Rosja: Wybory gubernatora Kraju Nadmorskiego unieważnione

[2018-09-22 13:06:35]

Komisja wyborcza Kraju Nadmorskiego na rosyjskim Dalekim Wschodzie unieważniła wyniki drugiej tury wyborów gubernatora. Głosowanie ma zostać powtórzone za 3 miesiące.

Wcześniej unieważnienie wyników zarekomendowała Centralna Komisja Wyborcza z Ełłą Pamfiłową na czele. W jej ocenie podczas kampanii wyborczej doszło tam do "poważnych ingerencji". To pierwszy przypadek od wielu lat, gdy rosyjskie władze uwzględniły doniesienia o fałszerstwach podczas wyborów.

Druga tura wyborów w Kraju Nadmorskim odbyła się 16 września. Z kandydatem Jednej Rosji, wspieranym przez Kreml p.o. gubernatora Kraju Nadmorskiego Andriejem Tarasienką starł się kandydat komunistów Andriej Iszczenko, deputowany regionalnego parlamentu. Niepełne wyniki podane w niedzielę wieczorem zapowiadały sensację. Po przeliczeniu ponad 97 proc. głosów Iszczenko uzyskał 241 tys. głosów, a na Tarasienkę padło ponad 225 tys. Po dwóch godzinach sytuacja odwróciła się. Centralna Komisja Wyborcza podała, że kandydat Jednej Rosji zwycięża różnicą 2 tys. głosów.

Przedstawiciele obu partii oskarżyli się wzajemnie o naruszenia. KPRF wskazała na masowe fałszerstwa podczas wyborów. Z kolei Jedna Rosja oskarżyła komunistów o przekupywanie wyborców. Miejscowa komisja unieważniła wyniki w 13 lokalach wyborczych. Dzień po głosowaniu setki mieszkańców Władywostoku wzięły udział w manifestacji, podczas której żądano unieważnienia wyborów.

Kandydat komunistów wystąpił przeciwko ewentualnemu unieważnieniu wyników i ogłosił strajk. Iszczenko w czwartek zapowiedział, że decyzję o unieważnieniu wyników zaskarży w sądzie, ponieważ - jego zdaniem - to on wygrał drugą turę wyborów.

Tymczasem do Władywostoku przybyła specjalna komisja CKW, która ma zająć się badaniem doniesień o nieprawidłowościach w trakcie wyborów.

Komentatorzy są zgodni, że rozwój sytuacji w Kraju Nadmorskim wpłynie na przebieg głosowania w tych regionach Federacji Rosyjskiej, gdzie zapowiedziano drugą turę wyborów. Są to obwody: irkucki i włodzimierski oraz Republika Chakasji i Kraj Chabarowski.

wch

PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

13 grudnia:

1797 - W Düsseldorfie urodził się Heinrich Heine, poeta niemiecki, przyjaciel Karola Marksa.

1914 - Urodził się Alan Bullock, historyk brytyjski, autor znanej książki "Hitler i Stalin - żywoty równoległe". W 1977 r. opracował dla rządu laburzystowskiego raport, w którym postulował obsadzanie kierowniczych stanowisk robotnikami.

1923 - Polska uznała ZSRR.

1936 - W katowickiej kopalni "Eminencja" rozpoczął się strajk okupacyjny w obronie 220 górników zagrożonych zwolnieniem.

1937 - Chiny: Armia japońska zdobyła Nankin i dokonała masakry ludności cywilnej, mordując ok. 150 tys. ludzi.

1973 - 47 osób zginęło, a 17 zostało rannych w wyniku wybuchu gazu w hotelu robotniczym w czeskim Tachovie.

1981 - W Polsce wprowadzono stan wojenny.