Ekwador: Zalegalizowano małżeństwa jednopłciowe

[2019-06-13 12:13:10]

Ekwadorski Sąd Najwyższy zalegalizował małżeństwa osób tej samej płci. Za zmianą prawa opowiedziało się pięciu z dziewięciu sędziów.

Pięciu sędziów zdecydowało się opowiedzieć za takim prawem, gdyż ich zdaniem pozwoli ono przestrzegać praw człowieka i uniknąć dyskryminacji. Pozostała czwórka argumentowała, że zanim prawo miałoby zostać zmienione, należałoby zorganizować debatę w Zgromadzeniu Narodowym, a następnie wprowadzić poprawkę do Konstytucji z 2008 r., która zakłada, że małżeństwo to związek kobiety i mężczyzny.

Obowiązujące od 2015 r. przepisy przewidywały, że osoby tej samej płci mogą zawierać jedynie prawny związek partnerski, lecz nie małżeństwo.

Ekwador dołączył tym samym do takich latynoamerykańskich krajów, jak Brazylia, Argentyna, Urugwaj, Kolumbia, Kostaryka i większość stanów Meksyku.

wch

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

19 sierpnia:

1909 - W Warszawie urodził się Jerzy Andrzejewski, prozaik, publicysta, felietonista, scenarzysta, poseł na Sejm PRL I kadencji, współzałożyciel KOR.

1919 - Centralny Komitet Wykonawczy PPS wydał odezwę wzywającą polską klasę robotniczą do udzielenia I Powstaniu Śląskiemu maksymalnej i wszechstronnej pomocy.

1936 - Hiszpania: Federico García Lorca, hiszpański poeta i dramatopisarz, został zamordowany przez bojówkę Falangi.

1937 - Policja otworzyła ogień do chłopów blokujących drogę w Harcie na Podkarpaciu, zabijając dwóch z nich.

1953 - W zaaranżowanym przez CIA i MI6 przewrocie został obalony premier Iranu M. Mosaddegh. Pełną władze w kraju przejął szach M. R. Pahlavi.

1994 - Sri Lanka: Chandrika Kumaratunga objęła funkcję premiera.