Grecja: Wotum nieufności wobec Tsiprasa odrzucone

[2018-06-17 23:25:04]

Parlament odrzucił wniosek opozycji o wyrażenie wotum nieufności premierowi Aleksisowi Tsiprasowi. Umożliwiło to podpisanie w niedzielę historycznego porozumienia między Atenami i Skopje ws. nowej nazwy Macedonii.

Popierający Tsiprasa parlamentarzyści odrzucili w sobotę wniosek złożony przez lidera opozycyjnej, centroprawicowej Nowej Demokracji (ND). Zdaniem jej lidera, Kyriakosa Mitsotakisa, strona grecka poszła wobec Skopje na zbyt daleko idące ustępstwa.

Wynik głosowania nad wotum był zgodny z oczekiwaniami. Tsiprasa poparło 154 z 300 deputowanych. Koalicjant Syrizy, Niezależni Grecy (ANEL), zadeklarowali, że nie chcą doprowadzić do obalenia rządu.

Wcześniej ok. 5 tys. osób protestowało przed parlamentem w Atenach przeciwko uzgodnionemu przez rząd Tsiprasa porozumieniu z Macedonią. Świadkowie twierdzą, że policja użyła gazu łzawiącego wobec protestujących, którzy próbowali wedrzeć się na schody przed gmachem parlamentu.

12 czerwca premierzy Grecji i Macedonii, Tsipras i Zoran Zaew, ogłosili kompromisowe rozwiązanie wieloletniego sporu o nazwę tego państwa. Macedonia zgodziła się na zmianę konstytucyjnej nazwy państwa na Republika Macedonii Północnej. W zamian za to Ateny odstąpią od blokowania integracji Macedonii z Unią Europejską i NATO.

Obaj politycy w swoich krajach spotkali się z ostrym sprzeciwem. Oskarżeno ich wręcz o "narodową kapitulację".

Grecja od lat domagała się od Macedonii zmiany nazwy, twierdząc, że obecna implikuje żądania terytorialne wobec jej własnej prowincji o tej samej nazwie, z której pochodził Aleksander Wielki, a Skopje rości sobie prawa do greckiego dziedzictwa i historii.

wch

Debata o praworządności
Warszawa, Austriackie Forum Kultury, ul. Próżna 7/9
19 listopada (poniedziałek), godz. 18.00-20.00
Brazylia po wyborach prezydenckich
Warszawa, Cafe Kryzys, ul. Wilcza 30
18 listopada (niedziela), godz. 19.00-22.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

19 listopada:

1906 - W Wiedniu rozpoczął swe obrady IX Zjazd PPS. Z partii usunięto członków Wydziału Bojowego, reprezentujących prawe skrzydło partii.

1917 - Urodziła się Indira Gandhi, premier Indii.

1925 - Urodził się Zygmunt Bauman, socjolog, filozof, eseista, jeden z twórców koncepcji postmodernizmu.

1926 - Urodził się Tadeusz Kowalik, ekonomista i działacz społeczny o poglądach socjalistycznych, profesor nauk humanistycznych i ekonomicznych.

1942 - Hitlerowcy zamordowali Brunona Schulza, polskego prozaika żydowskiego pochodzenia, grafik, malarza, rysownika i krytyka literackiego.

1958 - Algierski Front Wyzwolenia Narodowego proklamował Republikę Algierii.

1972 - SPD wygrała wybory parlamentarne w Niemczech, zdobywając 46% głosów.

1987 - Ewa Łętowska została pierwszym Rzecznikiem Praw Obywatelskich.

1995 - W II turze wyborów prezydenckich wygrał Aleksander Kwaśniewski, pokonując Lecha Wałęsę.

2002 - U wybrzeży hiszpańskiej Galicji zatonął tankowiec MT Prestige z ładunkiem 70 tys. ton ropy naftowej, która wydostała się ze zbiorników i zniszczyła unikatowe wybrzeża oraz tradycyjne łowiska galicyjskich rybaków.

2005 - W Katowicach nastąpiło uroczyste odsłonięcie pomnika wojewody Ziętka. Powstał on dzięki Społecznemu Komitetowi Budowy Pomnika Generała Jerzego Ziętka w Katowicach.