Kosowo: Centrolewicowa opozycja przejmie władzę?

[2019-10-08 10:50:44]

Dwa opozycyjne ugrupowania – centrolewicowe Samostanowienie (VV) oraz centroprawicowa Demokratyczna Liga Kosowa (LDK) – zdobyły najwięcej głosów w przedterminowych wyborach parlamentarnych 6 października. Żadne z nich nie zdobyło jednak samodzielnej większości.

Najwięcej głosów – 25,81 proc. – zdobyło VV, niewiele mniej – 24,95 proc. – LDK. W żadnym z tych wypadków nie ma mowy o uzyskaniu samodzielnej większości w liczącym 120 miejsc kosowskim parlamencie. Dwie rządzące dotąd partie – Demokratyczna Partia Kosowa (PDK) na czele z prezydentem Hashimem Hacim oraz Sojusz na rzecz Przyszłości Kosowa (AAK) premiera Ramusha Haradinaja – zajęły dopiero trzecie i czwarte miejsce. Pierwszą z nich poparło 21,27 proc. wyborców, zaś drugą – 11,5 proc.

Największym wygranym wyborów jest lider VV – 44-letni Albin Kurti(na zdjęciu), który zapewne otrzyma od prezydenta misję utworzenia gabinetu. Zrobię wszystko co możliwe, aby powołać rząd tak szybko jak to możliwe. Zbliża się koniec roku i musimy uchwalić budżet – zapowiedział Kurti podczas wieczoru wyborczego.

Lider VV ma dwa wyjścia. Może rozpocząć negocjacje koalicyjne z LDK i jej liderką Vjosą Osmani albo spróbować porozumieć się z ugrupowaniami mniejszości narodowych, które łącznie będą mieć co najmniej 20 posłów. Jednak koalicja złożona z VV oraz małych ugrupowań reprezentujących kosowskich Serbów, Turków i Bośniaków byłaby bardzo trudna do utrzymania.

wch

fot. Wikimedia Commons

6 grudnia:

1875 - Na wyspie Jersey zmarł Zenon Świętosławski, socjalista, współtwórca i ideolog Ludu Polskiego, współzałożyciel Gromady Rewolucyjnej Londyn.

1882 - W Cannes zmarł Louis Blanc, francuski działacz i pisarz polityczny, socjalista. Jeden z przywódców rewolucji lutowej 1848. Prekursor spółdzielczości.

1888 - Urodził się Árpad Szakasits, od 1938 przywódca Partii Socjaldemokratycznej; 1948-49 prezydent Węgier.

1898 - W Gustafs urodził się Gunnar Myrdal, szwedzki ekonomista, polityk i socjolog, laureat Nagrody Nobla z ekonomii w 1974.

1928 - W mieście Ciénaga w Kolumbii wojsko dokonało tzw. "bananowej masakry" nieustalonej do dziś liczby (od 47 do 2000) strajkujących pracowników firmy United Fruit Company.

1929 - W Dąbrowie Górniczej urodził się Kazimierz Imieliński, seksuolog, seksiatra, prof. nauk medycznych, prekursor polskiej seksuologii.

1998 - Wenezuela: Hugo Chávez wygrał wybory prezydenckie, uzyskując 56,24% głosów.

2008 - Grecja: Policjant zastrzelił w Atenach młodego anarchistę Aleksandrosa Grigolopoulosa.

2009 - Urzędujący prezydent Boliwii Evo Morales został wybrany na II kadencję.

2011 - Elio Di Rupo (Partia Socjalistyczna) został premierem Belgii.

2015 - Zjednoczona Partia Socjalistyczna Wenezueli (PSUV) poniosła porażkę w wyborach parlamentarnych z koalicją partii opozycyjnych.