Triumf PiSu w wyborach do Parlamentu Europejskiego, klęska Lewicy Razem (akt.)

[2019-05-27 08:37:13]

Polacy wybrali w niedzielę europarlamentarzystów. Państwowa Komisja Wyborcza opublikowała już oficjalne wyniki wyborów.

Na pierwszym miejscu jest Prawo i Sprawiedliwość, na które oddano 45,38 proc. głosów. Drugie miejsce zajęła Koalicja Europejska z wynikiem 38,47 proc. Trzeci wynik osiągnęła Wiosna, na którą oddano 6,06 proc. głosów.

Poniżej progu wyborczego znalazła się jednak Konfederacja KORWiN, Braun, Liroy, Narodowcy, zdobywając 4,55 proc. głosów. Kukiz’15 uzyskał poparcie na poziomie 3,69 proc., zaś Lewica Razem 1,24 proc. głosów.

Pozostałe komitety wyborcze uzyskały wyniki na poziomie niższym niż 1 proc.

Frekwencja wyniosła 45,68 proc, co stanowi rekord. Nieważnych głosów oddano nieco ponad 112 tys., co stanowi 0,82 proc. całości. To z kolei najmniej w historii.

Mandaty zdobyli m.in: Włodzimierz Cimoszewicz (219.677), Marek Belka (182.517), Bogusław Liberadzki(99.897) i Leszek Miller (48.473), Marek Balt (45.043) z Sojuszu Lewicy Demokratycznej, kandydujący z Koalicji Europejskiej. Wśród kandydatów Zielonych najlepsze wyniki miały Julia Rokicka (9.775), Miłka Stępień (8.874) i Urszula Zielińska (7.783).

Wiosna zdobyła trzy mandaty, które otrzymają: Robert Biedroń (96.388 głosów), Sylwia Spurek(55.306) i Łukasz Kohut(48.473). Startująca z tej samej listy Paulina Piechna-Więckiewicz otrzymała 17.033 głosów.

Wśród kandydatów Lewicy Razem najwięcej głosów uzyskali: Adrian Zandberg (17.108), Piotr Ikonowicz, lider Ruchu Sprawiedliwości Społecznej (10.568), Maciej Konieczny (9.878), Marcelina Zawisza (9.213), Jan Orkisz, wiceprzewodniczący Unii Pracy (7.220) oraz Waldemar Witkowski, przewodniczący UP (7.112).

wch

WARTOŚCI RODZINNE I PRAWICOWA POLITYKA NIENAWIŚCI
ZOOM
8 lipca (środa), godz. 18.30

8 lipca:

1917 - PPS przeszło do opozycji wobec państw centralnych.

1945 - Urodziła się Micheline Calmy-Rey, szwajcarska działaczka polityczna, członkini Szwajcarskiej Partii Socjaldemokratycznej. W 2007 r. pełniła funkcję prezydenta tego kraju.

1950 - Urodziła się Ewa Hołuszko, działaczka "Solidarności" w okresie PRL, badaczka mniejszości narodowych, działaczka na rzecz osób transpłciowych.

1980 - Rozpoczął się strajk w zakładach WSK w Świdniku zapoczątkowujący falę strajków w Polsce i przemiany polityczne.

2004 - Socjaldemokrata Heinz Fischer został prezydentem Austrii.

2015 - Raimonds Vējonis, lider Łotewskiej Partii Zielonych, został prezydentem Łotwy.