Związkowa Alternatywa sprzeciwia się biskupom mobberom

[2019-10-29 00:32:43]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa zaoferował wsparcie dla ofiar mobbingu i dyskryminacji ze strony hierarchów kościelnych. W swoim oświadczeniu związkowcy przypomnieli sprawę arcybiskupa Marka Jędraszewskiego, który zwolnił pracownice biura prasowego archidiecezji krakowskiej, w uzasadnieniu zakończenia współpracy wskazując, że są one niezamężne. Na dodatek okazało się, że kuria stosowała umowy cywilnoprawne, w sytuacji, kiedy pracownicy powinni być zatrudnieni na umowę o pracę. Związkowa Alternatywa wskazała też na nagłośnione przez TVN24 naganne praktyki Sławoja Leszka Głodzia. Z materiału "Czarno na Białym" wynika, że Głódź to okrutny, bezwzględny mobber, który znęcał się nad podwładnymi w diecezji, wyzywał ich, upokarzał, kpił, poniżał. Pomimo skarg i próśb o wsparcie, przez wiele miesięcy nikt nie reagował.

Zdaniem Związkowej Alternatywy "Kościół katolicki jest w Polsce na wiele sposobów uprzywilejowany i nie podlega praktycznie żadnej kontroli państwa. Wysocy urzędnicy kościelni pozostają bezkarni, choć na wielu z nich spoczywają ciężkie zarzuty".

Związkowcy deklarują, że nie boją się Kościoła i będą walczyć z wyzyskiem, mobbingiem i dyskryminacją we wszystkich instytucjach życia publicznego, w tym w Kościele katolickim. "Nie godzimy się, aby biskupi byli traktowani jak obywatele lepszego sortu, wyjęci spod prawa, w tym prawa pracy. Dlatego apelujemy do wszystkich osób, które doświadczyły mobbingu i dyskryminacji ze strony hierarchów Kościoła o zgłaszanie się do nas. Pomożemy Wam! Nie dajcie się zastraszyć!" - czytamy w stanowisku związku podpisanym przez przez przewodniczącego, Piotra Szumlewicza.

AM

USA – REWOLTA PRZECIW RASIZMOWI I POLICYJNEJ PRZEMOCY
3 czerwca (środa), godz. 18.30

2 czerwca:

1882 - Zmarł Giuseppe Garibaldi, włoski rewolucjonista, żołnierz i polityk, działacz i bojownik na rzecz zjednoczenia Włoch.

1916 - Zakończył się strajk warszawskich tramwajarzy, złamany represjami policji.

1941 - W odwecie za opór stawiany przez miejscową ludność niemieckim spadochroniarzom podczas desantu na Kretę rozstrzelali oni kilkudziesięciu mężczyzn z wioski Kondomari.

1946 - Włosi opowiedzieli się w referendum za zniesieniem monarchii i ustanowieniem republiki.

1967 - Jedna osoba zginęła, a 60 zostało rannych w wyniku starć lewicowej młodzieży z policją w trakcie demonstracji przeciwko wizycie szacha Iranu Rezy Pahlawiego w Berlinie Zachodnim.

2007 - W Rostocku (płn. Niemcy) 80 tys. alterglobalistów demonstrowało przeciwko szczytowi G8. Doszło do gwałtownych starć z policją.

2018 - Pedro Sánchez (PSOE) został premierem Hiszpanii.