Opozycjonista burmistrzem największego miasta Turcji

[2019-06-27 22:59:22]

W Stambule odbyło się zaprzysiężenie nowego burmistrza Ekrema İmamoğlu z opozycyjnej, centrolewicowej Republikańskiej Partii Ludowej (CHP).

Nowego burmistrza czeka w 15-milionowej metropolii niełatwe zadanie. Miasto jest zanieczyszczone, ma problemy z transportem, mieszka w nim ponad pół miliona syryjskich uchodźców. W Stambule występują też duże nierówności społeczne, a wielu młodych mieszkańców nie ma pracy.

W czasie kampanii przedwyborczej İmamoğlu obiecał swoim zwolennikom zająć się wymienionymi kwestiami, lecz nie wiadomo czy uda mu się odnieść sukces, zwłaszcza że Partia Sprawiedliwości i Rozwoju (AKP) Recepa Tayyipa Erdoğana w dalszym ciągu ma większość w radzie miejskiej Stambułu oraz kontroluje 23 z 39 jego dzielnic.

To prawda, że w Radzie Miejskiej Stambułu większość ma AKP, ale planujemy upublicznienie wszystkich narad i głosowań tej Rady. Zobaczymy, czy rzeczywiście zdecydują się w takiej sytuacji blokować nasze propozycje, które będą miały na celu poprawę bytu mieszkańców naszego miasta - powiedział wiceprzewodniczący CHP Oğuz Kaan Salıcı.

Sam İmamoğlu twierdzi, że w ciągu 18 dni, kiedy uprzednio pełnił funkcję burmistrza Stambułu (ze stanowiska tego został usunięty w maju, kiedy Wysoka Rada Wyborcza anulowała wynik marcowych wyborów), zorientował się, że w budżecie Stambułu łatwo będzie mu znaleźć dodatkowy miliard dolarów na pomoc najuboższym, dla których chce zorganizować darmową wodę, chleb i mleko.

Podczas kampanii przedwyborczej dużo chodziliśmy po ulicach Stambułu. İmamoğlu jest bardzo wrażliwy na biedę. Na pewno nie zapomni tego, co zobaczył - powiedział jeden z członków jego sztabu wyborczego. Dodał, że nowy burmistrz jest dobrym organizatorem, czego dowiódł już wtedy gdy kierował jedną z podmiejskich dzielnic. Beylikdüzü była dobrym testem umiejętności İmamoğlu. Tak dobrym, że mimo iż AKP jest tam bardzo silna, teraz burmistrzem jest tam człowiek z CHP. Właśnie dzięki dobrej robocie jaką wykonał tam İmamoğlu - stwierdził.

Nowy burmistrz ma 49 lat. Pochodzi z tradycyjnej muzułmańskiej rodziny. Skończył studia na Uniwersytecie Stambulskim. Początkowo pracował w firmie budowlanej swego ojca Hassana. Do CHP wstąpił w 2008 r. i już rok później został przywódcą jej młodzieżówki.

wch

fot. Wikimedia Commons

Walka z dekomunizacją oraz obrona historii ruchu robotniczego
Warszawa, ul. Kopernika 36/40
30 listopada (sobota), godz. 12.00-16.30

19 listopada:

1906 - W Wiedniu rozpoczął swe obrady IX Zjazd PPS. Z partii usunięto członków Wydziału Bojowego, reprezentujących prawe skrzydło partii.

1917 - Urodziła się Indira Gandhi, premier Indii.

1925 - Urodził się Zygmunt Bauman, socjolog, filozof, eseista, jeden z twórców koncepcji postmodernizmu.

1926 - Urodził się Tadeusz Kowalik, ekonomista i działacz społeczny o poglądach socjalistycznych, profesor nauk humanistycznych i ekonomicznych.

1942 - Hitlerowcy zamordowali Brunona Schulza, polskego prozaika żydowskiego pochodzenia, grafik, malarza, rysownika i krytyka literackiego.

1958 - Algierski Front Wyzwolenia Narodowego proklamował Republikę Algierii.

1972 - SPD wygrała wybory parlamentarne w Niemczech, zdobywając 46% głosów.

1987 - Ewa Łętowska została pierwszym Rzecznikiem Praw Obywatelskich.

1995 - W II turze wyborów prezydenckich wygrał Aleksander Kwaśniewski, pokonując Lecha Wałęsę.

2005 - W Katowicach nastąpiło uroczyste odsłonięcie pomnika wojewody Ziętka. Powstał on dzięki Społecznemu Komitetowi Budowy Pomnika Generała Jerzego Ziętka w Katowicach.