Związkowa Alternatywa pisze do CBŚ w sprawie niezarejestrowanej agencji zatrudnienia

[2020-01-02 21:10:32]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa skierował wniosek do Centralnego Biura Śledczego o wszczęcie postępowania w sprawie wykroczenia popełnionego przez jordańską firmę Estarta Solutions, polegającego na prowadzeniu regulowanej działalności gospodarczej bez wymaganego zgłoszenia do ewidencji działalności gospodarczej, wpisu do rejestru działalności regulowanej lub bez wymaganej koncesji albo zezwolenia. Estarta Solutions to firma prowadząca działalność w przedmiocie pośrednictwa pracy m.in. w Krakowie i na warszawskim Mordorze. Świadczy ona usługi m.in. dla krakowskiego oddziału Cisco Systems sp. z o.o. Estarta Solutions nie tylko działa bez rejestracji, ale też maskuje faktyczne zatrudnienie dla Cisco poprzez zmuszanie pracowników do przechodzenia na samozatrudnienie i pracy na fikcyjnych umowach cywilnoprawnych (zwanych potocznie B2B).

Na swojej stronie internetowej http://www.estartasolutions.com/ firma nie podaje adresu kontaktowego w Polsce. Faktyczna praca ma miejsce w biurze Cisco bądź ma charakter zdalny. Spółka nie posiada też rejestru w KRS. Zachodzi możliwość, iż Estarta prowadzi w Polsce faktyczną działalność bez rejestracji celem unikania płacenia podatków, składek na ZUS oraz omijania polskiego prawa pracy.

Śledztwo w tej sprawie jest również toczone przez inne organy administracji państwowej, w tym małopolską policję. Postępowanie było też prowadzone przez Małopolski Inspektorat Pracy w Krakowie, jednak zostało zakończone, gdyż ze względu na lukę ustawodawcy inspektor pracy uznał, że nie ma możliwości kontrolowania niezarejestrowanych w Polsce podmiotów gospodarczych, nawet jeżeli realnie operują na terenie Polski.

Zdaniem działaczy związkowych przyszłość tej sprawy będzie jednym z testów, na ile Polska jest państwem prawa. Niepokój związkowców budzi fakt, że niedawno Cisco Systems podpisała porozumienie o współpracy z Ministerstwem Cyfryzacji. Rządowi nie przeszkadzało, że współpracująca z nim firma kooperuje ze spółką, której działalność może budzić poważne wątpliwości prawne.

Piotr Szumlewicz

8 sierpnia:

1848 - Wiosna Ludów: W wyniku zbrojnego powstania Bolonia została wyzwolona spod okupacji austriackiej.

1849 - Powstała Socjaldemokratyczna Partia Robotnicza Niemiec (SDAP).

1879 - Urodził się Emiliano Zapata, meksykański rewolucjonista, przywódca chłopskiej partyzantki w czasie rewolucji meksykańskiej (1911-1917).

1969 - Włochy: W kilku pociągach w Mediolanie wybuchły bomby podłożone przez skrajnie prawicowych terrorystów.

1976 - Zmarł José Lezama Lima, kubański poeta, prozaik i eseista o orientacji homoseksualnej.

1996 - Zmarł Julian Stryjkowski, polski pisarz pochodzenia żydowskiego. Przed wojną członek Komunistycznej Partii Zachodniej Ukrainy. W latach 1935-1936 więziony za przynależność do niej.

2002 - Powstała partia Antyklerykalna Partia Postępu RACJA.