Niemcy: Szefowa SPD odchodzi z polityki

[2019-06-03 10:43:40]

Przewodnicząca Socjaldemokratycznej Partii Niemiec (SPD) Andrea Nahles ogłosiła, że rezygnuje z kierowania tym ugrupowaniem. Nie będzie też szefować klubowi SPD w Bundestagu, a nawet zapowiedziała całkowitą rezygnację działalności politycznej. W ten sposób wzięła ona na siebie odpowiedzialność za fatalny wynik niemieckich socjaldemokratów w wyborach do Parlamentu Europejskiego. Była przedstawicielką lewicowego skrzydła partii.

W wyborach europejskich z 26 maja SPD zdobyło zaledwie 15,8 proc. głosów. Był to co prawda trzeci wynik, ale socjaldemokraci liczyli na znacznie więcej. W porównaniu z wyborami z 2014 r. SPD straciło aż 11,5 proc. poparcia i będzie mieć o 11 mandatów mniej w Parlamencie Europejskim. Reprezentować będzie ich teraz w Strasburgu 16 europosłów.

Wyraźnie lepszy wynik od SPD zanotowała nie tylko chadecka CDU/CSU, którą poparło 28,9 proc. wyborców, ale także Zieloni, którzy stanowią konkurencję dla SPD po lewej stronie niemieckiej sceny politycznej. Zdobyli oni aż 20,5 proc. głosów i zwiększyli liczbę mandatów o 10. Także lewicowa die Linke utraciła poparcie, które okazało się teraz dwa razy mniejsze niż skrajnie prawicowej Alternatywy dla Niemiec (AfD).

wch

fot. Wikimedia Commons

13 grudnia:

1797 - W Düsseldorfie urodził się Heinrich Heine, poeta niemiecki, przyjaciel Karola Marksa.

1914 - Urodził się Alan Bullock, historyk brytyjski, autor znanej książki "Hitler i Stalin - żywoty równoległe". W 1977 r. opracował dla rządu laburzystowskiego raport, w którym postulował obsadzanie kierowniczych stanowisk robotnikami.

1923 - Polska uznała ZSRR.

1936 - W katowickiej kopalni "Eminencja" rozpoczął się strajk okupacyjny w obronie 220 górników zagrożonych zwolnieniem.

1968 - Zmarł Johann Koplenig, austriacki polityk, przewodniczący Komunistycznej Partii Austrii.

1973 - 47 osób zginęło, a 17 zostało rannych w wyniku wybuchu gazu w hotelu robotniczym w czeskim Tachovie.

1981 - W Polsce wprowadzono stan wojenny.

1984 - W Australii powstał drugi gabinet premiera Boba Hawke’a (ALP).

1997 - Zmarł David Rousset, francuski dziennikarz, publicysta, polityk trockistowski.