Związkowa Alternatywa sprzeciwia się biskupom mobberom

[2019-10-29 00:32:43]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa zaoferował wsparcie dla ofiar mobbingu i dyskryminacji ze strony hierarchów kościelnych. W swoim oświadczeniu związkowcy przypomnieli sprawę arcybiskupa Marka Jędraszewskiego, który zwolnił pracownice biura prasowego archidiecezji krakowskiej, w uzasadnieniu zakończenia współpracy wskazując, że są one niezamężne. Na dodatek okazało się, że kuria stosowała umowy cywilnoprawne, w sytuacji, kiedy pracownicy powinni być zatrudnieni na umowę o pracę. Związkowa Alternatywa wskazała też na nagłośnione przez TVN24 naganne praktyki Sławoja Leszka Głodzia. Z materiału "Czarno na Białym" wynika, że Głódź to okrutny, bezwzględny mobber, który znęcał się nad podwładnymi w diecezji, wyzywał ich, upokarzał, kpił, poniżał. Pomimo skarg i próśb o wsparcie, przez wiele miesięcy nikt nie reagował.

Zdaniem Związkowej Alternatywy "Kościół katolicki jest w Polsce na wiele sposobów uprzywilejowany i nie podlega praktycznie żadnej kontroli państwa. Wysocy urzędnicy kościelni pozostają bezkarni, choć na wielu z nich spoczywają ciężkie zarzuty".

Związkowcy deklarują, że nie boją się Kościoła i będą walczyć z wyzyskiem, mobbingiem i dyskryminacją we wszystkich instytucjach życia publicznego, w tym w Kościele katolickim. "Nie godzimy się, aby biskupi byli traktowani jak obywatele lepszego sortu, wyjęci spod prawa, w tym prawa pracy. Dlatego apelujemy do wszystkich osób, które doświadczyły mobbingu i dyskryminacji ze strony hierarchów Kościoła o zgłaszanie się do nas. Pomożemy Wam! Nie dajcie się zastraszyć!" - czytamy w stanowisku związku podpisanym przez przez przewodniczącego, Piotra Szumlewicza.

AM

10 kwietnia:

1919 - W Morelos zamordowano Emiliano Zapatę, przywódcę partyzantki chłopskiej w okresie rewolucji meksykańskiej 1910-17.

1964 - W Zatoce Perskiej zatonął płynący do Kuwejtu statek z irańskimi nielegalnymi imigrantami. Zginęło 113 osób.

1993 - W Boksburgu rasista polskiego pochodzenia J. Waluś zastrzelił przywódcę komunistów RPA Chrisa Haniego.

2006 - Lewicowa koalicja wygrała wybory parlamentarne we Włoszech.

2010 - Samolot Tu-154 rozbił się przy podchodzeniu do lądowania na lotnisku w Smoleńsku. Zginęło 96 osób.

2010 - W Tajlandii podczas protestów przeciwko rządom junty wojskowej zginęło 25 osób.