Nowy numer "Bez Dogmatu": Fetysz niepodległości i Obrona uniwersytetu

[2018-11-05 19:36:20]

Właśnie ukazał się 117. numer kwartalnika kulturalno-politycznego "Bez Dogmatu". Wiodącymi tematami są obchody setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości oraz reforma szkolnictwa wyższego.

W dziale poświęconym stuleciu niepodległości i towarzyszącym mu obchodom m.in. Piotr Szumlewicz dokonuje przeglądu najbardziej kuriozalnych rocznicowych inicjatyw; Anna Małyszko pokazuje, jak szkolne obchody stulecia niepodległości stały się pretekstem do szerzenia wśród uczennic i uczniów narodowo-katolickiej propagandy. Ponadto Anna Dzierzgowska zastanawia się, czy możliwe jest inne nauczanie historii w polskiej szkole – by przestało być ono narzędziem utrwalania status quo i zaczęło realizować swój emancypacyjny potencjał; Agnieszka Mrozik przypomina życiorysy oraz dokonania polskich komunistek – Róży Luksemburg, Wandy Wasilewskiej i Zofii Dembińskiej – i przedstawia przyczyny, dla których Polska woli o nich zapomnieć; a Julia Golachowska analizuje zjawisko patriotyzmu konsumpcyjnego w Polsce w kontekście mody na produkty patriotyczne.

W części dotyczącej reformy szkolnictwa wyższego m.in. Sebastian Słowiński wyjaśnia, dlaczego realizacja Ustawy 2.0 może oznaczać koniec idei Uniwersytetu; z kolei Marcin Miłkowski omawia zalety i wady zaproponowanych w ustawie zmian odnoszących się do procesu oceniania pracowników naukowych; Stanisław Różycki przedstawia stanowisko Związku Nauczycielstwa Polskiego odnośnie reformy, natomiast Karolina Dobosz zwraca uwagę na antywspólnotowy charakter reformy Gowina i jednocześnie dostrzega konsolidujący środowisko akademickie efekt czerwcowych protestów przeciwko niej.

W numerze znajdą Państwo również m.in. tekst Michała Kozłowskiego, który pisze o tym, dlaczego unikanie za wszelką cenę porównań z faszyzmem i Hitlerem może być niebezpieczne; teksty o tematyce historycznej; a także recenzję książki Janusza Rolickiego Nieznośny urok PRL autorstwa Krzysztofa Lubczyńskiego.

"Bez Dogmatu" do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie "Książka i Prasa" (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Anna Małyszko

Ekologiczna katastrofa: Wrocław - Polska - Europa - świat
Wrocław, "Tajne Komplety", Przejście Garncarskie 2
24.10.2019 godz. 17.30.
Ekologiczna Katastrofa: Wrocław – Polska – Europa - Świat
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
24 października (czwartek), godz. 17.30-19.00

22 października:

1887 - W Portland urodził się John Reed amerykański dziennikarz i pisarz, autor książki "Dziesięć dni, które wstrząsnęły światem", opisującej wydarzenia rewolucji październikowej, w oparciu o którą powstał film Sergiusza Eisensteina "Październik".

1923 - Początek kilkunastudniowego strajku kolejarzy krakowskich.

1923 - W Hamburgu wybuchło powstanie robotnicze pod przywództwem KPD.

1929 - James Scullin został premierem laburzystowskiego rządu Australii.

1936 - W Hiszpanii utworzono Brygady Międzynarodowe.

1964 - Jean-Paul Sartre uhonorowany literacką Nagrodę Nobla.

1971 - W Holandii powstała Partia Socjalistyczna (SP).

1983 - W RFN ponad milion osób wzięło udział w protestach przeciwko zbrojeniom atomowym.

1990 - W Paryżu zmarł Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1993 - Powstała Partia Komunistów Republiki Mołdawii.

2000 - Tunezja zerwała stosunki dyplomatyczne z Izraelem w proteście przeciw stosowaniu przemocy wobec Palestyńczyków.

2011 - Założono centrolewicową partię polityczną Pozytywna Słowenia.

2017 - Słowenia: I tura wyborów prezydenckich. Do II tury przeszli: ubiegający się o reelekcję Borut Pahor i Marjan Šarec.