GUS: Wzrost liczby wypadków przy pracy

[2018-03-21 12:13:48]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił wstępne dane na temat liczby ofiar wypadków przy pracy w 2017 roku.

Wynika z nich, że w tym czasie łączna liczba poszkodowanych w wypadkach przy pracy wyniosła 88330 osób i była o 0,5% wyższa niż rok wcześniej. W tym czasie wypadkom ciężkim uległo 661 osób, czyli o 42,5% więcej niż przed rokiem.

W ubiegłym roku 269 osoby uległy wypadkom śmiertelnym, czyli o 12,6% więcej niż rok wcześniej. Najwięcej wypadków śmiertelnych było w budownictwie – 58, transporcie i gospodarce magazynowej – 56 oraz przetwórstwie przemysłowym – 43.

W ubiegłym wskaźnik wypadkowości (liczba osób poszkodowanych na 1000 pracujących) w Polsce wyniósł 7,07 i był odrobinę niższy niż rok wcześniej, gdy wyniósł 6,84. W podziale terytorialnym najwyższe wskaźniki odnotowano w województwach: dolnośląskim – 8,98 i warmińsko-mazurskim – 8,44, a najniższe w województwach: mazowieckim – 4,76 i małopolskim – 5,16.

W konsekwencji wypadków przy pracy pracownicy opuścili 3,11 mln dni, czyli o 2,3% więcej niż rok wcześniej. Na jednego poszkodowanego przypadło 35,3 dni, czyli 0,7 dnia więcej niż rok wcześniej.

Piotr Szumlewicz

WARTOŚCI RODZINNE I PRAWICOWA POLITYKA NIENAWIŚCI
ZOOM
8 lipca (środa), godz. 18.30

7 lipca:

1954 - Weszła w życie ONZ-owska Konwencja o prawach politycznych kobiet.

1973 - W Norymberdze zmarł Max Horkheimer, niemiecki filozof i socjolog, jeden z twórców neomarksistowskiej szkoły frankfurckiej.

1992 - W Warszawie zmarła Seweryna Szmaglewska. Więźniarka obozu koncentracyjnego Auschwitz-Birkenau (1942-45), autorka „Dymów nad Birkenau”.

2003 - Powstała Zjednoczona Komunistyczna Partia Armenii.