Nowa Zelandia: Obostrzenia w sprzedaży broni

[2019-03-21 12:25:26]

Premier Nowej Zelandii Jacinda Ardern ogłosiła natychmiastowy zakaz sprzedaży broni półautomatycznej i karabinów szturmowych. Decyzja zapadła 6 dni po tym jak 15 marca australijski terrorysta Brenton Tarrant w atakach na dwa meczety w nowozelandzkim Chtistchurch zamordował 50 osób.

W trakcie konferencji prasowej Ardern ubolewała, że poprzednie próby zaostrzenia przepisów dotyczących posiadania broni nie powiodły się. Zapowiedziała, że tym razem skończy się łatwy i masowy dostęp do broni.

Zakaz dotyczy broni półautomatycznej, karabinów szturmowych oraz magazynków o dużej pojemności do tego rodzaju broni. Projekt ustawy ma zostać przedstawiony w parlamencie w pierwszych dniach u kwietnia. Do tego czasu będą obowiązywać przepisy przejściowe. Rząd w Wellington zamierza radykalnie ograniczyć dostęp do wymienionych rodzajów broni, zmieniając przepisy tak, by ich posiadanie wymagało pozwolenia policji.

Władze zaoferowały też rekompensaty dla tych obywateli, którzy oddadzą posiadaną już broń zakazanych typów w celu jej zniszczenia. Na program wykupu rząd przeznaczy kwotę 100-200 mln dolarów.

wch

fot. Wikimedia Commons

USA – REWOLTA PRZECIW RASIZMOWI I POLICYJNEJ PRZEMOCY
3 czerwca (środa), godz. 18.30

4 czerwca:

1844 - Bunt tkaczy śląskich.

1855 - W Paryżu zmarł Jan Alcyato, polski publicysta, uczestnik powstania listopadowego, członek Towarzystwa Demokratycznego Polskiego, jeden z organizatorów rewolucji krakowskiej.

1912 - Massachusetts jako pierwszy amerykański stan wprowadziło płacę minimalną.

1913 - Brytyjska sufrażystka Emily Davison wpadła pod konia prowadzonego przez króla Jerzego V w trakcie gonitwy Derby. W wyniku odniesionych obrażeń zmarła 4 dni później.

1968 - Zmarł Alexandre Kojève, właśc. Aleksandr Kożewnikow, francuski filozof i polityk, którego seminarium o Heglu ukształtowało wiele wybitnych postaci, m.in.: Bataille, Breton, Lacan i Merleau-Ponty.

1971 - W Budapeszcie zmarł György Lukács, filozof marksistowski i historyk literatury, estetyki, działacz ruchu robotniczego.

2008 - Z powodu awarii systemu chłodzenia w elektrowni jądrowej Krško (Słowenia) Komisja Europejska ogłosiła alarm atomowy.