Związkowa Alternatywa walczy z nielegalnymi agencjami zatrudnienia

[2019-11-10 19:07:57]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa zdecydował się podjąć stanowcze kroki w celu zwalczenia nielegalnie funkcjonujących, niezarejestrowanych agencji zatrudnienia na polskim rynku pracy. Zdaniem związkowców powyższy proceder ma coraz bardziej masowy charakter, a instytucje publiczne pozostają bierne.

Na początek Związkowa Alternatywa postanowiła podjąć działania przeciwko procederowi, w którym uwikłana jest duża firma międzynarodowa Cisco. W Cisco większość pracowników jest zatrudnionych w ramach kontraktów z agencjami pracy, które wymuszają samozatrudnienie. Jedną z głównych agencji, która rejestruje jednoosobowe firmy i zawiera z nimi umowy na współpracę z Cisco, jest firma zarejestrowana w Jordanii, Estarta Solutions. Jej filia nie jest zarejestrowana w Polsce, mimo iż działa m.in. na terenie Krakowa. Wszyscy jej pracownicy, w tym kierownictwo, pracują na zasadzie kontraktów z Estartą. Związkowcy podkreślają, że celem takiego sposobu rekrutacji jest osłabienie pozycji negocjacyjnej pracowników Cisco i pozbawianie ich przysługującym im praw. W przypadku nadużyć nie mają praktycznie żadnej możliwości dochodzenia swoich praw, gdyż Estarta zarejestrowana jest poza granicami UE, co znacznie utrudnia np. pozwanie jej do sądu. Dodatkowo dochodzą kwestie takie jak unikanie podatków.

Związkowa Alternatywa uważa, że polski oddział Cisco wraz z firmą Estarta Solutions co najmniej na dwa sposoby łamie przepisy polskiego prawa. Po pierwsze, zatrudnia pracowników w ramach umów niestandardowych w sytuacji, gdy są spełnione wszystkie warunki etatu. Po drugie, Estarta Solutions jest niezarejestrowaną agencją zatrudnienia, która w związku z tym prowadzi swoją działalność niezgodnie z polskim prawem.

Związkowa Alternatywa postanowiła podjąć działania instytucjonalne przeciwko temu procederowi i dlatego jej działacz złożył skargi przeciwko polskiemu oddziałowi Cisco i firmie Estarta Solutions na policję, do urzędu skarbowego, do Państwowej Inspekcji Pracy, do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych i do urzędu marszałkowskiego. W najbliższych dniach związkowcy planują złożyć doniesienie również do Centralnego Biura Śledczego i do prokuratury. Celem powyższych działań jest ukaranie Cisco za łamanie prawa pracy i zablokowanie działalności Estarta Solutions w Polsce.

Jednocześnie Związkowa Alternatywa zaapelowała do instytucji państwowych i organów ściągania o podjęcie pilnych działań na rzecz wyeliminowania z rynku pracy nielegalnych form omijania umów o pracę oraz likwidacji nielegalnie działających agencji zatrudnienia.

Piotr Szumlewicz

Dość lekceważenia pracowników budżetówki!
Warszawa, ul. Świętokrzyska 12
8 września (piątek), godz. 11.00-14.00
Wspólny opór wobec kapitalizmu. Rozmowa z Zapatystami
Wroclaw, Klub Firlej, ul. Grabiszyńska 56
4 października (poniedziałek), godz. 18.00

16 października:

1854 - W Pradze urodził się Karol Kautsky; ideolog niemieckiej socjaldemokracji nazywamy "papieżem marksizmu"; redaktor naczelny teorytycznego pisma "Die Neue Zeit".

1927 - W Gdańsku urodził się Günter Grass, pisarz niemiecki, laureat Nagrody Nobla, zwolennik SPD.

1934 - W Chinach 100 tys. żołnierzy Chińskiej Robotniczo-Chłopskiej Armii Czerwonej dowodzonej przez Mao Zedonga rozpoczęło tzw. Wielki Marsz.

1937 - Utworzenie Klubu Demokratycznego w Warszawie, skupiającego postępową inteligencję; prezesem został Mieczysław Michałowski.

1983 - Zmarł Willi Ritschard, polityk szwajcarski, członek Szwajcarskiej Rady Związkowej (rządu) z ramienia Partii Socjaldemokratycznej, w 1978 prezydent Szwajcarii.

1984 - Pokojową Nagrodę Nobla otrzymał Desmond Tutu, południowoafrykański biskup anglikański, działacz na rzecz praw człowieka, przeciwnik apartheidu, zwolennik małżeństw homoseksualnych.