Rosja: Wybory gubernatora Kraju Nadmorskiego unieważnione

[2018-09-22 13:06:35]

Komisja wyborcza Kraju Nadmorskiego na rosyjskim Dalekim Wschodzie unieważniła wyniki drugiej tury wyborów gubernatora. Głosowanie ma zostać powtórzone za 3 miesiące.

Wcześniej unieważnienie wyników zarekomendowała Centralna Komisja Wyborcza z Ełłą Pamfiłową na czele. W jej ocenie podczas kampanii wyborczej doszło tam do "poważnych ingerencji". To pierwszy przypadek od wielu lat, gdy rosyjskie władze uwzględniły doniesienia o fałszerstwach podczas wyborów.

Druga tura wyborów w Kraju Nadmorskim odbyła się 16 września. Z kandydatem Jednej Rosji, wspieranym przez Kreml p.o. gubernatora Kraju Nadmorskiego Andriejem Tarasienką starł się kandydat komunistów Andriej Iszczenko, deputowany regionalnego parlamentu. Niepełne wyniki podane w niedzielę wieczorem zapowiadały sensację. Po przeliczeniu ponad 97 proc. głosów Iszczenko uzyskał 241 tys. głosów, a na Tarasienkę padło ponad 225 tys. Po dwóch godzinach sytuacja odwróciła się. Centralna Komisja Wyborcza podała, że kandydat Jednej Rosji zwycięża różnicą 2 tys. głosów.

Przedstawiciele obu partii oskarżyli się wzajemnie o naruszenia. KPRF wskazała na masowe fałszerstwa podczas wyborów. Z kolei Jedna Rosja oskarżyła komunistów o przekupywanie wyborców. Miejscowa komisja unieważniła wyniki w 13 lokalach wyborczych. Dzień po głosowaniu setki mieszkańców Władywostoku wzięły udział w manifestacji, podczas której żądano unieważnienia wyborów.

Kandydat komunistów wystąpił przeciwko ewentualnemu unieważnieniu wyników i ogłosił strajk. Iszczenko w czwartek zapowiedział, że decyzję o unieważnieniu wyników zaskarży w sądzie, ponieważ - jego zdaniem - to on wygrał drugą turę wyborów.

Tymczasem do Władywostoku przybyła specjalna komisja CKW, która ma zająć się badaniem doniesień o nieprawidłowościach w trakcie wyborów.

Komentatorzy są zgodni, że rozwój sytuacji w Kraju Nadmorskim wpłynie na przebieg głosowania w tych regionach Federacji Rosyjskiej, gdzie zapowiedziano drugą turę wyborów. Są to obwody: irkucki i włodzimierski oraz Republika Chakasji i Kraj Chabarowski.

wch

Militaryzacja w Europie
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
23 lutego (sobota), godz. 16.00-19.30
Zapraszam

15 lutego:

1910 - Urodziła się Irena Sendlerowa, działaczka społeczna związana z ruchem socjalistycznym. Uratowała 2,5 tys. żydowskich dzieci z warszawskiego getta. Uhonorowana tytułem Sprawiedliwa Wśród Narodów Świata.

1977 - Socjaldemokraci wygrali wybory parlamentarne w Danii.

1979 - W wyniku wybuchu gazu w warszawskiej Rotundzie zginęło 49 osób, ponad 100 zostało rannych.

1982 - Agatha Barbara z Partii Pracy została pierwszą kobietą-prezydentem Malty.

1989 - Ostatnie oddziały armii radzieckiej opuściły Afganistan.

1999 - Kurdyjski przywódca Abdullah Öcalan został ujęty przez Turków.

2003 - Przeciwko inwazji na Irak protestowano w 600 miastach na całym świecie. W tym największym w dziejach proteście antywojennym wzięło udział łącznie 8-30 mln ludzi.

2009 - W Wenezueli 54,4% głosujących w referendum opowiedziało się za zniesieniem limitu dwóch kadencji dla prezydenta.

2017 - Zmarła Alicja Jaszczuk, dziennikarka publikująca pod panieńskim nazwiskiem Alicja Stypuła, działaczka organizacji lewicowych i świeckich.

2018 - Khadga Prasad Oli z Komunistycznej Partii Nepalu został po raz drugi premierem.