Związkowa Alternatywa walczy z nielegalnymi agencjami zatrudnienia

[2019-11-10 19:07:57]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa zdecydował się podjąć stanowcze kroki w celu zwalczenia nielegalnie funkcjonujących, niezarejestrowanych agencji zatrudnienia na polskim rynku pracy. Zdaniem związkowców powyższy proceder ma coraz bardziej masowy charakter, a instytucje publiczne pozostają bierne.

Na początek Związkowa Alternatywa postanowiła podjąć działania przeciwko procederowi, w którym uwikłana jest duża firma międzynarodowa Cisco. W Cisco większość pracowników jest zatrudnionych w ramach kontraktów z agencjami pracy, które wymuszają samozatrudnienie. Jedną z głównych agencji, która rejestruje jednoosobowe firmy i zawiera z nimi umowy na współpracę z Cisco, jest firma zarejestrowana w Jordanii, Estarta Solutions. Jej filia nie jest zarejestrowana w Polsce, mimo iż działa m.in. na terenie Krakowa. Wszyscy jej pracownicy, w tym kierownictwo, pracują na zasadzie kontraktów z Estartą. Związkowcy podkreślają, że celem takiego sposobu rekrutacji jest osłabienie pozycji negocjacyjnej pracowników Cisco i pozbawianie ich przysługującym im praw. W przypadku nadużyć nie mają praktycznie żadnej możliwości dochodzenia swoich praw, gdyż Estarta zarejestrowana jest poza granicami UE, co znacznie utrudnia np. pozwanie jej do sądu. Dodatkowo dochodzą kwestie takie jak unikanie podatków.

Związkowa Alternatywa uważa, że polski oddział Cisco wraz z firmą Estarta Solutions co najmniej na dwa sposoby łamie przepisy polskiego prawa. Po pierwsze, zatrudnia pracowników w ramach umów niestandardowych w sytuacji, gdy są spełnione wszystkie warunki etatu. Po drugie, Estarta Solutions jest niezarejestrowaną agencją zatrudnienia, która w związku z tym prowadzi swoją działalność niezgodnie z polskim prawem.

Związkowa Alternatywa postanowiła podjąć działania instytucjonalne przeciwko temu procederowi i dlatego jej działacz złożył skargi przeciwko polskiemu oddziałowi Cisco i firmie Estarta Solutions na policję, do urzędu skarbowego, do Państwowej Inspekcji Pracy, do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych i do urzędu marszałkowskiego. W najbliższych dniach związkowcy planują złożyć doniesienie również do Centralnego Biura Śledczego i do prokuratury. Celem powyższych działań jest ukaranie Cisco za łamanie prawa pracy i zablokowanie działalności Estarta Solutions w Polsce.

Jednocześnie Związkowa Alternatywa zaapelowała do instytucji państwowych i organów ściągania o podjęcie pilnych działań na rzecz wyeliminowania z rynku pracy nielegalnych form omijania umów o pracę oraz likwidacji nielegalnie działających agencji zatrudnienia.

Piotr Szumlewicz

28 listopada:

1820 - W Wuppertalu urodził się Fryderyk Engels.

1893 - Nowozelandki jako drugie w świecie - po mieszkankach stanu Wyoming (USA) - mogły zagłosować w wyborach.

1905 - W Irlandii powstała partia Sinn Féin.

1918 - Strajk 12 tys. robotników miejskich w Warszawie; żądania podwyżki płac oraz zwiększenia przydziałów żywności.

1918 - Dekretem Tymczasowego Naczelnika Państwa Józefa Piłsudskiego kobiety w Polsce uzyskały prawa wyborcze.

1942 - Oddział Gwardii Ludowej rozbił obóz pracy przymusowej w Zakrzówku koło Iłży i uwolnił ponad 100 więźniów.

1942 - W Warszawie został zamordowany w niewyjaśnionych okolicznościach I sekretarz KC PPR Marceli Nowotko.

2009 - Urzędujący prezydent Namibii Hifikepunye Pohamba (SWAPO) został wybrany na II kadencję, zdobywając ponad 75% poparcia.

2016 - Duško Marković z socjaldemokratycznej DPS został premierem Czarnogóry.