Konwencja wyborcza lewicy za nami

[2019-08-25 14:45:55]

Wydaje się, że konwencja wypadła dobrze. Choć, moim zdaniem, pominięto kilka istotnych spraw.

Należą do nich np. zasadność obecności wojsk amerykańskich w Polsce, a zwłaszcza ich finansowanie pieniędzmi polskich pracowników, polityka wobec Rosji i Chin, stosunek do Iranu i świata arabskiego, wizja funkcjonowania systemu emerytalnego, fasadowość polityki rynku pracy i zwalczania bezrobocia, oraz rozwiązanie węzła gordyjskiego, jakim jest polityka ekologiczna redukująca miejsca pracy w górnictwie i energetyce. Wreszcie, czas pracy, o ile go skracać?

Do tego trzeba zadać sobie pytanie: jakie będzie medialne oddziaływanie konwencji i przedstawionej oferty wyborczej w kraju, gdzie lewica jako taka, w zasadzie pozbawiona jest mediów. W rezultacie, wydarzenia przez nią organizowane, w łatwy sposób są ośmieszane albo pomijane jako nieistotne przez kluczowe media, które sympatyzują zwykle z PiS lub KO/PO.

tr
W sobotę 24 sierpnia w Warszawie odbyła się konwencja wyborcza Lewicy: zawiązanej niedawno koalicji SLD, Lewicy Razem i Wiosny, a także mniejszych partii, wśród nich Unii Pracy i PPS. Koalicja zaprezentowała hasło "Łączy nas przyszłość", które nawiązuje do zwycięskiej kampanii wyborczej Aleksandra Kwaśniewskiego pod hasłem "Wybierzmy przyszłość" z 1995 roku.

Otwarcie konwencji rozpoczęło wystąpienie Marceliny Zawiszy (Lewica Razem), koncentrującej się na problematyce służby zdrowia. Anna Maria Żukowska (SLD) i Beata Maciejewska (Wiosna) skupiły się natomiast na kwestii kobiecej, edukacji i rozdziale Kościoła od państwa. W wystąpieniach padły propozyche zwiększenia finansowania służby zdrowia do poziomu 7% PKB, prawa do przerywania ciąży do 12 tygodnia, wprowadzenia świeckiej szkoły z bezpłatnymi posiłkami oraz realnego rozdziału państwa i kościoła, wraz ze zmniejszeniem jego publicznego finansowania.

Kolejne duże wystąpienie było udziałem Adriana Zandberga. W swej wypowiedzi skupił się on na prawach pracowniczych i kwestiach płacowych. Zaproponował rozszerzenie praw pracowniczych typowych dla umów o pracę na umowy-zlecenia i umowy o dzieło, jak też podniesienie płacy minimalnej do 2700 zł brutto. Zapowiedział także kroki na rzecz budowy państwa opiekuńczego w stylu skandynawskim, łączącego powszechność zatrudnienia, transfery socjalne oraz wysoki standard usług publicznych. Nieoczekiwanie dla wszystkich, Zandberg opowiedział się również za rewizją stosunków zagranicznych ze Stanami Zjednoczonymi, przede wszystkim w zakresie wywierania przez USA nacisków w sprawie form reprywatyzacji i restytucji przedwojennego mienia. Ponadto, wspomniał również o upowszechnieniu zapłodnień in vitro z dofinansowaniem państwa oraz o tanich mieszkaniach i lekach, finansowanych w ramach celowej polityki państwa.

Następcą Zandberga na trybunie był Włodzimierz Czarzasty. Przewodniczący SLD połączył w swoim wystąpieniu kwestię praw obywatelskich i pracowniczych, jak też odniósł się do funkcjonowania w Polsce zasad sprawiedliwości, zarówno proceduralnej, jak i społecznej. Zapowiedział kroki odnośnie postawienia ministra sprawiedliwości Zbigniewa Ziobry przed Trybunałem Stanu oraz większą przejrzystość procedur w wymiarze sprawiedliwości.

Po wystąpieniu Czarzastego, na trybunę wkroczył Robert Biedroń, który mówił o związkach partnerskich dla wszystkich chętnych, roli państwa w szerzeniu tolerancji i przeciwdziałaniu dyskryminacji, jak też o zwiększeniu środków na budowę żłobków i przedszkoli, oraz na temat likwidacji IPN.

Tomasz Rysz

Walka z dekomunizacją oraz obrona historii ruchu robotniczego
Warszawa, ul. Kopernika 36/40
30 listopada (sobota), godz. 12.00-16.30

19 listopada:

1906 - W Wiedniu rozpoczął swe obrady IX Zjazd PPS. Z partii usunięto członków Wydziału Bojowego, reprezentujących prawe skrzydło partii.

1917 - Urodziła się Indira Gandhi, premier Indii.

1925 - Urodził się Zygmunt Bauman, socjolog, filozof, eseista, jeden z twórców koncepcji postmodernizmu.

1926 - Urodził się Tadeusz Kowalik, ekonomista i działacz społeczny o poglądach socjalistycznych, profesor nauk humanistycznych i ekonomicznych.

1942 - Hitlerowcy zamordowali Brunona Schulza, polskego prozaika żydowskiego pochodzenia, grafik, malarza, rysownika i krytyka literackiego.

1958 - Algierski Front Wyzwolenia Narodowego proklamował Republikę Algierii.

1972 - SPD wygrała wybory parlamentarne w Niemczech, zdobywając 46% głosów.

1987 - Ewa Łętowska została pierwszym Rzecznikiem Praw Obywatelskich.

1995 - W II turze wyborów prezydenckich wygrał Aleksander Kwaśniewski, pokonując Lecha Wałęsę.

2005 - W Katowicach nastąpiło uroczyste odsłonięcie pomnika wojewody Ziętka. Powstał on dzięki Społecznemu Komitetowi Budowy Pomnika Generała Jerzego Ziętka w Katowicach.