Wciąż szybki wzrost cen żywności

[2019-11-17 18:38:06]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych w październiku 2019 roku. W stosunku do października 2018 roku ceny wzrosły o 2,5%, a względem września bieżącego roku zwiększyły się o 0,2%.

W październiku ceny usług były o 4,8% wyższe niż rok wcześniej. W przypadku towarów zmiana wyniosła 1,7%. GUS wskazuje, że w ciągu ostatniego roku nastąpił znaczący wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych – o 6,1%, a samej żywności o 6,5%. Znacząco wzrosły też ceny restauracji i hoteli – o 5,3%, edukacji – o 4,7%, zdrowia – o 4,0%. Najbardziej spadły ceny transportu – o 3,0%.

W bardziej szczegółowych danych GUS pokazuje, że w minionym roku nastąpił wysoki wzrost cen warzyw – o 16,3%, mięsa wieprzowego – o 14,1%, owoców – o 12,5%, cukru – o 23,4%, wędlin – o 8,7%, mąki – 7,8%, pieczywa – 7,2%. Spoza żywności nastąpił bardzo duży wzrost cen wywozu śmieci – o 31,3%.

Piotr Szumlewicz

9 sierpnia:

1914 - Urodziła się Tove Jansson, fińska pisarka szwedzkojęzyczna, malarka, ilustratorka i rysowniczka komiksowa, znana najbardziej jako autorka książek o Muminkach

1930 - Urodził się Jacques Parizeau, kanadyjski ekonomista i polityk, zwolennik interwencjonizmu, nacjonalizacji i niepodległości Quebecu. Premier Quebecu w latach 1994-96.

1942 - Indie: Mahatma Gandhi został aresztowany przez Brytyjczyków w Bombaju.

1943 - Koło wsi Borów (powiat kraśnicki) oddział NSZ rozstrzelał 26-28 partyzantów Gwardii Ludowej i 4 mieszkańców pobliskich wsi.

1945 - Japonia: Amerykanie zrzucili bombę atomową na Nagasaki, zabijając ok. 75 tys. ludzi.

1963 - Zmarł Jan Gronkiewicz, działacz związkowy i polityczny, radny miasta Częstochowy, poseł do KRN i Sejmu Ustawodawczego, przeciwnik zjednoczenia PPS i PPR.

1974 - USA: W związku z aferą "Watergate" prezydent R. Nixon podał się do dymisji.