Młodzieżowy „Protest Tysięcy Miast” w obronie klimatu

[2019-09-21 22:32:01]

W ponad 150 krajach świata młodzież zorganizowała 20 września wielki protest przeciwko zmianom klimatycznym i biernej postawie wielu rządów. W sumie zaplanowano ponad 5 tys. wieców, marszów i manifestacji.

Młodzieżowy Strajk Klimatyczny to idea zapoczątkowana w 2018 r. przez nastoletnią szwedzką aktywistkę Gretę Thunberg, której strajk szkolny w obronie klimatu zainspirował wielu młodych ludzi na całym świecie. Do „Protestu Tysięcy Miast” Greta przyłączy się w Nowym Jorku. To tam w najbliższy poniedziałek 23 września rozpocznie się szczyt klimatyczny ONZ.

To właśnie w związku z nowojorskim szczytem zorganizowano piątkowy młodzieżowy protest, który objął ponad 150 państw na wszystkich kontynentach. Protestacyjne marsze i pikiety zorganizowano w 37 krajach Europy, w tym we wszystkich państwach członkowskich Unii Europejskiej. W Polsce akcje odbyła się w ponad 60 miastach – największa w Warszawie, gdzie manifestanci przemaszerowali z Placu Konstytucji na Plac Defilad, gdzie powstało specjalne Miasteczko Klimatyczne.

Manifestacje zorganizowano w niemal każdym zakątku świata. Pierwsza protestowała młodzież na wyspach Oceanii oraz w Australii i Nowej Zelandii. W ponad 100 australijskich miastach na ulice wyszło w sumie ponad 300 tys. młodych ludzi. Manifestanci pojawili się też na ulicach miast m.in. w Indiach, na Filipinach, w Tajlandii czy w Bangladeszu. Również w sparaliżowanym wielotygodniowymi protestami politycznymi Hong Kongu odbył się niewielki marsz w sprawie obrony klimatu. W Afryce młodzież wyszła m.in. na ulice Lagos i Abudży w Nigerii, a w Kenii – w Mombasie i Nairobi.

Najwięcej protestów – ponad 500 – zorganizowano w Niemczech. Tam też doszło do najpoważniejszego incydentu. Manifestanci zablokowali jedną z głównych ulic w centrum Frankfurtu nad Menem. Młodzieżowy protest odbył się jednak na całym świecie bardzo spokojnie i całkowicie pokojowo. Taki przebieg mają m.in. manifestacje w 150 miastach w Wielkiej Brytanii.

Punktem kulminacyjnym był wielki protest w Nowym Jorku, na którym mogło pojawić się nawet 1 mln osób. Ponad 1800 nowojorskich szkół publicznych dało uczniom wolne, by mogli bez konsekwencji wziąć udział w strajku klimatycznym. Wiele wydarzeń na świecie ma jednak charakter lokalny i zgromadziło tylko kilkadziesiąt osób.

Kolejny globalny Młodzieżowy Strajk Klimatyczny ma się odbyć w przyszłym tygodniu – w piątek 27 września - na zakończeniu szczytu ONZ w Nowym Jorku.

wch

fot. Młodzieżowy Strajk Klimatyczny w Poznaniu, fot. Wikimedia Commons

DLACZEGO SOCJALIŚCI SĄ ZA ŚWIATEM BEZ GRANIC?
Komunikator ZOOM
14 października (środa), godz. 18.30

20 października:

1891 - SPD jako pierwsza partia niemiecka opowiedziała się za prawem wyborczym dla kobiet.

1917 - W Berlinie urodził się Stéphane Hessel, francuski pisarz, dyplomata, działacz ruchu oporu, więzień KL Buchenwald.

1924 - W Warszawie urodził się Jarosław Ładosz, jeden z najwybitniejszych filozofów marksistowskich w Polsce.

1926 - W Elmhurst zmarł Eugene V. Debs, amerykański działacz socjalistyczny i związkowy, kilka razy kandydował w wyborach prezydenckich.

1944 - Wojska radzieckie i jugosłowiańscy partyzanci wyzwolili Belgrad spod okupacji hitlerowskiej.

1946 - W Mürzzuschlag urodziła się Elfriede Jelinek, austriacka pisarka, socjalistka i feministka, lauretka literackiej Nagrody Nobla w 2004 roku.

1994 - W Moskwie zmarł Siergiej Bondarczuk, radziecki reżyser pochodzenia ukraińskiego, scenarzysta filmowy i aktor.

2011 - ETA ogłosiła definitywnie zakończenie podejmowania działań zbrojnych.

2012 - Zmarł Paul Kurtz, amerykański filozof, czołowy działacz ruchu wolnomyślicielsko-racjonalistycznego, organizator, wydawca.