Związkowa Alternatywa krytycznie o PPK i komercjalizacji systemu emerytalnego

[2019-12-02 19:41:50]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa przedstawił krytyczne stanowisko odnośnie komercjalizacji systemu emerytalnego. W swoim stanowisku podpisanym przez przewodniczącego związku, Piotra Szumlewicza, związkowcy piszą: „Jesteśmy krytycznie nastawieni do Pracowniczych Planów Kapitałów i negatywnie oceniamy naciski rządu, aby przystępowały do nich kolejne firmy. Wprowadzenie PPK to kolejny krok ku komercjalizacji systemu emerytalnego i dowartościowanie firm prywatnych, uzależnionych od kaprysów giełdy”.

Związkowa Alternatywa zwraca uwagę, że PPK obsługują towarzystwa funduszy inwestycyjnych, czyli w pełni komercyjne instytucje, które mają całkowitą swobodę działalności i są narażone na wahania wartości w zależności od koniunktury gospodarczej. Dlatego w sytuacji kryzysu mogą zbankrutować i państwo nie ma wpływu na ich kondycję. Związkowcy podkreślają też, że „wsparcie państwa dla firm obsługujących PPK to niedozwolona pomoc dla sektora prywatnego”. Ich zdaniem trudno pojąć, dlaczego państwo ma finansować część prywatnych funduszy, nie mając na dodatek żadnego wpływu na podejmowane przez nie decyzje.

Związek wskazuje, że „przynależność do PPK nie jest obowiązkowa, ale domyślna, a więc jeżeli ktoś nie chce się zapisywać do PPK, to musi złożyć stosowną deklarację. Jeżeli nie zrobi nic, to zostanie wpisany w system. Na dodatek w deklaracji rezygnacji z PPK czytamy o zaletach programu i negatywnych skutkach wypisania się z niego, co również budzi poważne wątpliwości i rodzi podejrzenie o powiązanie rządu z prywatnymi podmiotami. Trudno taki tryb uznać za uczciwy. Państwo powinno informować o plusach i minusach komercyjnych programów, a nie zachęcać ludzi do korzystania z nich”. W tym kontekście autorzy stanowiska krytycznie ocenili też deklaracje Mateusza Morawieckiego z jego expose, aby do Konstytucji wpisywać ochronę PPK i IKE.

Związkowa Alternatywa krytycznie odniosła się też do ustawowego mechanizmu, zgodnie z którym rząd domyślnie przenosi środki z Otwartych Funduszy Emerytalnych do Indywidualnych Kont Emerytalnych. Zdaniem związkowców to kolejna forma uprzywilejowania prywatnych funduszy. Ponadto IKE to w pełni komercyjna część systemu emerytalnego, nad którą państwo nie sprawuje żadnej kontroli. Związkowa Alternatywa przypomniała, że tylko w 2008 r. IKE poniosły gigantyczne straty, sięgające nawet połowy wartości wpłaconych środków. Nie ma żadnych gwarancji, że taka sytuacja się nie powtórzy.

W związku z powyższym Związkowa Alternatywa zaapelowała do obywateli, by przenosili środki z OFE do ZUS-u, który ich zdaniem jest znacznie bardziej stabilnym i bezpieczniejszym filarem systemu emerytalnego niż IKE. „Zamiast komercjalizować system emerytalny i wspierać prywatne fundusze, lepiej powrócić do systemu opartego na solidarności pokoleń oraz umocnić najbardziej stabilny i najtańszy w obsłudze, publiczny filar systemu emerytalnego” – podsumowują swoje stanowisko związkowcy.

Agnieszka Mrozik

8 sierpnia:

1848 - Wiosna Ludów: W wyniku zbrojnego powstania Bolonia została wyzwolona spod okupacji austriackiej.

1849 - Powstała Socjaldemokratyczna Partia Robotnicza Niemiec (SDAP).

1879 - Urodził się Emiliano Zapata, meksykański rewolucjonista, przywódca chłopskiej partyzantki w czasie rewolucji meksykańskiej (1911-1917).

1969 - Włochy: W kilku pociągach w Mediolanie wybuchły bomby podłożone przez skrajnie prawicowych terrorystów.

1976 - Zmarł José Lezama Lima, kubański poeta, prozaik i eseista o orientacji homoseksualnej.

1996 - Zmarł Julian Stryjkowski, polski pisarz pochodzenia żydowskiego. Przed wojną członek Komunistycznej Partii Zachodniej Ukrainy. W latach 1935-1936 więziony za przynależność do niej.

2002 - Powstała partia Antyklerykalna Partia Postępu RACJA.