GUS: Bezrobocie niższe, ale wciąż zróżnicowane terytorialnie

[2019-10-28 11:18:55]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego we wrześniu 2019 r. Wynika z nich, że pod koniec września stopa bezrobocia wyniosła 5,1% i w porównaniu do września 2018 r. spadła o 0,6 pkt. proc., a w porównaniu do sierpnia 2019 r. spadła o 0,1 pkt proc.

W urzędach pracy na koniec września zarejestrowanych było 851,2 tys. bezrobotnych, czyli o 96,2 tys. mniej niż rok wcześniej i o 14,3 tys. mniej osób niż miesiąc wcześniej.

We wrześniu bez prawa do zasiłku było 84,4% bezrobotnych, czyli o 1,1 pkt proc. mniej niż rok wcześniej.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów.

Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 8,6% oraz świętokrzyskim i podkarpackim – po 7,7%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 2,8%, śląskie – 3,7% i małopolskie – 4,1%.

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 22,2%, braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 18,9% i łobeskim (woj. zachodniopomorskie) – 18,0%, a najniższe w Poznaniu i powiecie poznańskim (woj. Wielkopolskie) – po 1,1% i w Sopocie (woj. pomorskie) – 1,3%.

Piotr Szumlewicz

4 sierpnia:

1919 - Do Budapesztu, w celu likwidacji Węgierskiej Republiki Rad, wkroczyły wojska rumuńskie i czechosłowackie.

1937 - "Gazeta Polska" opublikowała informację o aresztowaniu w Moskwie Sekretarza Generalnego KPP Juliana Leszczyńskiego-Leńskiego; Sekretariat Krajowy KPP uznał publikację za prowokację i atak na partię.

1944 - Zginął Krzysztof Kamil Baczyński, wybitny poeta, powstaniec, w gimnazjum członek Organizacji Młodzieży Socjalistycznej „Spartakus”, współpracownik konspiracyjnych pism młodzieży socjalistycznej - „Drogi” oraz „Płomieni”

1974 - Włochy: 12 osób zginęło w przeprowadzonym przez włoskich neofaszystów zamachu bombowym na pociąg ekspresowy relacji Rzym - Monachium.

1983 - W Górnej Wolcie (dziś Burkina Faso) doszło do zamachu stanu, w wyniku którego prezydentem został lewicowiec Thomas Sankara.

1993 - RPA: Czarnoskóra Yvy Metsepe-Casaburri została szefową państwowego radia i telewizji.

2004 - Czechy: Socjaldemokrata Stanislav Gross został premierem.

2005 - Izrael: W Szefaram dezerter z armii izraelskiej E.Natan-Zada otworzył ogień z autobusu, zabijając 4 izraelskich Arabów i raniąc 22 innych.

2016 - Nepal: Prachanda, lider maoistowskiej Komunistycznej Partii Nepalu został po raz drugi premierem.