Słowacja: Prezydent nie zgodził się na skład nowego rządu (akt.)

[2018-03-20 13:58:52]

​Prezydent Słowacji Andrej Kiska odmówił nominowania pierwszego składu rządu, który przedstawił mu desygnowany na nowego premiera Peter Pellegrini z centrolewicowej partii SMER-SD.

Kiska uzasadnił, że niektórych kandydatów na ministrów dyskwalifikują ich kontrowersyjne powiązania osobiste. Jeśli nowy rząd jest zainteresowany przywróceniem zaufania ludzi do państwa, musimy mieć ścisłe wymagania co do jego składu - powiedział.

Dotychczasowy premier Robert Fico 15 marca podał się do dymisji w związku z kryzysem politycznym, który wywołało zabójstwo dziennikarza śledczego Jána Kuciaka i jego partnerki Martiny Kušnírovej.

W swoim orędziu telewizyjnym Fico oskarżył prezydenta Kiskę o destabilizację sytuacji w kraju i kontakty z miliarderem George'em Sorosem. Były premier powiedział, że spotkali się oni we wrześniu 2017 r., a na spotkaniu nie byli obecni przedstawiciele słowackiego MSZ. Poza tym publicznie poprosił Kiskę o wyjaśnienia, dlaczego nawiązał znajomość z Sorosem oraz na jaki temat rozmawiali.

***

22 marca prezydent Andrej Kiska zatwierdził drugi przedstawiony przez nowego szefa rządu skład gabinetu i wręczył nominację na stanowisko premiera Peterowi Pellegriniemu.

Otwiera to drogę do zakończenia kryzysu politycznego na Słowacji. Odwołane zostały już zaplanowane na najbliższy piątek kolejne masowe protesty. W poprzednim, w Bratysławie wzięło udział nawet 65 tys. osób, najwięcej od czasów aksamitnej rewolucji.

wch

Na zdjęciu Peter Pellegrini; fot. flickr.com

Debata - Czy możemy pracować krócej?
Piaseczno, "Odjazd", ul. Sienkiewicza 14
28 czerwca (czwartek), godz. 19.30
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

23 czerwca:

1818 - W Krakowie odbył się uroczysty pogrzeb Tadeusza Kościuszki, przywódcy Insurekcji.

1937 - Decyzją Sztabu Generalnego Hiszpańskiej Armii Ludowej utworzono 150 Brygadę Międzynarodową im. Jarosława Dąbrowskiego, przekształconą następnie w XIII Brygadę Międzynarodową.

1944 - 5 Brygada AK Z. Szendzielarza "Łupaszki" zabiła w zamieszkanej gł. przez Litwinów wsi Dubinki 27 cywilów, w tym kobiety i dzieci.

1950 - Szwajcarskie Zgromadzenie Federalne odmówiło przyznania praw wyborczych kobietom.

1956 - W Egipcie kobiety uzyskały czynne i bierne prawa wyborcze.

1996 - Zmarł Andreas Papandreu, grecki polityk, przywódca socjaldemokratycznej partii PASOK. Stał na czele trzech rządów.

2013 - Opozycyjna lewicowa koalicja wygrała wybory parlamentarne w Albanii.

2014 - José Mário Vaz z lewicowej PAIGC został prezydentem Gwinei Bissau.

2016 - Prezydent Kolumbii Juan Manuel Santos i dowódca skrajnie lewicowej partyzantki FARC Timoleón Jiménez (Timoszenko) podpisali w Hawanie porozumienie kończące wojnę domową.