Rosja: Putin wybrany na czwartą kadencję

[2018-03-20 00:05:36]

18 marca w Rosji odbyły się wybory prezydenckie. Zgodnie z oczekiwaniami zwyciężył w nich Władimir Putin, uzyskawszy 76,68 proc. głosów, co stanowi rekord w historii Federacji Rosyjskiej. Frekwencja wyniosła 67,48 proc. Wyniki te podała Centralna Komisja Wyborcza (CEC) po przeliczeniu 99,94 proc. głosów.

Siedmioro pozostałych kandydatów praktycznie nie liczyło się w rywalizacji o fotel prezydenta.

Paweł Grudinin, bezpartyjny, zgłoszony przez Komunistyczną Partię Federacji Rosyjskiej (KPFR), przedsiębiorca, popularny dyrektor podmoskiewskiego Kołchozu im. Lenina, uzyskał 11,78 proc. głosów.

Władimir Żyrinowski, kandydat nacjonalistycznej, populistycznej partii LDPR i deputowany do Dumy, tym razem zdobył tylko 5,65 proc. głosów.

Niezależna Ksenia Sobczak, prezenterka telewizyjna i celebrytka, uzyskała jedynie 1,68 proc. poparcia.

Grigorij Jawlinski, kandydat liberalnej partii Jabłoko i jej były, długoletni przewodniczący zdobył zaufanie 1,05 proc. głosujących.

Maksym Aleksandrowicz Surajkin, kandydat partii Komuniści Rosji i jej przewodniczący, uzyskał 0,68 proc. głosów.

Najpoważniejszy rywal Putina Aleksiej Nawalny nie został dopuszczony do udziału w wyborach. Jego kandydatura została odrzucona przez CEC z powodu wcześniejszego wyroku skazującego.

Mimo stwarzania pozorów uczciwości i przejrzystości procesu głosowania, ponownie doszło do licznych naruszeń proceduralnych. Pojawiły się także doniesienia o przypadkach ostentacyjnych fałszerstw.

wch

1 Maja - "Dzień święty święcić"
Wrocław. ul. Kołłątaja 31
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

22 kwietnia:

1870 - W Symbirsku urodził się Włodzimierz Lenin, przywódca rewolucji bolszewickiej.

1912 - Ukazał się 1. numer powstałej z inicjatywy Lenina "Prawdy". Gazeta była przemycana na teren Rosji, a jej nakład sięgał 40-60 tys. egzemplarzy.

2007 - Miała miejsce I tura wyborów prezydenckich we Francji - do II tury przeszli Nicolas Sarkozy i Ségolène Royal.

2009 - Afrykański Kongres Narodowy wygrał wybory parlamentarne w RPA.

2011 - W Omanie ok. 3 tys. demonstrantów wyszło na ulice miasta Salala, żądając od sułtana przeprowadzenia reform.

2012 - We Francji odbyła się I tura wyborów prezydenckich, w której zwyciężył kandydat socjalistów François Hollande przed urzędującym prezydentem Nicolasem Sarkozym.