Powstała Związkowa Alternatywa

[2019-06-19 01:02:08]

Powstała nowa, ogólnopolska centrala związków zawodowych, Związkowa Alternatywa. Jej przewodniczącym został redaktor naszego portalu i do niedawna przewodniczący mazowieckich struktur OPZZ Piotr Szumlewicz, a wiceprzewodniczącą szefowa Związku Zawodowego Personelu Pokładowego i Lotniczego, Monika Żelazik. W komisji rewizyjnej jest inny członek zarządu ZZPPiL Piotr Gołąbek oraz dziennikarka portalu strajk.eu, Małgorzata Kulbaczewska-Figat. Nowa centrala chce działać w wielu branżach i na terenie całego kraju.

Szumlewicz deklaruje, że Związkowa Alternatywa powstała, aby walczyć z niskimi płacami, gigantyczną skalą umów śmieciowych i brakiem stabilności zatrudnienia, niewypłacaniem pensji na czas, olbrzymimi nierównościami dochodowymi. Nowy związek chce też dotrzeć do tych segmentów rynku pracy, gdzie praktycznie nie działają organizacje związkowe jak budownictwo, ochrona czy gastronomia. Ważnym celem Związkowej Alternatywy ma być też walka o 2,5 razy wyższe płace za pracę w niedziele i święta niż za pracę w dni powszednie. Innym istotnym obszarem aktywności nowej centrali ma być walka z mobbingiem i dyskryminacją. Szumlewicz proponuje też zmianę usytuowania działaczy związkowych w zakładzie pracy i proponuje, aby związkowcy stali się delegowanymi przez związki zawodowe pracownikami Państwowej Inspekcji Pracy. Lider nowej centrali deklaruje, że chce odbudować zaufanie do związków zawodowych i dlatego opowiada się za pełną jawnością płac.

Nowa centrala krytycznie odnosi się do duopolu Solidarności i OPZZ, wskazując, że Solidarność jest przystawką rządu, kompromitującą ruch związkowy swoim ksenofobicznym przekazem, a OPZZ to skostniała instytucja, kolos na glinianych nogach skupiony przede wszystkim na sobie, a nie na ludziach pracy. Związkowa Alternatywa krytycznie ocenia też obecną władzę i deklaruje stanowcze działania przeciwko kolesiostwu, nepotyzmowi, nieudolnemu zarządzaniu w spółkach skarbu państwa i instytucjach publicznych oraz niszczeniu praworządności.

Agnieszka Mrozik

30 marca:

1689 - Kazimierz Łyszczyński, filozof, polityk i niezależny myśliciel został stracony na warszawskim Rynku Starego Miasta za ateistyczne przekonania zawarte traktacie De non existentia Dei (O nieistnieniu Boga).

1925 - W Warszawie powstał Związek Robotniczych Stowarzyszeń Sportowych - związana z PPS centrala polskiego sportu robotniczego.

1928 - Urodził się Robet Badinter, francuski prawnik i polityk; wraz François Mitterandem doprowadził do zniesienia kary śmierci we Francji.

1950 - Zmarł Léon Blum, socjalistyczny polityk francuski, trzykrotny premier Francji w latach 1936-1937, 1938 i 1946-1947.

2006 - Portia Simpson-Miller z centrolewicowej Ludowej Partii Narodowej została pierwszą kobietą-premierem Jamajki.

2010 - Zmarł Krzysztof Teodor Toeplitz, publicysta, filmoznawca, krytyk filmowy i scenarzysta.

2010 - Zmarł Marcel Szary, działacz Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Inicjatywa Pracownicza i przedstawiciel załogi w zarządzie poznańskich zakładów Cegielskiego.

2020 - Zmarł Manolis Glezos, grecki polityk, działacz społeczny, uczestnik antyhitlerowskiego ruchu oporu, pisarz i historyk ruchu oporu, parlamentarzysta krajowy i europejski Syrizy.