stopa bezrobocia również wynosiła 7,3%. W strefie euro poziom bezrobocia w styczniu 2018 roku wynosił 8,6%, a rok wcześniej 9,6%.

Najniższe bezrobocie zanotowano w Czechach – 2,4%, w Niemczech – 3,5% i na Malcie – 3,6%. Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w Grecji – 20,9% (dane z listopada ubiegłego roku), w Hiszpanii – 16,3% i we Włoszech – 11,1%.

W okresie styczeń 2017 – styczeń 2018 we wszystkich krajach UE odnotowano spadek stopy bezrobocia. Największy spadek bezrobocia odnotowano na Cyprze (z 12,6% do 9,8%), w Grecji (z 23,3% w listopadzie 2016 r. do 20,9% w listopadzie 2017 r.), w Chorwacji (z 12,2% do 9,8%) i w Portugalii (z 10,1% do 7,9%).

Bezrobocie w Polsce spadło z 5,3% w styczniu 2017 roku do 4,5% w styczniu 2018 roku.

Wśród osób poniżej 25 roku życia bezrobocie w omawianym czasie spadło z 17,6% do 16,1%. Najmniej bezrobotnych w tej kategorii wiekowej było w Czechach – 5,8%, w Estonii – 6,5% (w grudniu 2017 r.) i w Niemczech – 6,6% oraz w Holandii – 9,7%. Najwięcej bezrobotnych poniżej 25 roku życia było w Grecji – 43,7% (w listopadzie), w Hiszpanii – 36,0% oraz we Włoszech – 31,5%.

Bezrobocie wśród mężczyzn w UE w okresie od stycznia 2017 roku do stycznia 2018 roku spadło z 7,9% do 7,0%, a wśród kobiet zmniejszyło się z 8,3% do 7,5%.

Eurostat podał też dane o stopie bezrobocia w USA. W styczniu bieżącego roku bezrobocie w USA wyniosło 4,1% (rok wcześniej 4,8%).

Piotr Szumlewicz

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

21 sierpnia:

1859 - Urodził się Ludwik Krzywicki, jeden z wybitniejszych polskich myślicieli marksistowskich, socjolog i ekonomista, pedagog, działacz społeczny, polityk. Twórca polskiej socjologii.

1892 - We Lwowie urodził się Adam Próchnik, wybitny działacz socjalistyczny i oświatowy, historyk, poseł PPS.

1925 - Na stokach warszawskiej Cytadeli rozstrzelano komunistów: Władysława Hibnera, Władysława Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego, sprawców nieudanego zamachu na policyjnego prowokatora.

1940 - W Meksyku zmarł ciężko ranny Lew Trocki, jeden z przywódców rewolucji październikowej, zamordowany na rozkaz Stalina.

1942 - W obozie KL Auschwitz zmarł Stanisław Dubois jeden z przywódców lewego skrzydła PPS, współtwórca Czerwonego Harcerstwa.

2006 - Rosja: W przeprowadzonym przez nacjonalistów zamachu bombowym moskiewskim Bazarze Czerkizowskim zginęło 14 osób, głównie azjatyckich handlarzy.

2010 - Australia: W wyborach parlamentarnych zwyciężyła centrolewicowa Australijska Partia Pracy.