Słowacja: Prezydent nie zgodził się na skład nowego rządu (akt.)

[2018-03-20 13:58:52]

​Prezydent Słowacji Andrej Kiska odmówił nominowania pierwszego składu rządu, który przedstawił mu desygnowany na nowego premiera Peter Pellegrini z centrolewicowej partii SMER-SD.

Kiska uzasadnił, że niektórych kandydatów na ministrów dyskwalifikują ich kontrowersyjne powiązania osobiste. Jeśli nowy rząd jest zainteresowany przywróceniem zaufania ludzi do państwa, musimy mieć ścisłe wymagania co do jego składu - powiedział.

Dotychczasowy premier Robert Fico 15 marca podał się do dymisji w związku z kryzysem politycznym, który wywołało zabójstwo dziennikarza śledczego Jána Kuciaka i jego partnerki Martiny Kušnírovej.

W swoim orędziu telewizyjnym Fico oskarżył prezydenta Kiskę o destabilizację sytuacji w kraju i kontakty z miliarderem George'em Sorosem. Były premier powiedział, że spotkali się oni we wrześniu 2017 r., a na spotkaniu nie byli obecni przedstawiciele słowackiego MSZ. Poza tym publicznie poprosił Kiskę o wyjaśnienia, dlaczego nawiązał znajomość z Sorosem oraz na jaki temat rozmawiali.

***

22 marca prezydent Andrej Kiska zatwierdził drugi przedstawiony przez nowego szefa rządu skład gabinetu i wręczył nominację na stanowisko premiera Peterowi Pellegriniemu.

Otwiera to drogę do zakończenia kryzysu politycznego na Słowacji. Odwołane zostały już zaplanowane na najbliższy piątek kolejne masowe protesty. W poprzednim, w Bratysławie wzięło udział nawet 65 tys. osób, najwięcej od czasów aksamitnej rewolucji.

wch

Na zdjęciu Peter Pellegrini; fot. flickr.com

1 Maja - "Dzień święty święcić"
Wrocław. ul. Kołłątaja 31
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

22 kwietnia:

1870 - W Symbirsku urodził się Włodzimierz Lenin, przywódca rewolucji bolszewickiej.

1912 - Ukazał się 1. numer powstałej z inicjatywy Lenina "Prawdy". Gazeta była przemycana na teren Rosji, a jej nakład sięgał 40-60 tys. egzemplarzy.

2007 - Miała miejsce I tura wyborów prezydenckich we Francji - do II tury przeszli Nicolas Sarkozy i Ségolène Royal.

2009 - Afrykański Kongres Narodowy wygrał wybory parlamentarne w RPA.

2011 - W Omanie ok. 3 tys. demonstrantów wyszło na ulice miasta Salala, żądając od sułtana przeprowadzenia reform.

2012 - We Francji odbyła się I tura wyborów prezydenckich, w której zwyciężył kandydat socjalistów François Hollande przed urzędującym prezydentem Nicolasem Sarkozym.