Rafał Milczarski ponownie prezesem PLL LOT

[2019-08-29 19:59:32]

Rada Nadzorcza Polskich Linii Lotniczych LOT rozstrzygnęła konkurs na wybór prezesa kolejnej kadencji. Został nim ponownie Rafał Milczarski, który kieruje spółką od stycznia 2016 roku. W ostatnich tygodniach Milczarski był pełniącym obowiązki prezesa przedsiębiorstwa. Konkurs na prezesa spółki został ogłoszony w połowie lipca tego roku, a do 24 lipca można było wysyłać zgłoszenia. Wielu komentatorów twierdziło, że konkurs oznacza zmianę prezesa. Okazało się jednak, że spółką nadal będzie kierować Milczarski.

Dodatkowo, do zarządu polskiego narodowego przewoźnika dołączą dwie nowe osoby. Rada Nadzorcza powołała na stanowisko członka zarządu ds. korporacyjnych Katarzynę Piskorz, która rozpocznie swoje obowiązki 1 września tego roku oraz Pawła Rozkruta na stanowisko członka zarządu ds. finansowo-ekonomicznych, który rozpocznie sprawowanie funkcji 16 września 2019 roku.

28 listopada:

1820 - W Wuppertalu urodził się Fryderyk Engels.

1893 - Nowozelandki jako drugie w świecie - po mieszkankach stanu Wyoming (USA) - mogły zagłosować w wyborach.

1905 - W Irlandii powstała partia Sinn Féin.

1918 - Strajk 12 tys. robotników miejskich w Warszawie; żądania podwyżki płac oraz zwiększenia przydziałów żywności.

1918 - Dekretem Tymczasowego Naczelnika Państwa Józefa Piłsudskiego kobiety w Polsce uzyskały prawa wyborcze.

1942 - Oddział Gwardii Ludowej rozbił obóz pracy przymusowej w Zakrzówku koło Iłży i uwolnił ponad 100 więźniów.

1942 - W Warszawie został zamordowany w niewyjaśnionych okolicznościach I sekretarz KC PPR Marceli Nowotko.

2009 - Urzędujący prezydent Namibii Hifikepunye Pohamba (SWAPO) został wybrany na II kadencję, zdobywając ponad 75% poparcia.

2016 - Duško Marković z socjaldemokratycznej DPS został premierem Czarnogóry.