Poczta Polska zwalnia dyscyplinarnie lidera WZZPP

[2019-10-08 01:22:38]

Zwolnienie Moniuszki to skandaliczny atak na związek, który w ostatnich tygodniach domagał się nowego układu zbiorowego w firmie i walczył o bardziej transparentne i sprawiedliwe rozwiązania płacowe. Zarzuty formułowane przez zarząd firmy wobec Moniuszki są niezrozumiałe i naciągane. Poczta twierdzi, że lider WZZPP swoimi wypowiedziami naruszył dobre imię spółki. Tymczasem lider związku zawodowego, delegowany do sprawowania funkcji związkowej, ma prawo oceniać politykę firmy, krytykować panujące w niej stosunki pracy i wypowiadać się na temat jej planów i jej przyszłości. Taka jest rola związków zawodowych wpisana w Konstytucję RP, Kodeks Pracy i ustawę o związkach zawodowych. Zwolnienie lidera WZZPP to atak na cały świat pracy i kolejna próba osłabienia polskiego ruchu związkowego. Dlatego apelujemy o udział w pikiecie solidarnościowej z Piotrem Moniuszką, która odbędzie się w środę, 9 października o 12.15 przed siedzibą zarządu Poczty Polskiej S.A. w Warszawie, przy ul. Rodzin Hiszpańskich 8.

Piotr Szumlewicz

Przewodniczący Wolnego Związku Zawodowego Pracowników Poczty, Piotr Moniuszko został zwolniony dyscyplinarnie przez zarząd Poczty Polskiej. Stało się tak, chociaż WZZPP negatywnie odniósł się do zwolnienia swojego lidera, któremu wcześniej związek dał ochronę związkową. Pracodawca jednak ją zlekceważył.

W piśmie wręczonym Moniuszce przez zarząd firmy czytamy, że związkowiec ciężko naruszył podstawowe obowiązki pracownicze poprzez rozpowszechnienie na Facebooku przypuszczenia, że Poczta Polska S.A. może w najbliższych miesiącach ogłosić upadłość. Pracodawca pisze też do Moniuszki, że wielokrotnie w przeszłości, również w ostatnim okresie, podawał pan do publicznej wiadomości informacje godzące w Spółkę jako przedsiębiorcy i pracodawcy (liczne publikacje prasowe, w których wypowiada się Pan na temat warunków zatrudnienia w Poczcie polskiej S.A.). Zarząd firmy zwolnił lidera WZZPP, chociaż uprzednio zgodził się na spotkanie z nim w dniu 9 października.

WZZPP to jeden z pierwszych związków, który przystąpił do nowej centrali związkowej, Związkowej Alternatywy. W ciągu ostatnich tygodni związkowcy z WZZPP domagali się stworzenia nowego układu zbiorowego w firmie i walki z nieprawidłowościami, w tym niezgodnymi z ustawą o związkach zawodowych przywilejami największych zakładowych organizacji z OPZZ i Solidarności.

6 grudnia:

1875 - Na wyspie Jersey zmarł Zenon Świętosławski, socjalista, współtwórca i ideolog Ludu Polskiego, współzałożyciel Gromady Rewolucyjnej Londyn.

1882 - W Cannes zmarł Louis Blanc, francuski działacz i pisarz polityczny, socjalista. Jeden z przywódców rewolucji lutowej 1848. Prekursor spółdzielczości.

1888 - Urodził się Árpad Szakasits, od 1938 przywódca Partii Socjaldemokratycznej; 1948-49 prezydent Węgier.

1898 - W Gustafs urodził się Gunnar Myrdal, szwedzki ekonomista, polityk i socjolog, laureat Nagrody Nobla z ekonomii w 1974.

1928 - W mieście Ciénaga w Kolumbii wojsko dokonało tzw. "bananowej masakry" nieustalonej do dziś liczby (od 47 do 2000) strajkujących pracowników firmy United Fruit Company.

1929 - W Dąbrowie Górniczej urodził się Kazimierz Imieliński, seksuolog, seksiatra, prof. nauk medycznych, prekursor polskiej seksuologii.

1998 - Wenezuela: Hugo Chávez wygrał wybory prezydenckie, uzyskując 56,24% głosów.

2008 - Grecja: Policjant zastrzelił w Atenach młodego anarchistę Aleksandrosa Grigolopoulosa.

2009 - Urzędujący prezydent Boliwii Evo Morales został wybrany na II kadencję.

2011 - Elio Di Rupo (Partia Socjalistyczna) został premierem Belgii.

2015 - Zjednoczona Partia Socjalistyczna Wenezueli (PSUV) poniosła porażkę w wyborach parlamentarnych z koalicją partii opozycyjnych.