Wybory w Bawarii: Ból CSU, sukces Zielonych

[2018-10-19 00:06:51]

Rządząca Bawarią od dekad CSU otrzymała w niedzielnych wyborach 37,2 proc. głosów. To ponad 10 pkt. procentowych mniej niż w poprzednich wyborach w 2013 r. Tym samym utraciła większość absolutną w bawarskim landtagu. Jak dotąd doszło do tego tylko dwukrotnie, ostatnio w 2008 r., kiedy CSU musiała współrządzić z FDP.

Premier Bawarii i główny kandydat CSU w tym landzie Markus Soeder mówił o „bolesnym rezultacie”, który partia musi przyjąć z pokorą. Zaznaczył jednak, że to jego partia, mimo dużych strat w porównaniu z poprzednimi wyborami, otrzymała wyraźny mandat do utworzenia rządu. Zasygnalizował, że będzie dążył do budowy koalicji z regionalną partią Wolni Wyborcy (FW), którzy zajęli 3. miejsce z 11,6 proc. poparcia. Jej przewodniczący Hubert Aiwanger wyraził gotowość do współpracy z CSU. Podkreślił on, iż nie chce dopuścić do koalicji CSU z Zielonymi.

Błyskotliwy sukces w bawarskich wyborach odniosła partia Zielonych, na którą oddało głosy 17,5 proc. wyborców. To prawie 9 punktów procentowych więcej niż ostatnio.

O znaczącym sukcesie może mówić prawicowa Alternatywa dla Niemiec (AfD), która weszła do landtagu z wynikiem 10,2 proc.

O prawdziwej katastrofie wyborczej może z kolei mówić socjaldemokratyczna SPD, która straciła ponad 10 pkt. osiągając zaledwie 9,7 proc. poparcia. To najgorszy wynik socjaldemokratów od 1946 r.

Liberałowie z FDP zdobyli 5,1 proc. poparcia.

Lewicowcy z Die Linke uzyskali nieco lepszy wynik wyborczy niż 5 lat temu - 3,2 proc, nie przekraczając jednak progu wyborczego.

wch

Na zdjęciu sala plenarna bawarskiego landtagu; fot. Wikimedia Commons

USA – REWOLTA PRZECIW RASIZMOWI I POLICYJNEJ PRZEMOCY
3 czerwca (środa), godz. 18.30

4 czerwca:

1844 - Bunt tkaczy śląskich.

1855 - W Paryżu zmarł Jan Alcyato, polski publicysta, uczestnik powstania listopadowego, członek Towarzystwa Demokratycznego Polskiego, jeden z organizatorów rewolucji krakowskiej.

1912 - Massachusetts jako pierwszy amerykański stan wprowadziło płacę minimalną.

1913 - Brytyjska sufrażystka Emily Davison wpadła pod konia prowadzonego przez króla Jerzego V w trakcie gonitwy Derby. W wyniku odniesionych obrażeń zmarła 4 dni później.

1968 - Zmarł Alexandre Kojève, właśc. Aleksandr Kożewnikow, francuski filozof i polityk, którego seminarium o Heglu ukształtowało wiele wybitnych postaci, m.in.: Bataille, Breton, Lacan i Merleau-Ponty.

1971 - W Budapeszcie zmarł György Lukács, filozof marksistowski i historyk literatury, estetyki, działacz ruchu robotniczego.

2008 - Z powodu awarii systemu chłodzenia w elektrowni jądrowej Krško (Słowenia) Komisja Europejska ogłosiła alarm atomowy.