Wielka Brytania: Klęska Partii Pracy, konserwatyści triumfują (akt.)

[2019-12-13 23:39:04]

Brytyjska kampania wyborcza była spolaryzowana przez podział "za Brexitem" i "przeciw Brexitowi". Elektorat stale podzielony w mniej więcej równych proporcjach 50:50 optował więc za partiami i personaliami uosabiającymi kurs w jedną lub w drugą stronę. Boris Johnson, mając za sobą wielką machinę partyjną i niepopełniając błędów niezdecydowanej postawy za przywództwa i rządów May, skutecznie zdezawuował pozycję Brexit Party i Nigela Farage'a, którzy niejednokrotnie próbowali podebrać Torysom eurosceptyczny elektorat. Po stronie anty-Brexit, sytuacja była o wiele bardziej skomplikowana. O ile Liberalni Demokraci, "narodowcy" ze Szkockiej Partii Narodowej czy Zieloni przyjęli zdecydowany kurs na powrót do eurointegracji, to sytuacja w Partii Pracy była o wiele bardziej skomplikowana. Skrzydło post-blairowskie silnie optowało za powrotem do integracji z UE, jednak postawa lidera partii, Jeremy'ego Corbyna była bardziej zniuansowana i trudna do odczytania przez szerszy elektorat. Taka taktyka była krokiem Corbyna do odbudowy pozycji Partii Pracy w szeregach robotniczych, w których postawy eurosceptyczne były dość powszechne. Okazała się jednak nieudana.

Tomasz Rysz

Partia Konserwatywna zdecydowanie wygrała czwartkowe, przedterminowe wybory parlamentarne w Wielkiej Brytanii, uzyskując 43,6% poparcia.

Konserwatyści w 650-osobowej Izbie Gmin będą mieć 364 mandaty. To o 48 więcej niż zdobyli w poprzednich wyborach w czerwcu 2017 r.

Opozycyjna Partia Pracy zanotowała natomiast najgorszy wynik od 1935 r. Laburzyści uzyskali 32,2% poparcia, ale będą mieli tylko 202 mandaty, czyli aż o 60 mniej niż w poprzednich wyborach i najmniej od 1935 r.

Trzecim co do wielkości ugrupowaniem pozostanie Szkocka Partia Narodowa (SNP), która uzyskała 3,9% poparcia i wygrała w 48 z 59 szkockich okręgów. Oznacza to, że ugrupowanie Nicoli Sturgeon zwiększy stan posiadania o 13 mandatów.

Z wyników nie mogą być zadowoleni Liberalni Demokraci, którzy zwiększyli swój elektorat, zdobywając 11,6% głosów. Otrzymają jednak tylko 11 mandatów, tracąc 1. Na dodatek ich liderka Jo Swinson nie dostała się do nowego parlamentu.

Nieco zwiększyło się poparcie dla Partii Zielonych Anglii i Walii (do 2,7%), lecz ponad 800 tys. oddanych na nią głosów przełożyło się na zaledwie jeden zdobyty mandat.

Ani jednego mandatu nie zdobyła antyeuropejska Partia Brexitu Nigela Farage'a (2,0% głosów).

Lider Partii Pracy Jeremy Corbyn, komentując ciężką porażkę swojego ugrupowania, zapowiedział, że nie poprowadzi laburzystów w następnej kampanii. Nie sprecyzował jednak kiedy złoży rezygnację. Chcę jasno powiedzieć, że nie będę prowadził partii w następnej kampanii wyborczej. Teraz będę rozmawiać z członkami mojego ugrupowania, aby poddać ten rezultat refleksji i zastanowić się nad kierunkiem, jaki Partia Pracy obierze na przyszłość – oświadczył Corbyn.

Wyniki pokazują, że strategia Borisa Johnsona, by zawalczyć o tych wyborców, którzy dotychczas głosowali na Partię Pracy, ale popierają Brexit, okazała się słuszna. Spektakularnym tego przykładem stało się przejęcie przez konserwatystów robotniczego, niegdyś górniczego okręgu Blyth Valley w północno-wschodniej Anglii, gdzie laburzyści wygrywali niezmiennie od jego utworzenia w 1950 r.

Zwycięstwo konserwatystów oznacza, że wyjście Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej w ustalonym terminie, czyli 31 stycznia przyszłego roku wydaje się przesądzone. Przed wyborami konserwatyści zapowiadali, że jeszcze przed świętami pod obrady parlamentu wróci projekt ustawy o porozumieniu z UE w sprawie warunków wyjścia.

wch

5 czerwca:

1868 - Urodził się James Connolly, czołowy działacz i teoretyk irlandzkiego ruchu socjalistycznego, przywódca powstania wielkanocnego.

1878 - Urodził się Pancho Villa, meksykański rewolucjonista, przywódca partyzantki chłopskiej.

1883 - Urodził się John Maynard Keynes, wybitny brytyjski ekonomista.

1898 - Urodził się Federico García Lorca, poeta hiszpański; podczas wojny domowej zamordowany przez bojówkę Falangi.

1915 - Dania wprowadziła poprawkę do konstytucji gwarantującą kobietom prawo do głosowania.

1927 - W Warszawie rozpoczął się I Ogólnokrajowy Zlot Młodzieży Robotniczej i Dzień Sportu Robotniczego, zorganizowane przez OM TUR i Związek Robotniczych Stowarzyszeń Sportowych.

2005 - W wyniku referendum w Szwajcarii zalegalizowano związki homoseksualne.

2009 - W Peru najmniej 31 osób zginęło w starciach między policją a Indianami protestującymi przeciwko wydobyciu ropy i gazu ziemnego na terenie Amazonii.

2010 - Izraelscy żołnierze zajęli statek MV Rachel Corrie, ostatni z sześciu należących do tzw. Flotylli Pokoju, płynących z pomocą humanitarną dla Strefy Gazy.

2011 - W Bangladeszu odbył się ogólnokrajowy strajk generalny.

2015 - Ameenah Gurib-Fakim jako pierwsza kobieta objęła urząd prezydenta Mauritiusa.