Debata o handlu w niedzielę

[2018-04-07 00:35:03]

5 kwietnia 2018 roku w Centrum Partnerstwa Społecznego Dialog odbyła się dyskusja na temat funkcjonowania ustawy ograniczającej handel w niedzielę. W debacie wzięli udział przedstawiciele reprezentatywnych związków zawodowych, organizacji pracodawców, Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej oraz Państwowej Inspekcji Pracy.

Zdecydowana większość zebranych krytycznie oceniła ustawę o handlu w niedzielę, wskazując na jej liczne braki i niejasności interpretacyjne. Swoje zastrzeżenia zgłosili tak przedstawiciele związków zawodowych, jak też największych organizacji pracodawców oraz Polskiej Izby Handlu. Wskazywano między innymi na niejasności odnośnie pracy w niedzielę w centrach logistycznych i dystrybucyjnych, jak też w handlu internetowym, nieprecyzyjne zapisy dotyczące różnych zwolnień od obowiązywania ustawy. Uczestnicy zgadzali się też w tym, że ustawa jest niechlujnie przygotowana i pozwala na różne interpretacje.

OPZZ reprezentował ekspert i doradca centrali, Piotr Szumlewicz, który zauważył, że dyskusja na temat kształtu ustawy powinna odbyć się wiele miesięcy wcześniej w ramach Rady Dialogu Społecznego. Na ten punkt zwracali też uwagę przedstawiciele Forum Związków Zawodowych i Business Centre Club. Szumlewicz przypomniał o postulacie OPZZ, aby za każdą pracę w niedzielę wprowadzić znacznie wyższe wynagrodzenia niż za pracę w dni powszednie. Podkreślił, że ustawa dowartościowuje małe sklepy, w których płace są najniższe, a prawa pracownicze najczęściej łamane. Zwrócił też uwagę, że w uzasadnieniu obowiązującej ustawy mówi się o tym, że liczba osób pracujących w niedzielę wcale nie zmniejszy się, a jedynie siła robocza zostanie przeniesiona na samozatrudnienie i do innych branż, w tym np. gastronomicznej. Jego zdaniem taka zmiana może być niekorzystna dla pracowników. Szumlewicz podkreślił również, że warto by skracać czas pracy, a jeżeli ustawodawca chciałby wprowadzić wolne niedziele, to powinien np. wpisać w ustawę obligatoryjnie dwie wolne niedziele dla każdego pracownika. Zdaniem eksperta OPZZ ustawa nie daje żadnej dodatkowej ochrony dla pracowników handlu wyłączonych z obowiązywania ustawy.

Z partnerów społecznych jedynie przedstawiciele NSZZ Solidarność chwalili ustawę, choć oni też przyznali, że część jej zapisów jest nieostra. Reprezentujący MRPiPS, Stanisław Szwed zapowiedział, że wkrótce odbędzie się kolejne spotkanie dotyczące funkcjonowania ustawy o handlu w niedzielę. Nie odniósł się jednak do kwestii, czy jest planowana nowelizacja ustawy.

Agnieszka Mrozik

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
29 września (sobota), godz. 12.00

22 września:

1792 - Francja: Zniesienie monarchii i ustanowienie Republiki Francuskiej.

1932 - Urodził się Algirdas Brazauskas, centrolewicowy polityk litewski.

1938 - Urodził się Dean Reed amerykański muzyk rockowy, aktor o lewicowych poglądach, zwany Czerwonym Elvisem. Wyemigrował do NRD.

1947 - W Szklarskiej Porębie rozpoczęła się konferencja 9 partii komunistycznych. Utworzono Biuro Informacyjne Partii Komunistycznych i Robotniczych (Kominform).

1953 - W Dakarze urodziła się Ségolène Royal, francuska polityk, członkini Partii Socjalistycznej. W 2007 kandydatka PS w wyborach prezydenckich.

2002 - Niemcy: Rządząca koalicja SPD-Partia Zielonych wygrała wybory do Bundestagu.