Piotr Szumlewicz przewodniczącym Rady Mazowieckiej OPZZ

[2018-03-26 22:12:18]

Rada OPZZ Województwa Mazowieckiego ma nowe władze. 14 marca członkowie nowej rady wybrali Piotra Szumlewicza (Konfederacja Pracy) przewodniczącym Rady na kadencję 2018-2022. W głosowaniu tajnym Szumlewicz wygrał z dotychczasowym przewodniczącym Jerzym Wiśniewskim (ZNP).

Na posiedzeniu 23 marca Rada wybrała sześciu wiceprzewodniczących. Są nimi: Joanna Dąbrowska (Konfederacja Pracy), Marek Kupiec (AZZ Pracowników), Sebastian Bieniek (Międzyzakładowy Związek Zawodowy Energetyków W Enea Wytwarzanie Sp z o. o.), Urszula Woźniak (ZNP), Tomasz Wudarczyk (NSZZ Pracowników Banku Handlowego S.A.), Halina Poszytek (ZNP).

Rada wybrała też członków prezydium, którymi poza przewodniczącym i wiceprzewodniczącymi będą: Robert Chorowicz (ZNP), Andrzej Frasoński (Związek Zawodowy Przemysłu Elektromaszynowego Fabryka Broni), Maria Jolanta Janiszewska (Międzyzakładowy Związek Zawodowy Pracowników Energetyki Płockiej), Stanisław Nisztor (ZNP), Maria Połońska (Związek Zawodowy Pracowników Zakładu Remontów i Konserwacji Dróg „Remontowiec”), Zenon Stolarski (Międzyzakładowy Związek Zawodowy Energetyków W Enea Wytwarzanie Sp z o.o.), Jerzy Telechowski (NSZZ Pracowników Spółki Orlen Awiaton), Robert Zieliński (Związek Zawodowy pracowników Portu Lotniczego Warszawa Okęcie).

Podczas wyborów Szumlewicz przedstawił swój program, w którym znalazły się między innymi:
- cykl spotkań ze związkowcami w różnych regionach Mazowsza o nowym Kodeksie pracy i innych ważnych sprawach pracowniczych,
- prowadzenie zajęć o związkach zawodowych w szkołach,
- interwencje w zakładach pracy poprzez pomoc prawną, organizowanie pikiet, rozdawanie ulotek, pisanie skarg do zarządów firm, nagłośnienie medialne problemów pracowników danej branży czy zakładu pracy,
- przyciąganie nowych środowisk, tworzenie nowych organizacji związkowych, również w tych branżach, w których nie ma związków zawodowych,
- obniżka cen biletów komunikacji publicznej na Mazowszu,
- monitoring sytuacji w szkolnictwie terenie, tak odnośnie zatrudnienia nauczycieli i skutków reformy edukacji, jak też dostępu dzieci do zdrowych posiłków czy opieki medycznej,
- walka z nierównościami płacowymi osób na tych samych stanowiskach w sektorze publicznym,
- wsparcie dla pracowników ukraińskich na Mazowszu,
- wdrażanie propracowniczych rozwiązań, których OPZZ broni na terenie całego kraju, np. radykalnie wyższych płac za pracę w niedzielę czy zawierania układów zbiorowych.

Agnieszka Mrozik

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Powyborcze reminiscencje czyli quo vadis wrocławska lewico?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
25 października (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

16 października:

1854 - W Pradze urodził się Karol Kautsky; ideolog niemieckiej socjaldemokracji nazywamy "papieżem marksizmu"; redaktor naczelny teorytycznego pisma "Die Neue Zeit".

1927 - W Gdańsku urodził się Günter Grass, pisarz niemiecki, laureat Nagrody Nobla, zwolennik SPD.

1934 - W Chinach 100 tys. żołnierzy Chińskiej Robotniczo-Chłopskiej Armii Czerwonej dowodzonej przez Mao Zedonga rozpoczęło tzw. Wielki Marsz.

1937 - Utworzenie Klubu Demokratycznego w Warszawie, skupiającego postępową inteligencję; prezesem został Mieczysław Michałowski.

1983 - Zmarł Willi Ritschard, polityk szwajcarski, członek Szwajcarskiej Rady Związkowej (rządu) z ramienia Partii Socjaldemokratycznej, w 1978 prezydent Szwajcarii.

1984 - Pokojową Nagrodę Nobla otrzymał Desmond Tutu, południowoafrykański biskup anglikański, działacz na rzecz praw człowieka, przeciwnik apartheidu, zwolennik małżeństw homoseksualnych.

1991 - Sejm RP uchwalił ustawę o ochronie przyrody.