Debata o handlu w niedzielę

[2018-04-07 00:35:03]

5 kwietnia 2018 roku w Centrum Partnerstwa Społecznego Dialog odbyła się dyskusja na temat funkcjonowania ustawy ograniczającej handel w niedzielę. W debacie wzięli udział przedstawiciele reprezentatywnych związków zawodowych, organizacji pracodawców, Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej oraz Państwowej Inspekcji Pracy.

Zdecydowana większość zebranych krytycznie oceniła ustawę o handlu w niedzielę, wskazując na jej liczne braki i niejasności interpretacyjne. Swoje zastrzeżenia zgłosili tak przedstawiciele związków zawodowych, jak też największych organizacji pracodawców oraz Polskiej Izby Handlu. Wskazywano między innymi na niejasności odnośnie pracy w niedzielę w centrach logistycznych i dystrybucyjnych, jak też w handlu internetowym, nieprecyzyjne zapisy dotyczące różnych zwolnień od obowiązywania ustawy. Uczestnicy zgadzali się też w tym, że ustawa jest niechlujnie przygotowana i pozwala na różne interpretacje.

OPZZ reprezentował ekspert i doradca centrali, Piotr Szumlewicz, który zauważył, że dyskusja na temat kształtu ustawy powinna odbyć się wiele miesięcy wcześniej w ramach Rady Dialogu Społecznego. Na ten punkt zwracali też uwagę przedstawiciele Forum Związków Zawodowych i Business Centre Club. Szumlewicz przypomniał o postulacie OPZZ, aby za każdą pracę w niedzielę wprowadzić znacznie wyższe wynagrodzenia niż za pracę w dni powszednie. Podkreślił, że ustawa dowartościowuje małe sklepy, w których płace są najniższe, a prawa pracownicze najczęściej łamane. Zwrócił też uwagę, że w uzasadnieniu obowiązującej ustawy mówi się o tym, że liczba osób pracujących w niedzielę wcale nie zmniejszy się, a jedynie siła robocza zostanie przeniesiona na samozatrudnienie i do innych branż, w tym np. gastronomicznej. Jego zdaniem taka zmiana może być niekorzystna dla pracowników. Szumlewicz podkreślił również, że warto by skracać czas pracy, a jeżeli ustawodawca chciałby wprowadzić wolne niedziele, to powinien np. wpisać w ustawę obligatoryjnie dwie wolne niedziele dla każdego pracownika. Zdaniem eksperta OPZZ ustawa nie daje żadnej dodatkowej ochrony dla pracowników handlu wyłączonych z obowiązywania ustawy.

Z partnerów społecznych jedynie przedstawiciele NSZZ Solidarność chwalili ustawę, choć oni też przyznali, że część jej zapisów jest nieostra. Reprezentujący MRPiPS, Stanisław Szwed zapowiedział, że wkrótce odbędzie się kolejne spotkanie dotyczące funkcjonowania ustawy o handlu w niedzielę. Nie odniósł się jednak do kwestii, czy jest planowana nowelizacja ustawy.

Agnieszka Mrozik

22 lipca:

1878 - Urodził się Janusz Korczak, pisarz, pedagog, działacz społeczny. Prekursor walki o prawa dziecka. Zgładzony w Treblince, gdzie do końca pozostał ze swymi podopiecznymi.

1908 - W Londynie zmarł Randal Cremer, brytyjski lider związkowy, rzecznik arbitrażu międzynarodowego, laureat Pokojowej Nagrody Nobla 1903.

1919 - Przestała działać ostatnia w Polsce Rada Delegatów Robotniczych.

1944 - W Lublinie ogłoszono Manifest PKWN.

1946 - Urodził się Danny Glover, amerykański aktor, producent i reżyser o lewicowych poglądach.

1946 - Syjonistyczne organizacje Irgun i Lehi dokonały zamachu bombowego na hotel King David w Jerozolimie, w którym mieściła się brytyjska kwatera główna. Zginęło 91 osób, a 45 zostało rannych.

1974 - Na XXX-lecie PRL oddano Port Północny w Gdańsku i Trasę Łazienkowską w Warszawie.

1977 - Chiny: Deng Xiaoping został przywrócony do władzy.

1986 - Socjaldemokraci z PSOE wygrali wybory parlamentarne w Hiszpanii.

2005 - W londyńskim metrze został omyłkowo zastrzelony przez policję, wzięty za zamachowca, Brazylijczyk Jean Charles de Menezes.

2011 - Prawicowy ekstremista Anders Breivik dokonał zamachów na siedzibę premiera Norwegii w Oslo, w którym w wyniku wybuchu bomby zginęło 8 osób, a następnie na uczestników obozu młodzieżówki Norweskiej Partii Pracy na wyspie Utoya, gdzie zastrzelił 69 osób.