Związkowa Alternatywa apeluje do prezydenta o interwencję na Poczcie Polskiej

[2019-12-20 02:02:40]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa zwrócił się do prezydenta RP, Andrzeja Dudy z apelem o interwencję w sprawie zwolnionego dyscyplinarnie Piotra Moniuszki, związkowca, wieloletniego pracownika Poczty Polskiej, ojca samotnie wychowującego jedenastoletnie dziecko.

Związkowcy zarzucają obozowi rządzącemu zakłamanie. „Prawo i Sprawiedliwość w kampanii deklarowało, że poprawi sytuację na rynku pracy, a zarazem wesprze rodzinę. Niestety w praktyce często tak się nie dzieje, a prezesi państwowych spółek brutalnie krzywdzą pracowników, pozbawiają ich pracy, a zarazem podstawowego dochodu dla nich i ich rodzin, odbierają im poczucie bezpieczeństwa i godności” – czytamy w liście podpisanym przez przewodniczącego związku Piotra Szumlewicza.

„Panie Prezydencie. Liczymy na Pana pilną interwencję i wsparcie na Poczcie Polskiej, gdzie prezes, Przemysław Sypniewski zwolnił dyscyplinarne lidera związkowego, a zarazem ojca samotnie wychowującego jedenastoletnie dziecko, Piotra Moniuszkę. Prezes nie chciał rozmawiać, mediować, dyskutować. Odmówił spotkania z człowiekiem, który poświęcił pracy na Poczcie całe swoje dorosłe życie. Nie wysłuchał głosu związku, do którego należy Moniuszko” – pisze Związkowa Alternatywa.

Związkowcy przypominają, że przyczyną zwolnienia było wyrażone przez Moniuszkę podejrzenie, że Poczta Polska może ogłosić upadłość. Tymczasem kilka tygodni później Centrum Analiz Strategicznych przyznało, że firmie grozi utrata płynności. Mimo to Sypniewski nie przywrócił Moniuszki do pracy. Ponadto, kilka tygodni temu Poczta postanowiła zadać kolejny cios swojemu wieloletniemu pracownikowi. Mianowicie Moniuszko dostał wniosek o eksmisję z domu wynajmowanego od Poczty. „Poczta bez powodu pozbawiła związkowca pracy, a następnie zaczęła naciskać, by opuścił mieszkanie. Związkowiec wciąż mieszka w wynajętym mieszkaniu, ale boi się, że Poczta nie odpuści i razem z synem zostanie wyrzucony na bruk”.

Szumlewicz przypomina, że Związkowa Alternatywa zwracała się już w tej bulwersującej sprawie do zarządu Poczty i odpowiedzialnych ministrów, prosząc o opamiętanie się i elementarną ludzką wrażliwość. Niestety rząd pozostał obojętny na krzywdę związkowca, zasłużonego pracownika i samotnego ojca. Stąd apel do prezydenta. „Liczymy, że dzięki Pana interwencji władza odstąpi od haniebnych działań, przywróci Moniuszkę do pracy i przestanie grozić mu odebraniem mieszkania. Bardzo byśmy chcieli, aby Piotr Moniuszko mógł spędzić spokojne święta z najbliższymi, bez poczucia braku bezpieczeństwa i lęku o najbliższą przyszłość” – podsumowują swoje pismo związkowcy.

AM

21 czerwca:

1812 - W Bonn urodził się Mojżesz Hess, niemiecko-żydowski filozof, jeden z prekursorów socjalizmu.

1905 - Urodził się Jean-Paul Sartre, związany z lewicą powieściopisarz, dramaturg, eseista i filozof francuski. Przedstawiciel egzystencjalizmu. Rozwinął własną wersję socjologii marksistowskiej.

1913 - Urodził się Luis Taruc, filipiński działacz komunistyczny.

1914 - Zmarła Bertha von Suttner, austriacka pisarka, dziennikarka, jedna z wiodących postaci ruchu pacyfistycznego. W 1905 roku została pierwszą kobietą, która otrzymała Pokojową Nagrodę Nobla.

1918 - Zmarł Edward Abramowski, polski myśliciel polityczny. Twórca idei socjalizmu bezpaństwowego. Zwolennik kooperatyzmu.

1935 - Urodziła się Françoise Sagan, pisarka francuska, uznawana za jedną z największych postaci francuskiej literatury powojennej.

1938 - W Warszawie otwarto I Kongres Pracy Społeczno-Obywatelskiej Kobiet z udziałem 40 organizacji kobiecych z całego kraju.

1940 - W nocy z 20 na 21 czerwca masowe egzekucje więźniów politycznych w podwarszawskich Palmirach. Rozstrzelany został m.in. działacz PPS Mieczysław Niedziałkowski.

1985 - Zmarł Tage Erlander, polityk szwedzki. W latach 1946-69 premier i przewodniczący Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej (SAP)

1996 - Stoczniowcy demonstrowali w Warszawie przeciwko planom likwidacji Stoczni Gdańskiej.

2004 - W wyniku rozłamu Komunistycznej Partii Kazachstanu powstała Komunistyczna Ludowa Partia Kazachstanu