Portugalia: Zwycięstwo Partii Socjalistycznej (akt.)

[2019-10-07 23:39:41]

Partia Socjalistyczna wygrała 6 października wybory parlamentarne, zdobywając 36,65 proc. głosów i 106 miejsc w 230-osobowym, jednoizbowym Zgromadzeniu Republiki. Na drugim miejscu uplasowała się centroprawicowa Partia Socjaldemokratyczna (PSD) z 27,9 proc. i 77 mandatami.

Blok Lewicy (BE) uzyskał 9,7 proc. głosów i 19 mandatów, a złożona z komunistów (PCP) i zielonych (PEV) Unitarna Koalicja Demokratyczna (CDU) - 6,46 proc. i 12 miejsc. W parlamencie znajdzie się jeszcze prawicowa Partia Ludowa (CDS-PP) z poparciem 4,24 % i 5 mandatami oraz ekolodzy z ugrupowania Ludzie-Zwierzęta-Przyroda (PAN) z 3,28 proc. głosów i 4 przedstawicielami.

We wtorek prezydent Marcelo Rebelo de Sousa spotkał się w Lizbonie z liderem PS Antonio Costą, wskazując go jako kandydata na nowego premiera Portugalii. Wcześniej prezydent odbył rozmowy z szefami ugrupowań, które dostały się do parlamentu.

Podczas wystąpienia w pałacu prezydenckim w Lizbonie Costa przypomniał, że już w latach 2015-19 udało mu się zapewnić istnienie mniejszościowego rządu Partii Socjalistycznej przy poparciu Bloku Lewicy (BE) oraz koalicji CDU. Tym razem pisemne porozumienie PS z tymi ugrupowaniami nie jest konieczne - stwierdził.

W poprzednich wyborach do parlamentu w 2015 r. Partia Socjalistyczna przegrała, ale doszła do władzy, gdyż wspólnemu, prawicowemu blokowi PSD i CDS-PP nie udało się zdobyć wotum zaufania dla utworzonego przez nich gabinetu. Po zaledwie miesiącu sprawowania władzy przez swój drugi rząd lider PSD podał się do dymisji, a prezydent powierzył misję utworzenia rządu liderowi PS.

wch

Media i manipulacja
Wrocław, Przejście Garncarskie 2
29.01.2020
Praca: przekleństwo, przywilej, konieczność czy koniec pracy?
Warszawa, Centrum Konferencyjne Kopernika, ul. Kopernika 30
25 stycznia (sobota), godz. 10.00-16.30
Warszawa Róży Luksemburg. Spacer w 101. rocznicę śmierci Róży
Warszawa, pl. Konstytucji
19 stycznia (niedziela), godz. 11.00

24 stycznia:

1977 - W Madrycie faszystowscy bojówkarze zastrzelili 5 prawników lewicowego związku zawodowego CCOO, a 4 ciężko zranili.

1993 - W Wiedniu ponad 200 tys. osób demonstrowało przeciwko fali agresji wobec obcokrajowców. Był to największy wiec w Austrii od 1938 r.

2006 - W San Salvador zmarł Schafik Handal, lewicowy polityk salwadorski. Nieznacznie przegrał w wyborach prezydenckich w 2004 r.

2011 - Lara Giddings (ALP) została pierwszą kobietą-premierem australijskiego stanu Tasmania.