Prima aprilis na lewica.pl

[2019-04-02 07:49:34]

Podana przez nas wczoraj informacja, że IPN szykuje akcję włączenia do grona "wyklętych" ukraińskich i niemieckich partyzantów walczących po 1944 roku z polskimi władzami, była żartem pimaaprilisowym.

Niestety obserwując ostatnie działania IPN takie jak doprowadzenie do zniszczenia pomnika poległych w walce z nazistami w Baranowskiej Górze, czy próby rozbiórki pomników upamiętniających walki z ukraińskimi faszystami, pokazują, że żart niedługo może okazać się rzeczywistością.

Włączenie Werwolfu i UPA do grona "wyklętych" nie wymagałoby też wielkich wysiłków. Obie formacje popełniały zbrodnie, podobnie jak wiele oddziałów tzw. "wyklętych". Skala, w przypadku UPA była wprawdzie o wiele większa, ale i ukraińscy faszyści dysponowali większymi środkami i zapleczem niż "bohaterowie" polskiej "polityki historycznej" tacy jak "Bury", "Łupaszka", czy "Ogień".

Michał Warecki

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2003 - Została zarejestrowana Demokratyczna Partia Lewicy.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.