Szwajcaria: Sukces Zielonych w wyborach parlamentarnych

[2019-10-21 12:30:49]

Wybory parlamentarne 20 października wygrała rządząca populistyczno-prawicowa Szwajcarska Partia Ludowa, uzyskując jednak wynik o blisko 4 pkt proc. gorszy niż w poprzednich wyborach.

Zwycięska SVP, która w kampanii stawiała na nastroje antyimigracyjne, uzyskała 25,6 proc. głosów, zdobywając 53 mandaty w 200-osobowej Radzie Narodowej, niższej izbie szwajcarskiego parlamentu. To o 12 mniej niż przed czterema laty.

Na drugim i trzecim miejscu, z również nieco gorszymi wynikami niż w 2015 r., uplasowały się Socjaldemokratyczna Partia Szwajcarii (SP) - 16,8 proc. i Wolna Demokratyczna Partia Szwajcarii (FDP-L) - 15,1 proc. Zdobyły one odpowiednio 39 i 29 mandatów, obie tracąc po cztery.

Na czwartą pozycję w parlamencie wysunęła się niespodziewanie Zielona Partia Szwajcarii (GPS), która uzyskała 13,2 proc. głosów i w przyszłym parlamencie będzie miała 28 przedstawicieli, o 17 więcej niż dotychczas.Jednocześnie swój wynik znacząco poprawiła także Zielona Partia Liberalna Szwajcarii (glp), którą poparło 7,8 proc. wyborców. W Radzie Narodowej zasiądzie 16 jej deputowanych.

GPS w tych wyborach pokonali Chrześcijańsko-Demokratyczną Partię Ludową Szwajcarii (CVP), która zdobyła 11,4 proc. głosów i do parlamentu wprowadzi 25 deputowanych.

Ze względu na dobry wynik GPS liczy, że po raz pierwszy będzie miała swojego przedstawiciela w Radzie Federalnej, czyli rządzie Szwajcarii. W tym siedmioosobowym organie prezydentura rotacyjnie przypada kolejno do każdego z członków, zaś decyzje podejmowane są na zasadzie konsensusu. Obecnie SVP, socjaldemokraci i liberałowie mają w niej po dwóch przedstawicieli, a chadecy z CVP - jednego.

Wskazuje się jednak, iż zgodnie ze szwajcarskim zwyczajem politycznym kwestia taka jest brana pod uwagę dopiero wówczas, gdy dana partia odnotowuje znaczący wzrost poparcia w co najmniej dwóch wyborach z rzędu. Przez ostatnie 60 lat krajem rządziły praktycznie te same cztery największe ugrupowania. Zielonych wśród nich nie było.

wch

fot. Wikimedia Commons

Media i manipulacja
Wrocław, Przejście Garncarskie 2
29.01.2020
Praca: przekleństwo, przywilej, konieczność czy koniec pracy?
Warszawa, Centrum Konferencyjne Kopernika, ul. Kopernika 30
25 stycznia (sobota), godz. 10.00-16.30
Warszawa Róży Luksemburg. Spacer w 101. rocznicę śmierci Róży
Warszawa, pl. Konstytucji
19 stycznia (niedziela), godz. 11.00

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2003 - Została zarejestrowana Demokratyczna Partia Lewicy.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.

2014 - Catherine Samba-Panza jako pierwsza kobieta w historii kraju przejęła obowiązki prezydenta Republiki Środkowoafrykańskiej.