Grecja: Wotum nieufności wobec Tsiprasa odrzucone

[2018-06-17 23:25:04]

Parlament odrzucił wniosek opozycji o wyrażenie wotum nieufności premierowi Aleksisowi Tsiprasowi. Umożliwiło to podpisanie w niedzielę historycznego porozumienia między Atenami i Skopje ws. nowej nazwy Macedonii.

Popierający Tsiprasa parlamentarzyści odrzucili w sobotę wniosek złożony przez lidera opozycyjnej, centroprawicowej Nowej Demokracji (ND). Zdaniem jej lidera, Kyriakosa Mitsotakisa, strona grecka poszła wobec Skopje na zbyt daleko idące ustępstwa.

Wynik głosowania nad wotum był zgodny z oczekiwaniami. Tsiprasa poparło 154 z 300 deputowanych. Koalicjant Syrizy, Niezależni Grecy (ANEL), zadeklarowali, że nie chcą doprowadzić do obalenia rządu.

Wcześniej ok. 5 tys. osób protestowało przed parlamentem w Atenach przeciwko uzgodnionemu przez rząd Tsiprasa porozumieniu z Macedonią. Świadkowie twierdzą, że policja użyła gazu łzawiącego wobec protestujących, którzy próbowali wedrzeć się na schody przed gmachem parlamentu.

12 czerwca premierzy Grecji i Macedonii, Tsipras i Zoran Zaew, ogłosili kompromisowe rozwiązanie wieloletniego sporu o nazwę tego państwa. Macedonia zgodziła się na zmianę konstytucyjnej nazwy państwa na Republika Macedonii Północnej. W zamian za to Ateny odstąpią od blokowania integracji Macedonii z Unią Europejską i NATO.

Obaj politycy w swoich krajach spotkali się z ostrym sprzeciwem. Oskarżeno ich wręcz o "narodową kapitulację".

Grecja od lat domagała się od Macedonii zmiany nazwy, twierdząc, że obecna implikuje żądania terytorialne wobec jej własnej prowincji o tej samej nazwie, z której pochodził Aleksander Wielki, a Skopje rości sobie prawa do greckiego dziedzictwa i historii.

wch

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

23 sierpnia:

1818 - Urodził się Johann Eccarius, krawiec i publicysta niemiecki, sekretarz generalny Międzynarodowego Stowarzyszenia Robotników.

1927 - USA: Niccola Sacco i Bartolomeo Vanzetti, działacze anarchistyczni straceni w Bostonie po procesie poszlakowym w sprawie napadu i zabójstwa konwojenta. Egzekucji towarzyszyły liczne protesty związkowe.

1944 - Poległ Włodzimierz Miszewski, szef wyszkolenia bojowego zgrupowania warszawskiego Gwardii Ludowej PPS-WRN, późniejszy komendant zgrupowania warszawskiego Organizacji Wojskowej Pogotowia Powstańczego Socjalistów.