Szwajcaria: Sukces Zielonych w wyborach parlamentarnych

[2019-10-21 12:30:49]

Wybory parlamentarne 20 października wygrała rządząca populistyczno-prawicowa Szwajcarska Partia Ludowa, uzyskując jednak wynik o blisko 4 pkt proc. gorszy niż w poprzednich wyborach.

Zwycięska SVP, która w kampanii stawiała na nastroje antyimigracyjne, uzyskała 25,6 proc. głosów, zdobywając 53 mandaty w 200-osobowej Radzie Narodowej, niższej izbie szwajcarskiego parlamentu. To o 12 mniej niż przed czterema laty.

Na drugim i trzecim miejscu, z również nieco gorszymi wynikami niż w 2015 r., uplasowały się Socjaldemokratyczna Partia Szwajcarii (SP) - 16,8 proc. i Wolna Demokratyczna Partia Szwajcarii (FDP-L) - 15,1 proc. Zdobyły one odpowiednio 39 i 29 mandatów, obie tracąc po cztery.

Na czwartą pozycję w parlamencie wysunęła się niespodziewanie Zielona Partia Szwajcarii (GPS), która uzyskała 13,2 proc. głosów i w przyszłym parlamencie będzie miała 28 przedstawicieli, o 17 więcej niż dotychczas.Jednocześnie swój wynik znacząco poprawiła także Zielona Partia Liberalna Szwajcarii (glp), którą poparło 7,8 proc. wyborców. W Radzie Narodowej zasiądzie 16 jej deputowanych.

GPS w tych wyborach pokonali Chrześcijańsko-Demokratyczną Partię Ludową Szwajcarii (CVP), która zdobyła 11,4 proc. głosów i do parlamentu wprowadzi 25 deputowanych.

Ze względu na dobry wynik GPS liczy, że po raz pierwszy będzie miała swojego przedstawiciela w Radzie Federalnej, czyli rządzie Szwajcarii. W tym siedmioosobowym organie prezydentura rotacyjnie przypada kolejno do każdego z członków, zaś decyzje podejmowane są na zasadzie konsensusu. Obecnie SVP, socjaldemokraci i liberałowie mają w niej po dwóch przedstawicieli, a chadecy z CVP - jednego.

Wskazuje się jednak, iż zgodnie ze szwajcarskim zwyczajem politycznym kwestia taka jest brana pod uwagę dopiero wówczas, gdy dana partia odnotowuje znaczący wzrost poparcia w co najmniej dwóch wyborach z rzędu. Przez ostatnie 60 lat krajem rządziły praktycznie te same cztery największe ugrupowania. Zielonych wśród nich nie było.

wch

fot. Wikimedia Commons

5 kwietnia:

1917 - Centralny Komitet Robotniczy PPS wystosował pismo do socjalistów rosyjskich, wyrażające uznanie dla Rewolucji Lutowej.

1919 - Wojsko polskie dokonało w zdobytym Pińsku masakry 35 Żydów, oskarżanych o popieranie bolszewików.

1943 - Około 900 osób (w tym 209 dzieci) zginęło, a 1300 zostało rannych w wyniku omyłkowego zbombardowania belgijskiego miasta Mortsel przez lotnictwo amerykańskie.

1951 - W USA Julius i Ethel Rosenbergowie zostali skazani na karę śmierci za szpiegostwo na rzecz ZSRR.

1971 - We francuskim piśmie Le Nouvel Observateur ukazał się Manifest 343 podpisany przez 343 znane kobiety, które przyznawały się w nim do dokonania nielegalnej wtedy we Francji aborcji oraz żądały jej legalizacji i wolnego dostępu do środków antykoncepcyjnych.

1993 - Polscy rybacy zablokowali porty w Gdańsku, Gdyni i Szczecinie, żądajac ograniczenia importu ryb.

1997 - W Nowym Jorku zmarł Allen Ginsberg, amerykański poeta, jeden z liderów ruchu artystycznego określanego jako Beat Generation, działacz społeczny, zdeklarowany homoseksualista.

2009 - Komuniści wygrali wybory parlamentarne w Mołdawii.