Austria: Triumf chadeków, najsłabszy wynik socjaldemokratów

[2019-09-30 22:13:11]

W przedterminowych wyborach do Rady Narodowej, izby niższej austriackiego parlamentu, Austriacka Partia Ludowa (ÖVP) zdobyła aż 38,4 proc. głosów, zaś opozycyjna Socjaldemokratyczna Partia Austrii (SPÖ) jedynie 21,5 proc. - najmniej w swojej historii.

Trzecie miejsce zajęła nacjonalistyczna Austriacka Partia Wolności (FPÖ), która otrzymała 17,3 proc. głosów. Po czterech latach do parlamentu wracają Zieloni, zdobywając 12,4 proc. Z piątym wynikiem (7,4 proc.) weszli też do niego liberałowie z partii NEOS.

Lewicowo-zielona TERAZ – Lista Pilza otrzymała 1.9%, zaś Komunistyczna Partia Austrii - 0.9% głosów.

Misję utworzenia rządu otrzyma lider chadeków i niedawny kanclerz Sebastian Kurz. Jego partia nie będzie mieć jednak wystarczającej liczby mandatów, aby rządzić samodzielnie. Dlatego niezbędny będzie jej koalicjant.

Przedterminowe wybory były efektem skandalu, który wstrząsnął austriacką sceną polityczną. W maju do mediów wyciekło nagranie ukazujące wicekanclerza i lidera nacjonalistycznej FPÖ Heinza-Christiana Strache, podczas prywatnej rozmowy na Ibizie latem 2017 r. Polityk ustalał ze swoją rozmówczynią, podającą się za krewną jednego z bliskich Kremlowi rosyjskich oligarchów, szczegóły przekazania ogromnych sum na nielegalne wsparcie finansowe dla jego ugrupowania w zamian za pomoc w realizacji różnych interesów.

wch

fot. Wikimedia Commons

9 sierpnia:

1914 - Urodziła się Tove Jansson, fińska pisarka szwedzkojęzyczna, malarka, ilustratorka i rysowniczka komiksowa, znana najbardziej jako autorka książek o Muminkach

1930 - Urodził się Jacques Parizeau, kanadyjski ekonomista i polityk, zwolennik interwencjonizmu, nacjonalizacji i niepodległości Quebecu. Premier Quebecu w latach 1994-96.

1942 - Indie: Mahatma Gandhi został aresztowany przez Brytyjczyków w Bombaju.

1943 - Koło wsi Borów (powiat kraśnicki) oddział NSZ rozstrzelał 26-28 partyzantów Gwardii Ludowej i 4 mieszkańców pobliskich wsi.

1945 - Japonia: Amerykanie zrzucili bombę atomową na Nagasaki, zabijając ok. 75 tys. ludzi.

1963 - Zmarł Jan Gronkiewicz, działacz związkowy i polityczny, radny miasta Częstochowy, poseł do KRN i Sejmu Ustawodawczego, przeciwnik zjednoczenia PPS i PPR.

1974 - USA: W związku z aferą "Watergate" prezydent R. Nixon podał się do dymisji.