Brazylia: Ostrzelano kolumnę pojazdów Luli

[2018-03-28 23:47:32]

Na południu Brazylii ostrzelane zostały co najmniej dwa autokary z kolumny pojazdów Luiza Inacio Luli da Silvy, byłego prezydenta, który ponownie chce ubiegać się o ten urząd. Jak poinformowano na twitterowym profilu byłego szefa państwa, nikt nie został ranny.

Na stronie internetowej Partii Pracujących (Partido dos Trabalhadores, PT), do której należy Lula, opublikowano zdjęcie boku jednego z uszkodzonych autokarów, w którym widać otwór wlotowy. Argentyński dziennik Página/12 wskazał, że w stanu Paraná nie przydzielono kolumnie eskorty policyjnej.

Były prezydent napisał na Twitterze o bezprecedensowym akcie przemocy. Jeśli chcą walczyć, niech walczą ze mną w sondażach - podsumował.

Lula był prezydentem Brazylii w latach 2003-2011. Obecnie prowadzi kampanię, walcząc o możliwość startu październikowych wyborach prezydenckich, mimo iż w 2017 r. został skazany za rzekomą korupcję. W przyszłym tygodniu brazylijski Sąd Najwyższy ma podjąć decyzję ws. wniesionej przez Lulę apelacji od tamtego wyroku.

Dochodzenie w sprawie ataku prowadzi policja. Zaledwie dwa tygodnie wcześniej nieznani sprawcy ostrzelali w Rio de Janeiro samochód lewicowej radnej Marielle Franco, która zmarła na miejscu.

wch

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

10 grudnia:

1903 - Maria Curie-Skłodowska jako pierwsza kobieta otrzymała Nagrodę Nobla w dziedzinie fizyki.

1911 - Maria Curie-Skłodowska jako pierwsza uczona po raz drugi otrzymała Nagrodę Nobla - za pionierskie badania na polu radiochemii i odkrycie pierwiastka radu.

1923 - Urodził się Jorge Semprún, hiszpański pisarz, scenarzysta, filozof i polityk. W czasie II wojny światowej działacz francuskiego ruchu oporu, więzień Buchenwaldu, członek Komunistycznej Partii Hiszpanii działającej na terenie Francji.

1936 - W Warszawie zmarł Leon Wasilewski, polityk PPS i dyplomata.

1948 - ONZ uchwaliła Powszechną Deklarację Praw Człowieka.

2010 - W Warszawie zmarł Mieczysław Krajewski, ekonomista, działacz społeczny i polityczny, założyciel Niezależnej PPS, poseł na Sejm II kadencji.