Prima aprilis na lewica.pl

[2019-04-02 07:49:34]

Podana przez nas wczoraj informacja, że IPN szykuje akcję włączenia do grona "wyklętych" ukraińskich i niemieckich partyzantów walczących po 1944 roku z polskimi władzami, była żartem pimaaprilisowym.

Niestety obserwując ostatnie działania IPN takie jak doprowadzenie do zniszczenia pomnika poległych w walce z nazistami w Baranowskiej Górze, czy próby rozbiórki pomników upamiętniających walki z ukraińskimi faszystami, pokazują, że żart niedługo może okazać się rzeczywistością.

Włączenie Werwolfu i UPA do grona "wyklętych" nie wymagałoby też wielkich wysiłków. Obie formacje popełniały zbrodnie, podobnie jak wiele oddziałów tzw. "wyklętych". Skala, w przypadku UPA była wprawdzie o wiele większa, ale i ukraińscy faszyści dysponowali większymi środkami i zapleczem niż "bohaterowie" polskiej "polityki historycznej" tacy jak "Bury", "Łupaszka", czy "Ogień".

Michał Warecki

Walka z dekomunizacją oraz obrona historii ruchu robotniczego
Warszawa, ul. Kopernika 36/40
30 listopada (sobota), godz. 12.00-16.30

22 listopada:

1869 - W Paryżu urodził się André Gide, pisarz francuski. Autor m.in. "Lochów Watykanu". Laureat Nagrody Nobla w 1947 r.

1908 - W Łodzi urodził się Szymon Charnam pseud. Szajek, czołowy działacz Komunistycznego Związku Młodzieży Polskiej. Zastrzelony podczas przemówienia do robotników fabryki Bidermana.

1916 - W Glen Ellen zmarł Jack London, pisarz amerykański. Idee socjalistyczne łączył z teorią walki o byt.

1942 - W Radomiu grupa wypadowa GL dokonała akcji odwetowej na niemieckie kino Apollo.

1944 - Grupa bojowa AL okręgu Bielsko wykoleiła pociąg towarowy na stacji w Gliwicach.

1963 - W Los Angeles zmarł angielski pisarz Aldous Huxley. Autor m.in. "Nowego, wspaniałego świata".

1967 - Rada Bezpieczeństwa ONZ przyjęła rezolucję wzywającą Izrael do wycofania się z okupowanych ziem palestyńskich.

2006 - W Warszawie zmarł Lucjan Motyka, działacz OMTUR i PPS.