Rosja: Putin wybrany na czwartą kadencję

[2018-03-20 00:05:36]

18 marca w Rosji odbyły się wybory prezydenckie. Zgodnie z oczekiwaniami zwyciężył w nich Władimir Putin, uzyskawszy 76,68 proc. głosów, co stanowi rekord w historii Federacji Rosyjskiej. Frekwencja wyniosła 67,48 proc. Wyniki te podała Centralna Komisja Wyborcza (CEC) po przeliczeniu 99,94 proc. głosów.

Siedmioro pozostałych kandydatów praktycznie nie liczyło się w rywalizacji o fotel prezydenta.

Paweł Grudinin, bezpartyjny, zgłoszony przez Komunistyczną Partię Federacji Rosyjskiej (KPFR), przedsiębiorca, popularny dyrektor podmoskiewskiego Kołchozu im. Lenina, uzyskał 11,78 proc. głosów.

Władimir Żyrinowski, kandydat nacjonalistycznej, populistycznej partii LDPR i deputowany do Dumy, tym razem zdobył tylko 5,65 proc. głosów.

Niezależna Ksenia Sobczak, prezenterka telewizyjna i celebrytka, uzyskała jedynie 1,68 proc. poparcia.

Grigorij Jawlinski, kandydat liberalnej partii Jabłoko i jej były, długoletni przewodniczący zdobył zaufanie 1,05 proc. głosujących.

Maksym Aleksandrowicz Surajkin, kandydat partii Komuniści Rosji i jej przewodniczący, uzyskał 0,68 proc. głosów.

Najpoważniejszy rywal Putina Aleksiej Nawalny nie został dopuszczony do udziału w wyborach. Jego kandydatura została odrzucona przez CEC z powodu wcześniejszego wyroku skazującego.

Mimo stwarzania pozorów uczciwości i przejrzystości procesu głosowania, ponownie doszło do licznych naruszeń proceduralnych. Pojawiły się także doniesienia o przypadkach ostentacyjnych fałszerstw.

wch

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Powyborcze reminiscencje czyli quo vadis wrocławska lewico?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
25 października (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

16 października:

1854 - W Pradze urodził się Karol Kautsky; ideolog niemieckiej socjaldemokracji nazywamy "papieżem marksizmu"; redaktor naczelny teorytycznego pisma "Die Neue Zeit".

1927 - W Gdańsku urodził się Günter Grass, pisarz niemiecki, laureat Nagrody Nobla, zwolennik SPD.

1934 - W Chinach 100 tys. żołnierzy Chińskiej Robotniczo-Chłopskiej Armii Czerwonej dowodzonej przez Mao Zedonga rozpoczęło tzw. Wielki Marsz.

1937 - Utworzenie Klubu Demokratycznego w Warszawie, skupiającego postępową inteligencję; prezesem został Mieczysław Michałowski.

1983 - Zmarł Willi Ritschard, polityk szwajcarski, członek Szwajcarskiej Rady Związkowej (rządu) z ramienia Partii Socjaldemokratycznej, w 1978 prezydent Szwajcarii.

1984 - Pokojową Nagrodę Nobla otrzymał Desmond Tutu, południowoafrykański biskup anglikański, działacz na rzecz praw człowieka, przeciwnik apartheidu, zwolennik małżeństw homoseksualnych.

1991 - Sejm RP uchwalił ustawę o ochronie przyrody.