Opozycjonista burmistrzem największego miasta Turcji

[2019-06-27 22:59:22]

W Stambule odbyło się zaprzysiężenie nowego burmistrza Ekrema İmamoğlu z opozycyjnej, centrolewicowej Republikańskiej Partii Ludowej (CHP).

Nowego burmistrza czeka w 15-milionowej metropolii niełatwe zadanie. Miasto jest zanieczyszczone, ma problemy z transportem, mieszka w nim ponad pół miliona syryjskich uchodźców. W Stambule występują też duże nierówności społeczne, a wielu młodych mieszkańców nie ma pracy.

W czasie kampanii przedwyborczej İmamoğlu obiecał swoim zwolennikom zająć się wymienionymi kwestiami, lecz nie wiadomo czy uda mu się odnieść sukces, zwłaszcza że Partia Sprawiedliwości i Rozwoju (AKP) Recepa Tayyipa Erdoğana w dalszym ciągu ma większość w radzie miejskiej Stambułu oraz kontroluje 23 z 39 jego dzielnic.

To prawda, że w Radzie Miejskiej Stambułu większość ma AKP, ale planujemy upublicznienie wszystkich narad i głosowań tej Rady. Zobaczymy, czy rzeczywiście zdecydują się w takiej sytuacji blokować nasze propozycje, które będą miały na celu poprawę bytu mieszkańców naszego miasta - powiedział wiceprzewodniczący CHP Oğuz Kaan Salıcı.

Sam İmamoğlu twierdzi, że w ciągu 18 dni, kiedy uprzednio pełnił funkcję burmistrza Stambułu (ze stanowiska tego został usunięty w maju, kiedy Wysoka Rada Wyborcza anulowała wynik marcowych wyborów), zorientował się, że w budżecie Stambułu łatwo będzie mu znaleźć dodatkowy miliard dolarów na pomoc najuboższym, dla których chce zorganizować darmową wodę, chleb i mleko.

Podczas kampanii przedwyborczej dużo chodziliśmy po ulicach Stambułu. İmamoğlu jest bardzo wrażliwy na biedę. Na pewno nie zapomni tego, co zobaczył - powiedział jeden z członków jego sztabu wyborczego. Dodał, że nowy burmistrz jest dobrym organizatorem, czego dowiódł już wtedy gdy kierował jedną z podmiejskich dzielnic. Beylikdüzü była dobrym testem umiejętności İmamoğlu. Tak dobrym, że mimo iż AKP jest tam bardzo silna, teraz burmistrzem jest tam człowiek z CHP. Właśnie dzięki dobrej robocie jaką wykonał tam İmamoğlu - stwierdził.

Nowy burmistrz ma 49 lat. Pochodzi z tradycyjnej muzułmańskiej rodziny. Skończył studia na Uniwersytecie Stambulskim. Początkowo pracował w firmie budowlanej swego ojca Hassana. Do CHP wstąpił w 2008 r. i już rok później został przywódcą jej młodzieżówki.

wch

fot. Wikimedia Commons

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław
29 września (sobota)

18 września:

1809 - Urodził się Armand Barbès, rewolucjonista francuski. W 1839 raz z Luisem Blanqui stanął na czele krwawo stłumionego powstania w Paryżu.

1919 - Holandia przyznała kobietom prawa wyborcze.

1934 - ZSRR wstąpił do Ligi Narodów.

1981 - We Francji została zniesiona kara śmierci.

1998 - Rozpoczęcie obrad XXXV Kongresu PPS; Piotr Ikonowicz przewodniczącym RN; Jan Mulak Honorowym Przewodniczącym PPS.

2005 - W wyborach parlamentarnych w Niemczech koalicja CDU/CSU zdobyła 35,2% (225 mandatów), SPD - 34,3% (222), FDP - 9,8% (61), Partia Lewicy - 8,7% (54), Zieloni - 8,1% (51).

2009 - W wyniku wybuchu metanu kopalni "Wujek-Śląsk" w Rudzie Śląskiej śmierć poniosło 20 górników, 36 zostało rannych.