GUS: Bezrobocie niższe, ale wciąż zróżnicowane terytorialnie

[2019-10-28 11:18:55]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego we wrześniu 2019 r. Wynika z nich, że pod koniec września stopa bezrobocia wyniosła 5,1% i w porównaniu do września 2018 r. spadła o 0,6 pkt. proc., a w porównaniu do sierpnia 2019 r. spadła o 0,1 pkt proc.

W urzędach pracy na koniec września zarejestrowanych było 851,2 tys. bezrobotnych, czyli o 96,2 tys. mniej niż rok wcześniej i o 14,3 tys. mniej osób niż miesiąc wcześniej.

We wrześniu bez prawa do zasiłku było 84,4% bezrobotnych, czyli o 1,1 pkt proc. mniej niż rok wcześniej.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów.

Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 8,6% oraz świętokrzyskim i podkarpackim – po 7,7%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 2,8%, śląskie – 3,7% i małopolskie – 4,1%.

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 22,2%, braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 18,9% i łobeskim (woj. zachodniopomorskie) – 18,0%, a najniższe w Poznaniu i powiecie poznańskim (woj. Wielkopolskie) – po 1,1% i w Sopocie (woj. pomorskie) – 1,3%.

Piotr Szumlewicz

5 kwietnia:

1917 - Centralny Komitet Robotniczy PPS wystosował pismo do socjalistów rosyjskich, wyrażające uznanie dla Rewolucji Lutowej.

1919 - Wojsko polskie dokonało w zdobytym Pińsku masakry 35 Żydów, oskarżanych o popieranie bolszewików.

1943 - Około 900 osób (w tym 209 dzieci) zginęło, a 1300 zostało rannych w wyniku omyłkowego zbombardowania belgijskiego miasta Mortsel przez lotnictwo amerykańskie.

1951 - W USA Julius i Ethel Rosenbergowie zostali skazani na karę śmierci za szpiegostwo na rzecz ZSRR.

1971 - We francuskim piśmie Le Nouvel Observateur ukazał się Manifest 343 podpisany przez 343 znane kobiety, które przyznawały się w nim do dokonania nielegalnej wtedy we Francji aborcji oraz żądały jej legalizacji i wolnego dostępu do środków antykoncepcyjnych.

1993 - Polscy rybacy zablokowali porty w Gdańsku, Gdyni i Szczecinie, żądajac ograniczenia importu ryb.

1997 - W Nowym Jorku zmarł Allen Ginsberg, amerykański poeta, jeden z liderów ruchu artystycznego określanego jako Beat Generation, działacz społeczny, zdeklarowany homoseksualista.

2009 - Komuniści wygrali wybory parlamentarne w Mołdawii.