Hiszpania: PSOE wygrywa, Vox - trzecią siłą (akt.)

[2019-11-10 19:46:35]

Hiszpańska Socjalistyczna Partia Robotnicza (PSOE) ponownie zwyciężyła w kolejnych w tym roku, przedterminowych wyborach parlamentarnych.

Po przeliczeniu wszystkich głosów ogłoszono, że PSOE uzyskała 28,0 proc. poparcia i 120 mandatów, podczas gdy konserwatyści z Partii Ludowej (PP) 20,8 proc. i 88 mandatów w 350-osobowych Kortezach.

Trzecie miejsce zdobyła skrajnie prawicowa partia Vox - aż 15,1 proc. i 52 mandaty. Kolejne miejsca zajęli: lewicowcy z Unidos Podemos - 12,8 proc. i 35 mandatów, liberałowie z partii Ciudadanos - 6,8 proc. i 10 mandatów, lewicowe Más País - 2,3 proc. i 3 mandaty, zaś wszyscy pozostali - 11,3 proc., w tym Republikańska Lewica Katalonii (ERC-S) - 13 mandatów.

Frekwencja wyniosła 69,87 proc.

wch

fot. Waldemar Chamala

4 sierpnia:

1919 - Do Budapesztu, w celu likwidacji Węgierskiej Republiki Rad, wkroczyły wojska rumuńskie i czechosłowackie.

1937 - "Gazeta Polska" opublikowała informację o aresztowaniu w Moskwie Sekretarza Generalnego KPP Juliana Leszczyńskiego-Leńskiego; Sekretariat Krajowy KPP uznał publikację za prowokację i atak na partię.

1944 - Zginął Krzysztof Kamil Baczyński, wybitny poeta, powstaniec, w gimnazjum członek Organizacji Młodzieży Socjalistycznej „Spartakus”, współpracownik konspiracyjnych pism młodzieży socjalistycznej - „Drogi” oraz „Płomieni”

1974 - Włochy: 12 osób zginęło w przeprowadzonym przez włoskich neofaszystów zamachu bombowym na pociąg ekspresowy relacji Rzym - Monachium.

1983 - W Górnej Wolcie (dziś Burkina Faso) doszło do zamachu stanu, w wyniku którego prezydentem został lewicowiec Thomas Sankara.

1993 - RPA: Czarnoskóra Yvy Metsepe-Casaburri została szefową państwowego radia i telewizji.

2004 - Czechy: Socjaldemokrata Stanislav Gross został premierem.

2005 - Izrael: W Szefaram dezerter z armii izraelskiej E.Natan-Zada otworzył ogień z autobusu, zabijając 4 izraelskich Arabów i raniąc 22 innych.

2016 - Nepal: Prachanda, lider maoistowskiej Komunistycznej Partii Nepalu został po raz drugi premierem.