Węgry: Opozycja odbiła Budapeszt (akt.)

[2019-10-15 12:32:34]

Wspólny kandydat opozycji wygrał 13 października wybory na burmistrza Budapesztu.

Po przeliczeniu 99,99 proc. głosów ogłoszono, że dotychczasowy burmistrz XIV dzielnicy Budapesztu, 44-letni nauczyciel akademicki współprzewodniczący centrolewicowej partii Dialog Gergely Karácsony, zdobył 50,86 proc. głosów, a popierany przez koalicję rządzącą Fideszu i Chrześcijańsko-Demokratycznej Partii Ludowej (KDNP) István Tarlós, który był burmistrzem od 2010 r. – 44,10 proc.

Karácsony prowadził kampanię pod hasłem wolnego, zielonego i solidarnego miasta. Obiecywał m.in., że każdy jego mieszkaniec będzie mógł uczestniczyć w decyzjach dotyczących spraw publicznych, a stołeczna służba zdrowia zostanie „postawiona na nogi”

Według niepełnych jeszcze wyników opozycja wygrała wybory na burmistrza również w 14 spośród 23 dzielnic węgierskiej stolicy, więc będzie miała większość także w radzie miejskiej. Przedstawiciele opozycji poprawili też wyniki w wyborach burmistrzów miast komitackich (wojewódzkich). Wygrali najprawdopodobniej w 13 z 23 z nich.

Niedzielne wybory samorządowe były postrzegane jako test dla opozycyjnej strategii łączenia sił i wystawania jednego kandydata przeciwko kandydatowi koalicji rządzącej. Zastosowano ją nie tylko w stolicy, ale również w innych większych miastach.

wch

fot. Wikimedia Commons

Media i manipulacja
Wrocław, Przejście Garncarskie 2
29.01.2020
Praca: przekleństwo, przywilej, konieczność czy koniec pracy?
Warszawa, Centrum Konferencyjne Kopernika, ul. Kopernika 30
25 stycznia (sobota), godz. 10.00-16.30
Warszawa Róży Luksemburg. Spacer w 101. rocznicę śmierci Róży
Warszawa, pl. Konstytucji
19 stycznia (niedziela), godz. 11.00

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2003 - Została zarejestrowana Demokratyczna Partia Lewicy.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.

2014 - Catherine Samba-Panza jako pierwsza kobieta w historii kraju przejęła obowiązki prezydenta Republiki Środkowoafrykańskiej.