Powstała Związkowa Alternatywa

[2019-06-19 01:02:08]

Powstała nowa, ogólnopolska centrala związków zawodowych, Związkowa Alternatywa. Jej przewodniczącym został redaktor naszego portalu i do niedawna przewodniczący mazowieckich struktur OPZZ Piotr Szumlewicz, a wiceprzewodniczącą szefowa Związku Zawodowego Personelu Pokładowego i Lotniczego, Monika Żelazik. W komisji rewizyjnej jest inny członek zarządu ZZPPiL Piotr Gołąbek oraz dziennikarka portalu strajk.eu, Małgorzata Kulbaczewska-Figat. Nowa centrala chce działać w wielu branżach i na terenie całego kraju.

Szumlewicz deklaruje, że Związkowa Alternatywa powstała, aby walczyć z niskimi płacami, gigantyczną skalą umów śmieciowych i brakiem stabilności zatrudnienia, niewypłacaniem pensji na czas, olbrzymimi nierównościami dochodowymi. Nowy związek chce też dotrzeć do tych segmentów rynku pracy, gdzie praktycznie nie działają organizacje związkowe jak budownictwo, ochrona czy gastronomia. Ważnym celem Związkowej Alternatywy ma być też walka o 2,5 razy wyższe płace za pracę w niedziele i święta niż za pracę w dni powszednie. Innym istotnym obszarem aktywności nowej centrali ma być walka z mobbingiem i dyskryminacją. Szumlewicz proponuje też zmianę usytuowania działaczy związkowych w zakładzie pracy i proponuje, aby związkowcy stali się delegowanymi przez związki zawodowe pracownikami Państwowej Inspekcji Pracy. Lider nowej centrali deklaruje, że chce odbudować zaufanie do związków zawodowych i dlatego opowiada się za pełną jawnością płac.

Nowa centrala krytycznie odnosi się do duopolu Solidarności i OPZZ, wskazując, że Solidarność jest przystawką rządu, kompromitującą ruch związkowy swoim ksenofobicznym przekazem, a OPZZ to skostniała instytucja, kolos na glinianych nogach skupiony przede wszystkim na sobie, a nie na ludziach pracy. Związkowa Alternatywa krytycznie ocenia też obecną władzę i deklaruje stanowcze działania przeciwko kolesiostwu, nepotyzmowi, nieudolnemu zarządzaniu w spółkach skarbu państwa i instytucjach publicznych oraz niszczeniu praworządności.

Agnieszka Mrozik

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Demonstracja Ziobro Musi Odejść! Wolne Prokuratura, Sądy, Polska
Warszawa, Kancelaria Premiera, Al. Ujazdowskie 1/3
26 sierpnia (poniedziałek), godz. 18.00-20.30
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

26 sierpnia:

1789 - Francja: Ogłoszono Deklarację Praw Człowieka i Obywatela.

1883 - W Tarnopolu urodził się Kazimierz Pużak, wybitny działacz PPS.

1913 - Początek wielkiego strajku dublińskich tramwajarzy pod przywództwem Jima Larkina.

1920 - USA: Kobiety otrzymały prawa wyborcze.

1923 - Ukazał się 1. numer tygodnika "Życie Robotnicze", oficjalnego organu prasowego radomskiej PPS

1930 - Powstała Komunistyczna Partia Filipin.

1940 - Gestapo aresztowało Stanisława Dubois, który stał wówczas na czele socjalistycznej organizacji konspiracyjnej Barykada Wolności.

1941 - Urodziła się Barbara Ehrenreich, amerykańska dziennikarka, pisarka, aktywistka polityczna, feministka.

1944 - Bułgarska Partia Komunistyczna rozpoczęła zbrojne powstanie przeciwko proniemieckiemu rządowi.

1944 - Podczas Powstania Warszawskiego w ostrzelanej Kamienicy Łyszkiewicza zginęło 5 członków sztabu Armii Ludowej.

2004 - Sąd Najwyższy Chile podtrzymał decyzję o odebraniu immunitetu senatorskiego gen. A. Pinochetowi.

2005 - W pożarze paryskiego wieżowca zamieszkanego przez afrykańskich emigrantów zginęło 17 osób, w tym 14 dzieci.