Kosowo: Centrolewicowa opozycja przejmie władzę?

[2019-10-08 10:50:44]

Dwa opozycyjne ugrupowania – centrolewicowe Samostanowienie (VV) oraz centroprawicowa Demokratyczna Liga Kosowa (LDK) – zdobyły najwięcej głosów w przedterminowych wyborach parlamentarnych 6 października. Żadne z nich nie zdobyło jednak samodzielnej większości.

Najwięcej głosów – 25,81 proc. – zdobyło VV, niewiele mniej – 24,95 proc. – LDK. W żadnym z tych wypadków nie ma mowy o uzyskaniu samodzielnej większości w liczącym 120 miejsc kosowskim parlamencie. Dwie rządzące dotąd partie – Demokratyczna Partia Kosowa (PDK) na czele z prezydentem Hashimem Hacim oraz Sojusz na rzecz Przyszłości Kosowa (AAK) premiera Ramusha Haradinaja – zajęły dopiero trzecie i czwarte miejsce. Pierwszą z nich poparło 21,27 proc. wyborców, zaś drugą – 11,5 proc.

Największym wygranym wyborów jest lider VV – 44-letni Albin Kurti(na zdjęciu), który zapewne otrzyma od prezydenta misję utworzenia gabinetu. Zrobię wszystko co możliwe, aby powołać rząd tak szybko jak to możliwe. Zbliża się koniec roku i musimy uchwalić budżet – zapowiedział Kurti podczas wieczoru wyborczego.

Lider VV ma dwa wyjścia. Może rozpocząć negocjacje koalicyjne z LDK i jej liderką Vjosą Osmani albo spróbować porozumieć się z ugrupowaniami mniejszości narodowych, które łącznie będą mieć co najmniej 20 posłów. Jednak koalicja złożona z VV oraz małych ugrupowań reprezentujących kosowskich Serbów, Turków i Bośniaków byłaby bardzo trudna do utrzymania.

wch

fot. Wikimedia Commons

5 kwietnia:

1917 - Centralny Komitet Robotniczy PPS wystosował pismo do socjalistów rosyjskich, wyrażające uznanie dla Rewolucji Lutowej.

1919 - Wojsko polskie dokonało w zdobytym Pińsku masakry 35 Żydów, oskarżanych o popieranie bolszewików.

1943 - Około 900 osób (w tym 209 dzieci) zginęło, a 1300 zostało rannych w wyniku omyłkowego zbombardowania belgijskiego miasta Mortsel przez lotnictwo amerykańskie.

1951 - W USA Julius i Ethel Rosenbergowie zostali skazani na karę śmierci za szpiegostwo na rzecz ZSRR.

1971 - We francuskim piśmie Le Nouvel Observateur ukazał się Manifest 343 podpisany przez 343 znane kobiety, które przyznawały się w nim do dokonania nielegalnej wtedy we Francji aborcji oraz żądały jej legalizacji i wolnego dostępu do środków antykoncepcyjnych.

1993 - Polscy rybacy zablokowali porty w Gdańsku, Gdyni i Szczecinie, żądajac ograniczenia importu ryb.

1997 - W Nowym Jorku zmarł Allen Ginsberg, amerykański poeta, jeden z liderów ruchu artystycznego określanego jako Beat Generation, działacz społeczny, zdeklarowany homoseksualista.

2009 - Komuniści wygrali wybory parlamentarne w Mołdawii.