Poczta Polska zwalnia dyscyplinarnie lidera WZZPP

[2019-10-08 01:22:38]

Zwolnienie Moniuszki to skandaliczny atak na związek, który w ostatnich tygodniach domagał się nowego układu zbiorowego w firmie i walczył o bardziej transparentne i sprawiedliwe rozwiązania płacowe. Zarzuty formułowane przez zarząd firmy wobec Moniuszki są niezrozumiałe i naciągane. Poczta twierdzi, że lider WZZPP swoimi wypowiedziami naruszył dobre imię spółki. Tymczasem lider związku zawodowego, delegowany do sprawowania funkcji związkowej, ma prawo oceniać politykę firmy, krytykować panujące w niej stosunki pracy i wypowiadać się na temat jej planów i jej przyszłości. Taka jest rola związków zawodowych wpisana w Konstytucję RP, Kodeks Pracy i ustawę o związkach zawodowych. Zwolnienie lidera WZZPP to atak na cały świat pracy i kolejna próba osłabienia polskiego ruchu związkowego. Dlatego apelujemy o udział w pikiecie solidarnościowej z Piotrem Moniuszką, która odbędzie się w środę, 9 października o 12.15 przed siedzibą zarządu Poczty Polskiej S.A. w Warszawie, przy ul. Rodzin Hiszpańskich 8.

Piotr Szumlewicz

Przewodniczący Wolnego Związku Zawodowego Pracowników Poczty, Piotr Moniuszko został zwolniony dyscyplinarnie przez zarząd Poczty Polskiej. Stało się tak, chociaż WZZPP negatywnie odniósł się do zwolnienia swojego lidera, któremu wcześniej związek dał ochronę związkową. Pracodawca jednak ją zlekceważył.

W piśmie wręczonym Moniuszce przez zarząd firmy czytamy, że związkowiec ciężko naruszył podstawowe obowiązki pracownicze poprzez rozpowszechnienie na Facebooku przypuszczenia, że Poczta Polska S.A. może w najbliższych miesiącach ogłosić upadłość. Pracodawca pisze też do Moniuszki, że wielokrotnie w przeszłości, również w ostatnim okresie, podawał pan do publicznej wiadomości informacje godzące w Spółkę jako przedsiębiorcy i pracodawcy (liczne publikacje prasowe, w których wypowiada się Pan na temat warunków zatrudnienia w Poczcie polskiej S.A.). Zarząd firmy zwolnił lidera WZZPP, chociaż uprzednio zgodził się na spotkanie z nim w dniu 9 października.

WZZPP to jeden z pierwszych związków, który przystąpił do nowej centrali związkowej, Związkowej Alternatywy. W ciągu ostatnich tygodni związkowcy z WZZPP domagali się stworzenia nowego układu zbiorowego w firmie i walki z nieprawidłowościami, w tym niezgodnymi z ustawą o związkach zawodowych przywilejami największych zakładowych organizacji z OPZZ i Solidarności.

13 grudnia:

1797 - W Düsseldorfie urodził się Heinrich Heine, poeta niemiecki, przyjaciel Karola Marksa.

1914 - Urodził się Alan Bullock, historyk brytyjski, autor znanej książki "Hitler i Stalin - żywoty równoległe". W 1977 r. opracował dla rządu laburzystowskiego raport, w którym postulował obsadzanie kierowniczych stanowisk robotnikami.

1923 - Polska uznała ZSRR.

1936 - W katowickiej kopalni "Eminencja" rozpoczął się strajk okupacyjny w obronie 220 górników zagrożonych zwolnieniem.

1968 - Zmarł Johann Koplenig, austriacki polityk, przewodniczący Komunistycznej Partii Austrii.

1973 - 47 osób zginęło, a 17 zostało rannych w wyniku wybuchu gazu w hotelu robotniczym w czeskim Tachovie.

1981 - W Polsce wprowadzono stan wojenny.

1984 - W Australii powstał drugi gabinet premiera Boba Hawke’a (ALP).

1997 - Zmarł David Rousset, francuski dziennikarz, publicysta, polityk trockistowski.