Niemcy: Nowi liderzy SPD zerwą wielką koalicję?

[2019-12-02 00:33:44]

Socjaldemokratyczna Partia Niemiec wybrała nowych przewodniczących. Najwięcej głosów otrzymali Saskia Esken i Norbert Walter-Borjans.

Posłanka do Bundestagu i były minister finansów Nadrenii Północnej-Westfalii otrzymali 53,06% głosów. W finałowym głosowaniu wśród ponad 426,5 tys. członków SPD pokonali oni dużo bardziej znaną parę polityków – ministra finansów w obecnym rządzie federalnym Olafa Scholza i byłą posłankę landtagu Brandenburgii Klarę Geywitz.

Nowe kierownictwo reprezentuje bardziej lewicowe skrzydło SPD. Oboje ostro krytykowali wielką koalicję z CDU/CSU.

Esken zapowiedziała, że 6 grudnia zjazd SPD podejmie decyzję o kontynuacji koalicji z chadekami.

Walter-Borjans podkreślił, że w niektórych kwestiach, takich jak ochrona klimatu, potrzebne są bardziej ambitne postanowienia, niż te, które do tej pory zapadły. Zjazd SPD musi zdecydować, które punkty mogą poczekać, a które są na tyle pilne, że socjaldemokraci zapytają o kontynuację rządów.

Niemiecka Konfederacja Związków Zawodowych (DGB) wezwała socjaldemokratów do kontynuacji rządów wielkiej koalicji. Saskia Esken i Norbert Walter-Borjans powinni jak najlepiej wesprzeć rząd w drugiej połowie jego kadencji, aby zrealizować jeszcze resztę projektów zapisanych w umowie koalicyjnej – powiedział lider DGB, Reiner Hoffmann w wywiadzie dla „Bild am Sonntag".

Z kolei lewicowa partia die Linke zaapelowała do SPD, by rozważyła nowe koalicje. Nasz kraj potrzebuje zmiany społeczno-gospodarczej, a to jest możliwe tylko poprzez sojusze na lewo od chadecji. Do tego potrzeba energicznej SPD i silnej die Linke. – zaznaczyła Katja Kipping, współprzewodnicząca tej partii.

dom, wch

Media i manipulacja
Wrocław, Przejście Garncarskie 2
29.01.2020
Praca: przekleństwo, przywilej, konieczność czy koniec pracy?
Warszawa, Centrum Konferencyjne Kopernika, ul. Kopernika 30
25 stycznia (sobota), godz. 10.00-16.30
Warszawa Róży Luksemburg. Spacer w 101. rocznicę śmierci Róży
Warszawa, pl. Konstytucji
19 stycznia (niedziela), godz. 11.00

24 stycznia:

1977 - W Madrycie faszystowscy bojówkarze zastrzelili 5 prawników lewicowego związku zawodowego CCOO, a 4 ciężko zranili.

1993 - W Wiedniu ponad 200 tys. osób demonstrowało przeciwko fali agresji wobec obcokrajowców. Był to największy wiec w Austrii od 1938 r.

2006 - W San Salvador zmarł Schafik Handal, lewicowy polityk salwadorski. Nieznacznie przegrał w wyborach prezydenckich w 2004 r.

2011 - Lara Giddings (ALP) została pierwszą kobietą-premierem australijskiego stanu Tasmania.