Niemcy: Obchody 200. rocznicy urodzin Karola Marksa

[2018-05-05 20:22:03]

Odsłonięcie monumentalnego pomnika Karola Marksa w jego rodzinnym Trewirze stanowiło jeden z kulminacyjnych punktów obchodów 200. rocznicy jego urodzin.

Monument filozofa, urodzonego 5 maja 1818 r. w Trewirze, stanął nieopodal rodzinnego domu Marksów i pochodzącej z czasów rzymskich zabytkowej bramy miejskiej Porta Nigra.

Ponad czterometrowy, ważący 2,3 ton, pomnik dłuta chińskiego artysty Wu Weishana, jest darem władz w Pekinie.

Władze Trewiru wyraziły nadzieję, że monument będzie tam stał także na 250. i 300. urodziny najbardziej znanego syna miasta.

Jubileuszowe, trwające dwa dni obchody, otworzyła w piątek uroczystość w Bazylice Konstantyna w Trewirze. Przybyli na nią liczni prominentni goście ze świata polityki, w tym szef Komisji Europejskiej Jean-Claude Juncker. W swoim przemówieniu chadecki polityk bronił Marksa argumentując, że nie można zrzucać na niego odpowiedzialności za zbrodnie komunistycznych dyktatur.

wch

Co po turbokapitaliźmie?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
27 września (czwartek), godz. 17.00
Pokaz filmu "Solidarność według kobiet" w Amsterdamie
Amsterdam, Cinema of the Dam'd, ul. Overtoom 301
29 września (sobota), godz. 19.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

23 września:

1900 - Rozpoczął obrady V Kongres II Międzynarodówki, który powołał Międzynarodowe Biuro Socjalistyczne. W jego skład jako polscy delegaci weszli: B. A. Jędrzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL

1923 - W Bułgarii wybuchło powstanie wrześniowe, zainicjowane przez Bułgarską Partię Komunistyczną w odpowiedzi na prawicowo-wojskowy zamach stanu.

1939 - Ukazał się ostatni numer "Robotnika".

1973 - Zmarł Pablo Neruda, poeta chilijski, laureat nagrody Nobla.

1976 - Komitet Obrony Robotników (KOR) ogłosił swoje powstanie. Za cel postawił sobie udzielanie pomocy prawnej, lekarskiej i finansowej represjonowanym. Wśród jego założycieli byli m.in. J.Kuroń i J.J.Lipski.

1993 - Górnicy likwidowanej kopalni "Żory" rozpoczęli okupację budynku Państwowej Agencji Węgla Kamiennego w Katowicach.

2004 - Zmarł Winston Cenac, premier Saint Lucii (Karaiby) w latach 1981-82, reprezentujący Partię Pracy.

2010 - Francja: Przeciwko planowanej przez rząd N. Sarkozy’ego tzw. reformie emerytur protestowało ok. 1 mln osób.