Ukazał się "Magazyn Dialogu Społecznego Fakty"

[2019-08-30 15:22:57]

„Magazyn Gospodarczy Fakty” zmienił redaktora naczelnego, poruszaną problematykę, grafikę i autorów. Dotychczas „Fakty” były pismem gospodarczym, trafiały głównie do środowisk przedsiębiorców i samorządowców, a jego wydawcą były Maxmedia, firma, która działa na polskim rynku wydawniczym od 2002 roku, wydając między innymi „Rynek Inwestycji” oraz magazyn „VIP”.

W nowej odsłonie pismo nazywa się „Magazyn Dialogu Społecznego Fakty”, a jego naczelnym został lewicowy dziennikarz i związkowiec, wieloletni uczestnik prac Komisji Trójstronnej i Rady Dialogu Społecznego, partner w negocjacjach z reprezentatywnymi organizacjami pracodawców i stroną rządową oraz samorządową, Piotr Szumlewicz. Właśnie ukazał się pierwszy numer pisma po zmianach.

Po zmianach twórcy pisma chcą dotrzeć do szerszego grona czytelników i być bardziej opiniotwórczy. Zamierzają poruszać kluczowe tematy związane z polityką społeczną i gospodarczą.

W pierwszym numerze po zmianach trzy główne tematy dotyczą przyszłości polskiej energetyki, rynku pracy i kondycji transportu lotniczego w Polsce. W pierwszym dziale między innymi wieloletni szef Agencji Rozwoju Przemysłu, Arkadiusz Krężel, ostrzega przed zbliżającym się kryzysem energetycznym, działacz związkowy z branży górniczej, Andrzej Chwiluk pokazuje, jak Polska powinna odchodzić od węgla, a Tytus Kiszka z Młodzieżowego Strajku Klimatycznego, zapowiada ofensywę młodych działaczy ekologicznych.

W dziale dotyczącym transportu lotniczego czytamy między innymi tekst Wojciecha Łobodzińskiego o łamaniu praw pracowniczych w Państwowych Portach Lotniczych oraz dwugłos ministra Mikołaja Wilda oraz Igora Stokłosy na temat sensowności budowy Centralnego Portu Komunikacyjnego.

Wreszcie w dziale dotyczącym rynku pracy Piotr Szumlewicz pokazuje, że sytuacja na polskim rynku pracy jest znacznie gorsza niż ją przedstawia większość ekspertów, Jakub Baran przedstawia korporacje zachodnie jako ułomne welfare state, a Małgorzata Borkowska wskazuje na zalety spółdzielczości. W dziale jest też wywiad o mobbingu z Joanną Koczaj-Dyrdą, która wygrała proces z ministerstwem zdrowia, krytyczna ocena reformy szkolnictwa wyższego, podsumowanie strajku nauczycieli, artykuły o przyszłości związków zawodowych i jawności płac oraz dwugłos na temat rad pracowników. Ponadto w numerze między innymi tekst o dużej skali ubóstwa Rafała Bakalarczyka i materiał na temat przyszłości systemu emerytalnego Damiana Duszczenki.

W dziale politycznym obszerny wywiad z rzecznikiem PSL, Jakubem Stefaniakiem i rozmowa z Janem Śpiewakiem, który mówi o przywracaniu stosunków feudalnych na rynku mieszkaniowym.

Wkrótce poza działalnością wydawniczą, „Fakty” będą też organizować debaty, konferencje i nagrania do mediów społecznościowych. Celem pisma jest dotarcie do związków zawodowych, organizacji pracodawców, środowisk władzy samorządowej i krajowej, ekspertów i ludzi nauki. Twórcy pisma chcą jednak przebić się do szerzej rozumianej opinii publicznej i innych mediów ogólnopolskich, inicjować debaty i nagłaśniać kontrowersyjne tematy. W drugim numerze po zmianach pojawi też się grono stałych felietonistów, w tym Jan Śpiewak, Beata Siemieniako, Marek Szymaniak i Jan Zygmuntowski.

Agnieszka Mrozik

Media i manipulacja
Wrocław, Przejście Garncarskie 2
29.01.2020
Praca: przekleństwo, przywilej, konieczność czy koniec pracy?
Warszawa, Centrum Konferencyjne Kopernika, ul. Kopernika 30
25 stycznia (sobota), godz. 10.00-16.30
Warszawa Róży Luksemburg. Spacer w 101. rocznicę śmierci Róży
Warszawa, pl. Konstytucji
19 stycznia (niedziela), godz. 11.00

17 stycznia:

1814 - W Nemours urodził się Ludwik Mierosławski, polski generał, działacz polityczny, członek Centralizacji Towarzystwa Demokratycznego Polskiego, uczestnik powstania listopadowego, jeden z dyktatorów powstania styczniowego.

1819 - Simón Bolívar proklamował Republikę Kolumbii.

1840 - Urodził się Stefan Bobrowski, polski działacz niepodległościowy, członek lewicy "czerwonych", powstaniec styczniowy, członek Komitetu Centralnego Narodowego i Tymczasowego Rządu Narodowego.

1919 - Wybuch strajku 30 tys. śląskich górników; postulaty płacowe oraz żądanie odwołania oddziałów Grenzschutzu z terenu Górnego Śląska.

1940 - Urodził się Tabaré Vazquez, urugwajski polityk centrolewicowy, lekarz, były prezydent Urugwaju.

1961 - Zamordowano Patrice'a Lumumbę, pierwszego premiera Demokratycznej Republiki Konga.

1966 - Koło Palomares w Hiszpanii doszło do zderzenia dwóch amerykańskich samolotów wojskowych. W wyniku kolizji z bombowca B-52 wypadły 4 bomby wodorowe.

2015 - Carlos Agostinho do Rosário z centrolewicowej partii FRELIMO został premierem Mozambiku.