Portugalia: Zwycięstwo Partii Socjalistycznej (akt.)

[2019-10-07 23:39:41]

Partia Socjalistyczna wygrała 6 października wybory parlamentarne, zdobywając 36,65 proc. głosów i 106 miejsc w 230-osobowym, jednoizbowym Zgromadzeniu Republiki. Na drugim miejscu uplasowała się centroprawicowa Partia Socjaldemokratyczna (PSD) z 27,9 proc. i 77 mandatami.

Blok Lewicy (BE) uzyskał 9,7 proc. głosów i 19 mandatów, a złożona z komunistów (PCP) i zielonych (PEV) Unitarna Koalicja Demokratyczna (CDU) - 6,46 proc. i 12 miejsc. W parlamencie znajdzie się jeszcze prawicowa Partia Ludowa (CDS-PP) z poparciem 4,24 % i 5 mandatami oraz ekolodzy z ugrupowania Ludzie-Zwierzęta-Przyroda (PAN) z 3,28 proc. głosów i 4 przedstawicielami.

We wtorek prezydent Marcelo Rebelo de Sousa spotkał się w Lizbonie z liderem PS Antonio Costą, wskazując go jako kandydata na nowego premiera Portugalii. Wcześniej prezydent odbył rozmowy z szefami ugrupowań, które dostały się do parlamentu.

Podczas wystąpienia w pałacu prezydenckim w Lizbonie Costa przypomniał, że już w latach 2015-19 udało mu się zapewnić istnienie mniejszościowego rządu Partii Socjalistycznej przy poparciu Bloku Lewicy (BE) oraz koalicji CDU. Tym razem pisemne porozumienie PS z tymi ugrupowaniami nie jest konieczne - stwierdził.

W poprzednich wyborach do parlamentu w 2015 r. Partia Socjalistyczna przegrała, ale doszła do władzy, gdyż wspólnemu, prawicowemu blokowi PSD i CDS-PP nie udało się zdobyć wotum zaufania dla utworzonego przez nich gabinetu. Po zaledwie miesiącu sprawowania władzy przez swój drugi rząd lider PSD podał się do dymisji, a prezydent powierzył misję utworzenia rządu liderowi PS.

wch

6 grudnia:

1875 - Na wyspie Jersey zmarł Zenon Świętosławski, socjalista, współtwórca i ideolog Ludu Polskiego, współzałożyciel Gromady Rewolucyjnej Londyn.

1882 - W Cannes zmarł Louis Blanc, francuski działacz i pisarz polityczny, socjalista. Jeden z przywódców rewolucji lutowej 1848. Prekursor spółdzielczości.

1888 - Urodził się Árpad Szakasits, od 1938 przywódca Partii Socjaldemokratycznej; 1948-49 prezydent Węgier.

1898 - W Gustafs urodził się Gunnar Myrdal, szwedzki ekonomista, polityk i socjolog, laureat Nagrody Nobla z ekonomii w 1974.

1928 - W mieście Ciénaga w Kolumbii wojsko dokonało tzw. "bananowej masakry" nieustalonej do dziś liczby (od 47 do 2000) strajkujących pracowników firmy United Fruit Company.

1929 - W Dąbrowie Górniczej urodził się Kazimierz Imieliński, seksuolog, seksiatra, prof. nauk medycznych, prekursor polskiej seksuologii.

1998 - Wenezuela: Hugo Chávez wygrał wybory prezydenckie, uzyskując 56,24% głosów.

2008 - Grecja: Policjant zastrzelił w Atenach młodego anarchistę Aleksandrosa Grigolopoulosa.

2009 - Urzędujący prezydent Boliwii Evo Morales został wybrany na II kadencję.

2011 - Elio Di Rupo (Partia Socjalistyczna) został premierem Belgii.

2015 - Zjednoczona Partia Socjalistyczna Wenezueli (PSUV) poniosła porażkę w wyborach parlamentarnych z koalicją partii opozycyjnych.