Rząd przeciwko wyższym stawkom za pracę w niedziele i święta

[2019-01-10 14:46:37]

Ministerstwo rodziny, pracy i polityki społecznej odpowiedziało na wniosek mazowieckich struktur OPZZ odnośnie propozycji, by za każdą pracę w niedzielę i święta obowiązywały 2,5 razy wyższe stawki niż za pracę w dni powszednie. W stanowisku przesłanym do minister Elżbiety Rafalskiej przewodniczący OPZZ Mazowsze, Piotr Szumlewicz pisał: „Są zawody, w których praca w niedziele jest konieczna, są też osoby, które z różnych przyczyn chcą pracować w tym dniu tygodnia. Naszym zdaniem warto wyjść naprzeciw ich oczekiwaniom i wypłacić im godny ekwiwalent za to, że niedziele spędzają w pracy. Dlatego zwracamy się do Pani Minister z wnioskiem o podjęcie pilnych prac nad ustawą, która wprowadzi 2,5 razy wyższe wynagrodzenia za pracę w niedziele i święta niż za pracę w dni powszednie. We wszystkich branżach i na terenie całego kraju”.

Odpowiedź na pismo związkowców przesłał wiceminister Stanisław Szwed. Krytycznie odniósł się on do propozycji, pisząc, że „ze względu na zróżnicowaną sytuację finansową pracodawców na polskim rynku pracy wprowadzenie proponowanej regulacji jako powszechnie obowiązującej mogłoby doprowadzić do pogorszenia sytuacji materialnej wielu pracodawców, których organizacja pracy wymaga wykonywania przez pracowników pracy w niedzielę i święta”. Wiceminister przywołał jedynie obecnie obowiązujące przepisy, zgodnie z którymi za pracę wykonywaną w niedzielę przysługuje dzień wolny w innym dniu tygodnia, a gdy jest to dodatkowy dzień pracy, pracownikom należą się środki za nadgodziny.

Agnieszka Mrozik

13 lipca:

1793 - W Paryżu został zamordowany Jean-Paul Marat, francuski polityk czasów rewolucji francuskiej, dziennikarz i lekarz, wolnomularz.

1859 - Urodził się Sidney James Webb, angielski ekonomista i reformator socjalny, członek Towarzystwa Fabiańskiego.

1908 - Po raz pierwszy w igrzyskach olimpijskich wzięły udział kobiety.

1917 - Brazylia: Po zabiciu przez policję anarchistycznego działacza robotniczego rozpoczął się trzydniowy strajk generalny w São Paulo.

1919 - Powołano do życia Komisję Centralną Klasowych Związków Zawodowych będącą największą w Polsce centralą związkową; przewodniczącym Wydziału Wykonawczego został Zygmunt Żuławski.

1949 - Papież Pius XII wydał dekret grożący ekskomuniką katolikom należącym do partii komunistycznej, a nawet z nią współpracujących.

1954 - Zmarła Frida Kahlo, meksykańska malarka o lewicowych poglądach.

2007 - Pielęgniarki zapowiedziały, że w niedzielę 15 lipca zakończą protest przed KPRM i zlikwidują Białe Miasteczko, które powstało 19 czerwca.

2012 - W Warszawie zmarł Jerzy Kulej, wybitny polski bokser, dwukrotny mistrz olimpijski. Poseł SLD na Sejm RP w latach 2001-2005.